Novoletna turneja: na zadnji tekmi v Bischofshofnu vseh šest Slovencev

Na zadnji postaji novoletne skakalne turneje med našimi fanti v kvalifikacijah najuspešnejši Pungertar (7.), Prevc enajsti.

Objavljeno
05. januar 2015 19.17
Austria Ski Jumping Four Hills
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Bischofshofen - Novoletno nemško-avstrijsko turnejo štirih skakalnic bodo smučarski skakalci zapečatili jutri s preizkušnjo v Bischofshofnu, na kateri bo nastopilo vseh šest slovenskih »orlov«. Še najbolje se je v današnjih kvalifikacijah odrezal Matjaž Pungertar s sedmim rezultatom - s skokom, dolgim 136.5 metra, ki mu je zagotovil 134,6 točke, je namreč med kvalifikanti zaostal zgolj za Norvežanoma Andersom Jacobsenom in Andersom Bardalom, ugnali pa so ga še štirje tekmovalci, že vnaprej uvrščeni na tekmo.

Prvi slovenski as Peter Prevc, ki je na skupnem tretjem mestu vsaj teoretično še v igri celo za končno zmago na letošnji novoletni turneji, čeravno za vodilnim Stefanom Kraftom zaostaja že skoraj trideset točk, je pristal pri 128.5 metra in vpisal enajsti dosežek (128,8 točke), kar je skladno z nastopoma, ki ju je prikazal že na treningu. Jernej Damjan je bil 19. (126.5 metra), Robert Kranjec 23. (128 metrov), Nejc Dežman 29. (126 metrov), Rok Justin, ki je na avstrijskem delu turneje zamenjal Anžeta Laniška, pa 35.

Najboljša skoka sta se sicer posrečila zadnjima dvema s štartnega seznama. Michael Hayböck je za 4,1 točke ugnal avstrijskega rojaka Stefana Krafta, ki je bil resda le meter krajši (136.5), oba pa sta pristala prej kot Norvežan Anders Jacobsen (139.5), ki je zavoljo vetrovne izravnave končal »zgolj« na tretjem mestu. Zmagovalec Innsbrucka, Nemec Richard Freitag, je bil osmi (130.5), edini iz deseterice vnaprej uvrščenih na tekmo, ki je izpustil današnje kvalifikacije, pa je bil Švicar Simon Ammann.

V jutrišnji prvi seriji (s štartom ob 16.30) se bo tako Prevc pomeril z Nemcem Danielom Wenigom, Pungertar z domačim asom Clemensom Aignerjem, Damjan s Fincem Jarkkom Määttäjem, Kranjec z Norvežanom Phillipom Sjøenom, Justin s še enim Norvežanom Danielom-Andrejem Tandejem, najtežje delo pa bo imel zagotovo Dežman, ki bo skušal vreči rokavico tretjemu najboljšemu skakalcu dosedanjega dela sezone svetovnega pokala, Čehu Romanu Koudelki. Še nekaj drugih zanimivejših parov: Anders Fannemel (Nor) - Taku Takeuči (Jap), Marinus Kraus (Nem) - Kamil Stoch (Pol), Markus Eisenbichler (Nem) - Severin Freund (Nem), Jakub Janda (Češ) - Noriaki Kasai (Jap) in seveda Simon Ammann (Švi) - Michael Hayböck (Avs).