O druženju z junaki jih je obvestil Fak

Dan šampionov: slovenski smučarski asi ves dan v središču pozornosti, za konec na rdeči preprogi.

Objavljeno
21. maj 2015 02.06
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Prav nič se poletni Ljubljani ne kolca po zimi, se je pa ob včerajšnjem sprejemu šampionov s ponosom spomnila izjemnih športnih uspehov minule sezone na snegu. Navijači – zbralo se jih je slabih tisoč – so najbolj oblegali Tino Maze in Filipa Flisarja.

Športni ljubitelji, ki so včeraj na Kongresni trg prišli zaploskat junakom minule zime Petru Prevcu, Tini Maze, odsotnemu Žanu Koširju, Jakovu Faku in druščini, so se strinjali, da je športni cvetober odličen zgled in promocija za Slovenijo. Nestrpno so jih pričakovali, oboroženi s kuliji in bloki ter fotoaparati. Zimski asi so jim, razbremenjeni tekmovalnega ritma, radi ustregli.

»Dogodek je bil slabo oglaševan. Nisva vedeli, kdaj točno morava priti,« sta povedali sestri Mojca in Meta. Prva šteje 70 pomladi, druga je tri leta starejša, pozimi najraje spremljata smučanje in smučarske skoke. »Naši športniki imajo ogromno energije, so zelo pozitivni in simpatični, lep odnos so stkali tudi z navijači. Predvsem Prevc je skromen in preprost,« sta se strinjali Ljubljančanki, ki sta kolebali, ali priti ali ne zaradi slabe vremenske napovedi. »Nekam malo ljudi je,« sta še komentirali število zbranih pol ure pred začetkom programa.

Med njimi sta bili tudi mladenki Urška iz Vojskega in Suzana iz Cerknega. Prišli sta zaradi Mazejeve. »Všeč nama je, ker pokaže, kar čuti. Tudi ko je jezna, tega ne skriva kot nekatere tekmovalke. Je močna osebnost,« sta povedali. Čeprav imata radi poletne dni, pravita, da pogrešata zimske konce tedna, ko sta pred televizorji stiskali pesti zanjo. V naslednji sezoni, v kateri Korošica ne bo tekmovala, bosta navijali za vse druge slovenske športnike. Najbolj sta jima po videzu v oči padla Flisar in Jurij Tepeš. »Še to naj povem: Jakov Fak je car! Na njegovem facebook profilu sva pravzaprav sploh izvedeli za ta sprejem,« je dejala Urška.

Med najbolj zgodnjimi pod odrom je bila četverica iz Cerkelj na Gorenjskem in Iliriske Bistrice. Estera, Anja, Polona in Katja so nestrpno pričakovale Žana Koširja, a ga žal niso dočakale. »Tako majhna država smo in tako veliko dobrih športnikov imamo. In kako navdušujoče je to, da jih nič ne spravi s tira, čeprav so pod pritiskom,« so se dopolnjevala dekleta. Posebno zadovoljna je bila Anja, ki je bila na Zlati lisici med teptalci pohorske proge. Takrat je tudi govorila z Mazejevo.

Pa sprejem? Fak je dobil lastno poštno znamko in dodal, da jih bo veselo lepil na razglednice, ko jih bo pošiljal naokrog. Flisar je navijačem zaupal, da ima najraje rockovske ritme in spoštuje kakovostno glasbo. Niso mu všeč ritmi, ki se vrtijo dandanes, saj je, kot pravi, bolj kot glasba pomemben videz razgaljene ženske. Mazejeva, ki ima zelo rada raznovrstne melodije, je priznala, da je zasanjana duša, iz te ustvarjalnosti bi lahko zapisala tudi kakšno pesem, a je morda ne bi delila z drugimi. Prevc je poudaril, da je vesel, ker z dobrodelnimi dražbami s svojimi štartnimi številkami iztrži sredstva za počitnice otrok iz socialno ogroženih družin.

Potem ko so predstavniki vseh panog smučarske družine navijačem razkrili svoje zgodbe, jim podelili avtograme, z njimi pokramljali in se fotografirali, so pospravili športno garderobo, smuknili v elegantno opravo in se podali po rdeči preprogi v dvorano hotela Union, kjer jih je čakal večer šampionov. Smučarska zveza Slovenije, ki je dan šampionov pripravila v čast njihovih uspehov, se jim je zahvalila z nagradami najboljšim. In jim poslala spodbudo in popotnico za naslednjo zimo.

Že danes pa se bodo zimski junaki vrnili v vadbeni ritem, s katerim se že ozirajo k ciljem v novi sezoni ...