O lanski zgodbi noče več govoriti, jutri začenja novo

Tepeš bo v Planici letel po taktih Higher (Višje). S sezono ni zadovoljen, upa, da bo vsaj zaključek uspešen.

Objavljeno
15. marec 2016 22.46
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Med dvanajsterico slovenskih smučarskih skakalcev, ki bodo poleteli v jutrišnji uvodni seriji prve od štirih tekem v Planici, so trije takšni asi, ki so že okusili slast (posamične) zmage na letalnici v dolini pod Poncami. Ob Robertu Kranjcu (2012) in Petru Prevcu (2015) je namreč z vso konkurenco na velikanki bratov Gorišek opravil tudi Jurij Tepeš, in sicer dvakrat: po letu 2013 se je namreč prvega mesta veselil tudi lani.

Zato so se mu – ko je v ponedeljek izvedel, da bodo v Planici izpeljali tudi odpadlo nedeljsko preizkušnjo iz Titisee-Neustadta – usta razlezla v širok nasmeh. »Za dodatno tekmo v Planici bi vedno takoj podpisal!« je poudaril Tepeš in priznal, da ga je novica o še eni domači preizkušnji prijetno presenetila in obenem toliko bolj razveselila, ker je bilo sprva rečeno, da odpovedanih tekem v tej sezoni ne bodo več nadomeščali.

Če samo pomisli na velikanko pod Poncami, mu začne srce od veselja hitreje bíti. »Najraje zmeraj skačem doma. Vzdušje, ki ga pripravijo naši navijači, je namreč vselej enkratno, posebno doživetje pa zaradi številnih otrok predstavljajo že četrtkove kvalifikacije. No, tokrat bomo imeli na ta dan že prvo tekmo in bo zagotovo še toliko bolj zanimivo,« se 27-letni Stanežičan veseli letošnjega spektakla, ki bo po njegovem to pot še toliko večji, ker je (predvsem) zaradi uspehov Petra Prevca od petka do nedelje že razprodan.

Čeprav se bo na tokratni finale svetovnega pokala podal s popotnico sobotnega 11. mesta v Titisee-Neustadtu in po besedah trenerjev dobrih skokov na ponedeljkovem treningu na (novi) Bloudkovi velikanki, ni zadovoljen s svojo zdajšnjo formo. »Pred lansko Planico sem skakal veliko bolje kot v tem trenutku. Največja težava je v tem, da dobrega skoka, ko mi že uspe, ne znam ponoviti, ker ne vem, kaj sem naredil dobro,« je dal Tepeš vedeti, da kljub občasnim prebliskom v tej zimi še ni ugledal luči na koncu predora.

Kakor je razkril v nadaljevanju, že vse od novembrskega štarta v Klingenthalu enostavno ne najde pravega občutka. Pravzaprav ga neuspešno išče že vse od lanske Planice. »Običajno takoj veš, da si dobro skočil, sam pa tega v tej sezoni (še) niti enkrat nisem začutil. Zato se tudi nisem znal veseliti dobrih rezultatov, ker se mi pač tudi takrat ni zdelo, da sem dobro izvedel svoj nastop. Vse to se je nabiralo v meni, kar je še povečevalo moje razočaranje,« je skakalec Dolomitov nezadovoljen s svojimi predstavami v iztekajoči se zimi.

Najvišje se je zavihtel s šestim mestom v Almatiju

Med njo se je le dvakrat prebil med elitno deseterico, po desetem mestu na uvodni (posamični) preizkušnji v areni Vogtland je bil še šesti v Almatiju, kar je njegov najboljši letošnji dosežek. V skupnem seštevku za svetovni pokal pred največjim slovenskim (športnim) praznikom zaseda 23. mesto, v posebni razvrstitvi poletov pa je dvanajsti. Zakaj mu ni šlo tako, kot si je želel, je s trenerji ugotavljal že minuli konec tedna v Titisee-Neustadtu.

»Usedli smo se za mizo, se pogovorili in zdi se nam, da vemo, kaj je bilo narobe. Dejstvo je, da moji skoki že poleti in jeseni niso bili podobni ničemur. Ker že na tekmah velike nagrade FIS nisem bil zraven, sem lahko pozimi zgolj upal na čudež, realno pa ga vendarle nisem mogel pričakovati,« je presodil Tepeš, ki si želi, da bi mu odlično vzdušje pod Poncami znova dalo krila in ga poneslo do novih vrhunskih dosežkov.

Podobno kot mnogim drugim skakalcem je tudi njemu planiška letalnica najlepša med vsemi, se pa strinja s tistimi, ki pravijo, da so ji s prenovo odvzeli del čara, ki jo je krasil predtem. »Da, prejšnja ti je znala dobro pokazati, kdaj si prekoračil mejo dovoljenega,« se je spomnil svojega na navidez grdega padca pred tremi leti, pri katerem pa se je dobro ujel in jo – če odmislimo kakšno modrico – odlično odnesel. »Me je pa dobro 'žgalo' po hrbtu, ko sem drsel navzdol po hrbtišču.« Zanimivo, da se je takratni konec tedna v Planici začel s padcem in nato sklenil s krstno zmago med elito, kar pove veliko o njegovi neustrašnosti.

Nova velikanka je – kakor pravi – bolj varna, Juriju pa je pomembno predvsem to, da se leti višje kot, denimo, v Vikersundu. »Tam je krivulja leta dosti nižja, kar meni nikakor ne ustreza. Zaradi tega se mučim in sploh ne morem uživati,« je med seboj primerjal največji napravi na svetu. Ker se zaveda, da se napake na letalnicah toliko bolj poznajo, je pred uvodno preizkušnjo previden v napovedih. »Na velikanki se lahko hitro obrne v eno ali drugo smer. Pustimo se presenetiti. Upam, da bom vsaj zaključek sezone izpeljal najbolje, kot znam,« si je zaželel Tepeš, ki se rad spominja svojih lanskih nastopov v Planici, ko je drugemu mestu dodal še prvo (zmage se je s kolegi iz reprezentance veselil tudi na ekipni preizkušnji), manj pa seveda neumnih natolcevanj, češ da je Prevcu preprečil osvojitev velikega kristalnega globusa.

»Ah, pustimo to. O tem ne bi več rad govoril. Lansko planiško zgodbo smo zaključili, v četrtek se začenja nova,« je poudaril izvrstni letalec Dolomitov, ki bo tudi ta konec tedna letel po taktih uspešnice Higher (Višje) Taia Cruza v navezi s Kylie Minogue. »Bolje ta pesem kot pa, recimo, Gostilna je moj dom, ki nam jo Poljaki vrtijo v Zakopanah,« se je še pošalil Tepeš.