O točkah, ko se bo boril za globus

Boštjan Kline: razmišljanje, da mu je ena proga všeč, druga ne, bi pomenilo vdajo.

Objavljeno
21. februar 2016 20.55
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Tudi po premiernih stopničkah v karieri smukač Boštjan Kline ostaja trdno prizemljen tekmovalec. »Pogosto me ljudje sprašujejo, ali mi je določeni smuk všeč. Ne želim predalčkati, kateri mi ustreza in kateri ne. Vsak mi mora biti všeč. Če bom razmišljal o tem, da mi en bolj ustreza kot drugi, bi se pri drugem že vdal,« skuša Kline na vsaki progi iztržiti največ.

Odkar je konec januarja na smuku za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu osvojil 2. mesto, je na tekmah samozavestnejši. »Zdaj vem oziroma čutim, da lahko posežem po najvišjih uvrstitvah in da vse, kar delam v smučarskem smislu, delam prav. Samozavest pa je rezultat vseh teh potrditev,« je razmišljal najboljši slovenski smučar v tej sezoni. Njegov pristop, preden se požene iz štartne hišice, je enak vso tekmovalno zimo. »Le včasih se morda zgodi, da imam malce previsoka pričakovanja in se moram brzdati,« se Kline zaveda pomembnosti postopnih korakov.

Na sobotnem smuku v Chamonixu je bil na poti med deseterico, a je v zadnji četrtini nastopa precej izgubil in vknjižil 17. mesto. »Po tretjem vmesnem času sem naredil napako, po kateri sem prišel preveč direktno v zavoj, ki je prehajal v ravnino. Izgubil sem hitrost in nato na ravnini konstantno izgubljal na času. Narobe sem se taktično lotil še zadnjega zavoja,« je 24-letnik pojasnil, kje je izgubil boljšo uvrstitev. A je potrdil svojo stanovitnost v sezoni. Dejstvo, da na vsaki tekmi pokaže, kako visoko zmore poseči (čeprav mu, ko prismuča v ciljno areno, rezultatsko vedno ne uspe), je zelo spodbudno, je zadovoljen trener za hitre discipline Peter Pen: »Vidimo, da je na tekmi pravi, na vsakem terenu in ob vsakršnem vremenu.« Kako tekmovalec doseže ta klik, ko ga ne moti nič – niti podlaga niti razmere? »To pravzaprav ni klik, ampak naravnanost skozi leta. Tudi ko pada dež ali ko smučaš po mehkem snegu, skušaš to izkoristiti sebi v prid, veš, da ti bodo vse te razmere, v katerih se dokazuješ, v prihodnosti koristile,« je Kline sestavljal mozaik v mislih.

V smukaškem seštevku je napredoval na 18. mesto. Pravi, da statistike zavestno ne spremlja. »Pravzaprav ne bi vedel, koliko točk imam, če mi tega ne bi povedali drugi. Zame je bolj kot točkovni izkupiček pomembno, da naštudiram vse podrobnosti, ki se morajo iziti za rezultat – to so dobro počutje pred tekmo, na štartu, dobro smučanje, samozavest. Morda misli kdaj pobegnejo, a večinoma skušam ostati zbran za vsako tekmo posebej in se ne ozirati na druge stvari, kar je bolj pomembno od pogledovanja na lestvico. Ne vem pa, kako bo, ko bom enkrat višje ali ko se bom morda boril za globus,« je Mariborčan, na katerega je konkurenca precej bolj pozorna, kot je bila na začetku sezone, poudaril, da se trudi držati začrtanih tirnic brez statističnega obremenjevanja.

Sezona se počasi bliža koncu. Ekipa za hitre discipline ima pred finalom zime v St. Moritzu pred sabo zgolj dve tekmovalni prizorišči – Hinterstoder in Kvitfjell. Kline se kljub napornemu ritmu počuti odlično: »Rad bi se v celoti osredotočil na tekme, ki prihajajo in nanje prenesel občutke z minulih. Če mi bo uspelo, bo verjetno dober tudi izkupiček,« je dejal tekmovalec na Stöcklijevih smučeh, ki mu pogodba s švicarskim proizvajalcem poteče konec sezone.