O velikem globusu Tina in Anna v osmih dejanjih

Po poškodbi Viktorie Rebensburg bo dvoboj za krono najboljše v hitrih disciplinah krojila Lindsey Vonn.

Objavljeno
05. marec 2015 00.05
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Garmisch-Partenkirchen – Potem ko so odpadli superveleslalom iz Bad Kleinkirchheima dokončno odpovedali, se bo dvoboj za veliki kristalni globus alpskih smučark med Tino Maze in Anno Fenninger razpletel v osmih dejanjih. Po dve predstavi bodo v vseh štirih disciplinah.

Dvoboj bo gotovo do konca izenačen in negotov, obe tekmici pa opozarjata, da bo treba biti za vsako tekmo 100-odstotno osredotočen, kajti tudi najboljšim se zgodijo spodrsljaji, kakšne je denimo v zadnjem času doživela Mazejeva. Fenningerjeva še nikoli ni bila tako stalna, kot je letos. V 22 nastopih je bila le dvakrat zunaj deseterice – 12. v veleslalomu v Aspnu in 11. v smuku v Val d'Iseru. Zmagala je šestkrat, štirikrat na zadnjih štirih tekmah. Mazejeva ima ob treh odstopih v zadnjih petih nastopih še 18. mesto v smuku v St. Moritzu in 22. mesto na otvoritvi sezone v Söldnu. Ima pa le tri zmage.

Razlika med prvo smučarko sezone in njeno zasledovalko je le še 44 točk. Fenningerjeva je v naletu, Mazejeva pa sestavlja mozaik z začetka sezone, ko je bila v formi, v kakršni je sedaj Avstrijka. Ne glede na to, da bo vsaka tekma ključna, pa bo dvoboj v Garmischu nagnil jeziček na tehtnici na eno ali drugo stran. Tinin adut je smuk, v katerem je svetovna in olimpijska prvakinja, Annin pa superveleslalom, v katerem je prav tako svetovna in olimpijska šampionka. V tako izenačenem dvoboju je vsaka napoved razpleta tvegana, dejstvo pa je, da ima določeno prednost Mazejeva, ker Fenningerjeva ne tekmuje v slalomu. Ne glede na zmago v kombinaciji, je verjetnost, da bo v klasičnih slalomih uspešna, minimalna.

Krog tekmovalk, ki bi lahko posegle v dvoboj za veliki globus, se je dodatno zožil. Na treningu se je med pripravami za nastop na domači tekmi v Garmisch-Partenkirchnu poškodovala Viktoria Rebensburg. Petindvajsetletna Nemka si je poškodovala koleno, vendar ji po zagotovilu zdravnikov ne bo treba na operacijo. Ker mora počivati dva tedna, je sezona za odlično veleslalomistko in superveleslalomistko, ki se je letos izkazala z nekaj odličnimi smuki, končana. Sezono je končala tudi Norvežanka Ragnhild Mowinckel, specialistka za veleslalom in superveleslalom. Rebensburgova je tako Mazejevi povsem odprla pot do kolajne v smukaškem seštevku.

Dvoboj za krono najboljše v sezoni bo v hitrih disciplinah krojila Lindsey Vonn, ki se bori za oba globusa v hitrih disciplinah. V smuku ima 79 točk prednosti pred Fenningerjevo in 120 pred Mazejevo. V superveleslalomu pa jo je z zmago v Banskem Avstrijka prehitela in ima pred nedeljsko tekmo na progi Kandahar 32 točk naskoka. Mazejeva zaostaja za 122, medtem ko ima četrtouvrščena Lara Gut 156 točk zaostanka.

Načrtovana treninga smuka sta v Garmischu odpadla zaradi slabega vremena. Današnjega so odpovedali, da bi čim bolje pripravili progo za petkov trening. Dekleta bodo lahko v zgodnjih jutranjih urah vadila superveleslalom in veleslalom.