Ob izteku zime ujela ritem za točke

Pred finišem kanadske turneje med našimi smučarskimi tekačicami najbolje kaže Animariji Lampič.

Objavljeno
06. marec 2016 22.59
Anamarija Lampič med tekom za celinski pokal,Planica Slovenija 08.01.2016 [Smučarski teki,zimski šport]
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Za tekače na smučeh se bo jutri začel zadnji niz tekem za svetovni pokal v tej zimi, ki jim v naslednjih petih dneh prinaša kar štiri preizkušnje, v lovu na mesto med trideseterico v skupnem seštevku kanadske turneje pa sta še vedno dve Slovenki. Presenetljivo Anamarija Lampič (28.) in Alenka Čebašek (36.), ki zaostaja 39 sekund.

Lampičeva je tudi minuli konec tedna odlično nadaljevala nastope v Kanadi in tekmo na 10 km v prostem slogu končala kot 28. ter osvojila svoje prve točke za svetovni pokal v drsalnem koraku na večji razdalji. Tudi tokrat je odlično začela in na vmesnih merjenjih zabeležila 21., 24. in 34. čas, v zadnjem delu pa nato nekoliko pospešila in pridobila nekaj mest. Mlada članica kranjskega Triglava, ki bo šele junija dopolnila 21 let, je prav ob koncu sezone v odlični formi, kar je zanjo tudi pomembna uteha za vse težave, ki so jo spremljale v prejšnjem koledarskem letu.

V tej zimi je namreč prvi nastop zabeležila šele januarja v Planici, potem ko se ji je med pripravami poslabšalo zdravstveno stanje in je morala na še eno operacijo srca. A od Planice je kljub pomanjkanju treninga očitno ujela ritem in se izkazala že na SP do 23 let. Zdaj ima dobre obete tudi za končno uvrstitev na kanadski turneji, četudi je res, da je že po petkovem šprintu v prostem slogu, na katerem je bila Vesna Fabjan 11., priznala, da jo načenja utrujenost. Jutri bo resda na sporedu šprint v klasičnem koraku, ki je njena posebnost, februarja v Drammnu je bila celo sedma, sledili bodo še skiatlon, tekma na 10 km v prostem slogu in za zaključek nastop na 10 km klasično, celoten naporen spored pa bodo tekači opravili na istem prizorišču, torej v Canmoru.

Medtem ko se njej pot med trideseterico na kanadski turneji za zdaj odpira na stežaj, pa se bo morala Čebaškova zanjo še potruditi. Blejka resda velja za najbolj vsestransko med Slovenkami in v reprezentanci so pred odhodom v Ameriko prav v njej videli aduta za to, da opravi vse nastope do konca ter si priteče tudi skupne točke, a doslej se ji ni vse izteklo po načrtu. V soboto je bila na 10 km prosto 36., zato bo zanjo pomemben že današnji šprint, v katerem bi lahko izboljšala svoj položaj, če bo le ponovila zadnji nastop v tem slogu, ko je bila prejšnji teden v Quebecu 22.

V slovenski reprezentanci so sicer z izkupičkom na kanadski turneji doslej zadovoljni, saj se je pot na zahod za zdaj izkazala za pravilno odločitev, razveselila pa jih je tudi vrnitev Katje Višnar v smučino. Minulo soboto je namreč Blejka prvič po porodu nastopila na tekmi, tokrat na Teku dveh dežel v Ratečah, in napovedala, da še kako resno razmišlja o vrnitvi v tekmovalno karavano za naslednjo zimo.