Ob odsotnosti Višnarjeve še večje breme na Fabjanovi

Slovenska reprezentanca v smučarskem teku bo v prihajajoči sezoni štela sedem članov: pet deklet in dva fanta.

Objavljeno
09. oktober 2015 11.25
iza-Dachstein
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Medvode - Katja Višnar je zaradi materinstva resda začasno prekinila svojo kariero, a slovenska reprezentanca v smučarskem teku v prihajajoči sezoni ne bo nič manj številčna. Povratnica med najboljše Vesna Fabjan bo glavna adutinja v bližajoči se zimi.

Reprezentanca, ki bo tudi letos štela pet deklet in dva fanta, v pripravah trpi za pomanjkanjem snega, kar je na uradni predstavitvi ekipe v Sori pri Medvodah poudaril vodja tekaške reprezentance Marko Gracer. V njihovem baznem pripravljalnem taboru na Dachsteinu že dolgo ni bilo tako malo snega.

»Res je, poletje je bilo dolgo in vroče, tako da je letos po besedah lokalnega prebivalstva stopilo kar pet metrov snežne odeje. V zadnjih dneh smo tako nekaj tekli po zdrobljenem ledu, a upamo, da se bo vremensko stanje kmalu spremenilo. Že v teh dneh so napovedane padavine, tudi sami se kmalu vračamo na prizorišče, ki je v zadnjih letih naša stalnica med pripravami,« je za STA povedal Gracer.

Jedro ekipe ostaja enako številčno kot lani, ob Fabjanovi, ki je težave s srcem dokončno odpravila, v slovenskem taboru veliko pričakujejo tudi od Lee Einfalt, v ekipi pa bodo še Nika Razinger, Alenka Čebašek in Anamarija Lampič. Moški del ekipe tvorita Boštjan Klavžar in Miha Šimenc.

»Kljub temu, da bomo letos predvsem v klasičnih sprintih zelo pogrešali Katjo Višnar, imamo v svetovnem pokalu za nastop pripravljenih pet tekmovalk, občasno bomo glede na rezultate in na finančne zmožnosti pridruževali tudi oba fanta. Upam, da nas klestenje proračuna ne bo še bolj prizadelo, bomo videli,« je dodal Gracer.

Eden glavnih vrhuncev sezone bo zagotovo domača tekma, ki bo letos na novo zgrajenem nordijskem centru v Planici. Slovenija se tako po nekaj letih premora znova vrača v svetovni pokal, z Rogle se seli na Gorenjsko. Dekleta bodo na domači preizkušnji ciljala visoko, Gracer pa tudi sicer računa na čim več finalnih nastopov na šprinterskih tekmah.

»Seveda bo velik poudarek spet na šprintih, posebej na domači tekmi, kjer bo na sporedu prosti šprint. Udeležili se bomo tudi novoletne turneje Tour de Ski oziroma vsaj v njenem prvem delu, ko so na sporedu prolog in šprinti. Naša želja je čim več uvrstitev v finale šprintov, je pa tako pred sezono težko napovedovati, kam bomo segli,« je dejal Gracer.

»Zdravstvene težave Vesne Fabjan so zdaj na srečo zgodovina, upamo, da bo tako tudi ostalo. Je pa imela nekaj težav s pretreniranostjo v zadnjem obdobju Alenka Čebašek, a tudi s tem smo se uspešno spopadli. Zdaj čakamo le še več snežnega treninga, glede na opravljena testiranja v Fakulteti za šport v minulem obdobju menim, da je pri reprezentanci viden napredek,« je zaključil Gracer.

Sezona svetovnega pokala se konec novembra začenja na Finskem, prvi vrhunec bo Tour de Ski od 1. do 10. januarja. Karavana smučarjev tekačev in tekačic bo Planico obiskala 16. in 17. januarja. Sezono bodo zaključili že konec februarja, znova na Finskem, v začetku marca pa bo sledila še kanadska turneja.