Ob Svindalu bi bil še boljši

Kjetil Jansrud vknjižil trojček zmag, Slovenci z ničlo.

Objavljeno
06. december 2014 00.59
SKIING/
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Beaver Creek – Norvežan Kjetil Jansrud, zmagovalec tekem v hitrih disciplinah v Kanadi, je tudi na prizorišču svetovnega prvenstva 2015 v Beaver Creeku potrdil, da je v novi sezoni razred zase. Na progi Ptic roparic je vknjižil trojček zmag. Po točkovni ničli v Lake Louise pa je praznih rok ponovno ostala slovenska ekipa.

Zdi se, kot da je Jansrud potreboval priložnost, ko bo izstopil iz sence prvega moža norveškega alpskega smučanja Aksla Lunda Svindala, ki se je tik pred uvodom v sezono poškodoval. Čeprav je ob njegovi odsotnosti tudi zares stopil v prvi plan in na severnoameriški turneji zasijal v vsej svoji veličini, je poudaril, da norveška ekipa ne razmišlja v smeri, na katero namigujejo smučarski strokovnjaki. »Ko se je Aksel poškodoval, smo vedeli, da bo nekdo iz ekipe moral stopiti korak naprej. Vendar pa nikoli nisem imel občutka, da sem v njegovi senci, miselnost naše ekipe je drugačna. Aksel je resda naš kapetan in vodja, a nihče od nas nikoli ni pomislil, češ, zdaj, ko je poškodovan, bomo izkoristili priložnost za slavo. Vrhunski tekmovalci ne razmišljamo tako. Če bi sam lahko napisal scenarij sezone, bi si želel, da je z nami, saj bi bili Norvežani z njim še močnejši. Ker imava istega opremljevalca, pomeni njegova odsotnost zame prej primanjkljaj kot pridobitev, saj sva si vedno delila uporabne informacije o opremi. Najina smučarska sloga sta drugačna, vendar oba stremiva k iskanju idealne linije,« je Jansrud postregel s svojo perspektivo.

Kakšna je skrivnost njegovega uspeha v uvodu poolimpijske sezone? Po zmagah v obeh hitrih disciplinah v Kanadi pred tednom dni je poudaril, da smučanje dojema kot proces učenja, ki se nikoli ne neha. »Učim se na svojih napakah pa tudi na odličnih predstavah in sliko gradim na podlagi prikazanega. Prepričan sem, da so uvodni nastopi sezone igre uma, ki tekmovalcu dajo zagon za nadaljevanje. Pred novimi tekmami čutim možnost sprostitve, saj sem dobil potrditev, da sodim v vrh. To je moja prednost,« je razpredal 29-letni zmagovalec šestih tekem.

V Beaver Creeku sta se mu najbolj približala Beat Feuz na drugem mestu (+0,54) in tretjeuvrščeni Američan Steven Nyman (0,56). Presrečen je bil predvsem Švicar. Zaradi hudih težav s kolenom je v preteklosti resno razmišljal o koncu kariere. Po dveh letih in pol, ko je nazadnje stal na stopničkah, pa se je spet vrnil v elitno družbo.

Daleč od dobitnikov točk pa so spet bili slovenski smučarji. Še najbolj se jim je na 37. mestu približal Klemen Kosi (2,32). Prvi smukač v ekipi Andrej Šporn si je z napakami nabral 3,70 sekunde zaostanka in prehitel le pet tekmovalcev. Najmlajši v ekipi Martin Čater, ki je debitiral na zahtevni progi Ptic roparic, je predstavo končal v zaščitni mreži ob progi, spodbudno pa je tekmo začel povratnik po poškodbi Rok Perko. Pri prvem vmesnem času je imel 0,37 stotink prednosti pred vodilnim Jansrudom, a že pred drugim merjenjem je naredil napako in odstopil. Danes bo na sporedu superveleslalom, jutri pa še veleslalom. M. F.