Ob zmagi je Žanov kristalni globus še lepšega sijaja

S prvo veleslalomsko zmago deskarju na snegu Žanu Koširju na Japonskem tudi prva končna lovorika sezone.

Objavljeno
01. marec 2015 00.05
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Asahikava – Do ušes je bil nasmejan najboljši slovenski deskar Žan Košir, ko se je v njegov prid razpletla zadnja preizkušnja paralelnega veleslaloma za svetovni pokal v tej sezoni. S tretjo zmago v karieri je v skupni razvrstitvi te discipline prehitel Rusa Vica Wilda in že osvojil prvo od treh končnih lovorik. Tri tekme pred koncem je bržkone njegov tudi že veliki globus.

V tesnih razpletih za lovorike Košir doslej ni imel veliko sreče, naj je šlo za stotinke na progi ali točke na lestvici. Ko ga je nazadnje v Sudelfeldu Wild prehitel v veleslalomskem seštevku, se je deloma napovedoval že tolikokrat videni scenarij o izgubljeni priložnosti. Toda nepopustljivi Tržičan se ni dal in je verjel, da se bo naposled zgodba obrnila njemu v prid. Resda sta mu pot nekoliko olajšala oba ruska tekmeca, ki sta njegov največji trn v peti, Wild in svetovni veleslalomski prvak Andrej Soboljev, saj sta oba izpadla že v kvalifikacijah. Že pred izločilnimi boji, v katere je znova vstopil kot najhitrejši kvalifikant, je torej vedel, da je mali kristalni globus praktično že njegov (v primerjavi z Wildom je moral nadoknaditi 120 točk). Tedaj se je delno že sprostila napetost, a je ostal zbran vse do konca, odlično izkoristil priložnost in svojo prvo kristalno lovoriko olepšal še s tretjo zmago v karieri, prvo veleslalomsko doslej.

»Končno se je vse sestavilo skupaj. Ker je bil to zadnji veleslalom v sezoni, sem bil precej nervozen. Sem sem prišel po zmago in uspelo mi je,« je povedal 30-letni slovenski junak, ki je v finalu premagal Nemca Patricka Busslerja, pred tem tretjeuvrščenega Rusa Stanislava Detkova, Nemca Alexandra Bergmanna v četrtfinalu in Avstrijca Sebastiana Kislingerja ob začetku izločilnih bojev. Veselje je lahko bilo popolno, na najboljši možni način je uresničil enega od ciljev, h kateremu je bil usmerjen vso sezono. Niti na eni tekmi svetovnega pokala ni manjkal na zmagovalnem odru, zato si zagotovo najbolj zasluži tudi veliki kristalni globus za zmago v seštevku obeh paralelnih disciplin. Pred Wildom ima več kot dve zmagi zaloge (2011 točk), ki jih na zadnjih treh tekmah skoraj ne more več zapraviti.

Navsezadnje je v zadnjem času večkrat priznal, da bo skušal pazljivo pripeljati sezono do konca, brez brezglavega tveganja, zaradi katerega je globus izgubil pred letom dni. Tako se je na Daljnem vzhodu izoliral od javnosti, a nato svojim navijačem le sporočil, kako vesel je te pomembne zmage. Pravzaprav je to povedal že izraz na njegovem obrazu, veselje ob zmagi je pač precej drugačno kot le (kisel) nasmeh ob seriji drugih in tretjih mest.

Ostali slovenski deskarji znova niso imeli veliko razlogov za smeh. V izločilnih bojih je bil le Rok Marguč, ki ima sicer z Japonsko dobre izkušnje, na otoku Hokaido je leta 2007 v Furanu prvič v karieri stal na zmagovalnem odru. Tokrat dosežka ni ponovil, znova obstal v četrtfinalu, kjer ga je ustavil Bussler in vpisal končno 8. mesto. Premalo za preboj med najboljših 16 so prikazali Jure Hafner, Rok Flander in Jernej Demšar, pri dekletih, med katerimi je zmagala avstrijska deskarska zvezdnica Julia Dujmovits, je bila brez uspeha tudi Gloria Kotnik.