Od Klineta se Čater uči vsak dan

Martin Čater po uspehu kariere na superveleslalomu v Kvitfjellu Vitranc pričakuje poln samozavesti.

Objavljeno
01. marec 2017 23.12
KLINE Boštjan in ČATER Martin, 27.2.2017, Maribor [boštjan kline, martin čater]
Mojca Finc
Mojca Finc
Maribor – Na veleslalomu za 56. Pokal Vitranc bo tekmoval tudi član slovenske ekipe za hitre discipline Martin Čater. Letos je naredil preskok na svoji športni poti. Na kombinacijskem smuku na svetovnem prvenstvu je bil tretji, na superveleslalomu v Kvitfjellu šesti. »Prišel sem na višjo miselno raven,« je razkril, v čem je najbolj napredoval.

»Ko vstopiš v svetovni pokal, se ti zdijo vsi razred zase, nedosegljivi. Zdaj nanje gledam drugače. Resda imajo več izkušenj, a pravzaprav smo vsi enaki: treniramo in se borimo. Povrhu vsega pa se s štarta vsak od nas požene z ničle,« je o svojem prehodu v družbo nekoč nedosegljivih razmišljal Čater, za katerega bo podkorenski veleslalom šele peti v karieri. Na premierne točke v tej disciplini še čaka.

V tej sezoni je dosegal rezultate kariere v smuku (23.), superveleslalomu (6.) in kombinaciji (9.) Največ zagona mu je dal kombinacijski smuk na SP v St. Moritzu, takrat je dobil potrditev, da je lahko konkurenčen vsem. »Spoznal sem, da je mogoče prehiteti vsakega. Vse bolj se zavedam in si dopovedujem, da dobro smučam,« je poudaril sogovornik, ki je vse do te sezone dvomil o sebi. Občutek, da zna in zmore, se je dodatno utrdil, ko so ga po prihodu s SP sokrajani in podporniki pričakali na posebnem sprejemu na Celjski koči. »Bilo je zelo lepo. Dobro se mi je zdelo in želim si, da bi se še ponovilo,« je priznal sogovornik, ki se je z vrhunca sezone v Švici vrnil z naučeno lekcijo.

Odčital mu jo je trener hitrih disciplin Peter Pen, potem ko mu je 24-letnik dejal, da se ne čuti dovolj dobro pripravljen za nastop na smukaški tekmi. »Opozoril me je, da tekmujem v poklicnem športu in naj se takšne stvari v prihodnje ne ponovijo. Dal mi je misliti. Na Norveškem sem se osredotočil samo še na to, kar znam najboljše,« je opisal preskok v glavi. V mlajših kategorijah je pogosto potreboval »brco« in kritiko, da je nato iz sebe iztisnil najboljše. A takšni pristopi so preteklost, je dodal. V prejšnji sezoni je začel sodelovati s psihologinjo, tisto, s katero dela tudi najboljši slovenski smučar v tej sezoni Boštjan Kline. »Delo s psihologom zahteva čas. Pri sebi že opazim velik napredek. Zalotim se, da o istih stvareh drugače razmišljam kot nekoč. Tudi rutina pred štartom, ki sva jo razvila, je obrodila sadove,« je opisoval premike.

Zgodbo do vidnejših rezultatov je sestavljal skozi vsa leta, od otroških kategorij naprej. »Starša sta se zakreditirala in na eni točki nisem več želel, da gre tako naprej, hotel sem to prevzeti na svoja pleča. A če si dijak, nimaš kje prav veliko vzeti. Pomagali so mi donatorji iz regije, nekaj pa sem si moral izposoditi, če sem hotel nadaljevati smučarsko pot,« je povedal tekmovalec, ki so mu denarne nagrade, prismučane v tej sezoni, pomagale poravnati račune.

Med spremembami, ki so vplivale na dvig rezultatske krivulje, je bila tudi menjava smučarskih čevljev. Opustil je Head in se odločil za Lange. »Tudi drugi so potrdili, da je komplet Lange-Stöckli preverjen,« je izbiro pojasnil sogovornik, ki zaupa ekipi, v kateri deluje. Smukaška zmaga reprezentančnega kolega Boštjana Klineta ga ni presenetila, vedel je, da se mu bo prej ali slej vse sestavilo v prvenec. »Od njega se učim vsak dan. Na vsakem koraku stremi k smučarskemu napredku. Najpogosteje sva sostanovalca v hotelih, zato vidim, kaj vlaga v uspeh. Če gremo na teren ob 7. uri zjutraj, on vstane ob 4.30, da pred odhodom že opravi trening, 'razmetava' uteži sem ter tja in se psihično pripravi,« je opisal Klinetov pristop, ki ga je popeljal med zmagovalce v kraljevski disciplini. Skupaj bosta še zadnjič v tej sezoni tekmovala na finalu sezone v ZDA čez dva tedna.