Od napora se je Drevovi meglilo pred očmi

Slovenska alpska smučarka Ana Drev z infuzije do enajstega mesta na veleslalomu v Jasni, do točk še dve Slovenki.

Objavljeno
07. marec 2016 21.21
Špela Robnik
Špela Robnik

Jasna – Mesec dni je najboljša slovenska smučarka te zime čakala, da po dveh zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder znova dokaže, da je v življenjski formi. A tik pred novim veleslalomom jo je v posteljo položila huda trebušna viroza. Glede na dogodke v zadnjih dneh je z 11. mestom še presegla pričakovanja. Iz sebe je iztisnila zadnje atome moči.

»Res se slabo počutim. Vseeno sem mislila, da bo kaj bolje, ampak po prvem nastopu se mi je v cilju kar vrtelo. Zdelo se mi je, da nisem več pri sebi, da nimam več vsega pod nadzorom. Tudi proga je bila kar naporna, precej dolga, postavitev je bila zahtevna. Tudi druga dekleta so bila precej utrujena. Upala sem, da bo štart nekoliko nižje, a se je megla razkadila,« je Drevova med potjo domov opisovala svojo včerajšnjo kalvarijo. Tako hude viroze ne pomni. Zbolela je prvi dan po prihodu na Slovaško in bila precej zaskrbljena, ko so ji povedali, da se ni le zastrupila s hrano, temveč je šlo za trdovratnejši virus, ki je trajal praktično ves teden, zaradi hudih bolečin v sklepih je morala jemati antirevmatike. Tako je izgubila še nekaj dodatnih kilogramov, predvsem pa ogromno moči, prejemala infuzijo v bolnišnici v bližnjem Liptovskem Mikulašu, vseeno pa se ni želela odpovedati nastopu na tekmi. Še kako ji je prišel prav dodaten dan počitka, potem ko so sobotno tekmo zaradi močnega vetra odpovedali.

»Še nikoli v življenju me ni tako 'zdelalo', ne vem, kaj sem staknila. Sprva me je potrlo, res sem se želela enakovredno boriti in biti zdrava, da bi lahko pokazala vse, kar sem sposobna. To me je onesposobilo za pravični boj,« je dejala, včeraj že bolje razpoložena. Svojemu rezultatu ni želela dajati »bolezenskega« prizvoka in bila zadovoljna, da je lahko tudi tako slabotna dosegla dober rezultat. Še zlasti na prvi progi je njen nastop veliko obetal, v zgornjem delu je bila le za odtenek počasnejša od poznejše zmagovalke Avstrijke Eve Marie Brem. Toda nato je naredila večjo napako in do cilja nakopičila zaostanek. V finalu je bila nato že brez moči. »Prvi nastop ni bil slab, mislim, da sem dala vse od sebe. Če ne bi naredila tiste napake, bi bila verjetno na tretjem mestu. Na drugi progi pa sem povsem ugasnila. Že od štarta sem čutila, da nimam nič več energije v sebi. Na koncu sem si rekla, da sem vesela 11. mesta, vseeno sem dobila nekaj točk. Pred enim letom bi bila takšnega rezultata zelo vesela,« je dejala. Dobila je potrditev, da je po mesec dni dolgem tekmovalnem premoru zadržala svoje odlično smučanje, zato z optimizmom zre naprej na zadnjo tekmo v St. Moritzu. »Zdaj si bom dobro odpočila, se pozdravila, nato naredila dober trening. Veselim se, da bom imela še eno priložnost in tudi, da sem ostala med najboljšo sedmerico in bom tudi na zadnji tekmi še lahko imela dobro številko.«

Za ekipo Denisa Šteharnika je bil tako včeraj, po številnih zdravstvenih težavah, naposled dober dan. Veleslalomsko sezono sta namreč v Jasni s točkami sklenili še Katarina Lavtar in Tina Robnik. Slednja se je na smuči po poškodbi kolena, ki jo je staknila tik pred Zlato lisico, vrnila šele pred kratkim in drugič v karieri končala v trideseterici. Šteharnik vseeno z njunima predstavama, zlasti na drugi progi, ni bil povsem zadovoljen. »Vem, da sta sposobni še veliko več, morali bi bolj napasti,« je menil. »Še enkrat pa čestitam Ani Drev za borbo. Dva dni nazaj ni mogla stati na nogah, a niti za trenutek ni pomislila, da ne bi tekmovala.«

Bremova je s tretjo zmago povečala prednost v veleslalomski razvrstitvi pred Nemko Viktorio Rebensburg, ki se je včeraj z 12. mesta prebila na drugo, za Avstrijko pa pred zadnjim dejanjem v St. Moritzu zaostaja za 52 točk. V skupni razvrstitvi je vodstvo prevzela Švicarka Lara Gut, na vrhu bo bržkone tudi ostala.