Od spominov se žal ne da živeti

Slovenski smučarski skakalec Jaka Hvala že komaj čaka na Klingenthal, na katerega ima odlične spomine.

Objavljeno
19. november 2014 00.22
Skakalci
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Še na začetku jeseni ni nič kazalo na to, da bi se lahko Jaka Hvala uvrstil v slovensko moštvo za uvodno tekmovanje svetovnega pokala 2014/15 v Klingenthalu. Toda 21-letni Primorec svojih smuči ni vrgel v koruzo; ravno nasprotno, umaknil se je na trening, ki je obrodil sadove.

»Zelo me veseli, da so se priprave v Oberstdorfu razpletle, kot so se, in da sem nazaj v ekipi,« je uvodoma poudaril Hvala, ki se bo jutri skupaj z Jernejem Damjanom, Robertom Kranjcem, Anžetom Laniškom, Petrom Prevcem, Matjažem Pungertarjem in Jurijem Tepešem odpeljal proti prvim preizkušnjam ta konec tedna v Klingenthalu.

Potem ko mu je po poletni krizi, ki se je vlekla vse od prejšnje zime, voda že pošteno tekla v grlo, se je umaknil v Kranj in vadil na 110-metrski napravi. »Malo me je skrbelo, kako se bom potem znašel na večji skakalnici v Oberstdorfu. A preskok mi ni povzročil preglavic, zagotovo tudi zaradi ledene smučine, na kateri se bolje znajdem kot na keramični. Bolje sem se počutil tudi v počepu in posledično so bili tudi skoki boljši,« je pojasnil skakalec iz Ponikev na Tolminskem.

Ker je odmislil, da se bo v Oberstdorfu izbirala ekipa za Klingenthal, ni bil živčen. »Uvrstitev v moštvo ni bila moj glavni cilj, želel sem si predvsem dobre skoke iz Kranja prenesti v Oberstdorf, postaviti trdne temelje in na njih graditi naprej,« je zadovoljen, da ni spet porušil vsega, kar je zgradil pred tem. Ob omembi ugotovitve glavnega trenerja Gorana Janusa, češ da je od julija prikazal največji napredek, pa je v smehu odvrnil: »Glede na to, kako slabo sem skakal poleti, sem imel pri tem tudi največ manevrskega prostora. Še vedno imam precej rezerv, me pa pomirja, da je forma bolj stanovitna in si zato bolj zaupam.«

Na Klingenthal ima čudovite spomine, tam je februarja lani slavil prvo in doslej edino zmago v svetovnem pokalu, zaradi nje pa mu ne bo nič lažje. »Spomini mi na tekmi ne bodo pomagali, od njih se žal ne da živeti. Kakorkoli; poskušal se bom čim bolj zbrati in uživati, z rezultatom pa se ne bom obremenjeval,« je napovedal Hvala, ki bo zatem izpustil prireditev v Kuusamu, kjer ga bo zamenjal Tomaž Naglič. »Tako se je odločil Janus, ker je očitno videl, da smo določeni zelo izenačeni. Prav je, da tudi drugi dobijo priložnost, zato Goranovo odločitev vsekakor spoštujem,« je še dejal mladi Primorec.