Odločilna dva tedna za reševanje sezone

Biatlon: Tudi v Anterselvi ni bilo vzpona slovenskih reprezentantov – Brez tekem do SP

Objavljeno
22. januar 2017 23.09
jsu*Fak Maraton Franja
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Anterselva – Prazničen je bil pogled na južnotirolsko sonce, polne tribune in napet boj najboljših 30 biatloncev v skupinskem štartu. A iz slovenskega zornega kota je bila podoba sklepnega dne v Anterselvi prav moteča –nikogar med našimi aduti ni bilo v smučini, nato je tudi sklepna ženska štafetna tekma minila brez slovenske udeležbe.

Prav ti dve preizkušnji sta na zadnji postaji januarskega dela sezone razkrili podobo slovenske reprezentance, za katero gre odgovornost pripisati tako sedanjemu vodstvu izbrane vrste kot tudi predhodnikom, torej pred sezono 2015/16. Slednji so bili precej uspešnejši glede usmeritve in nato dosežkov vodilnih tekmovalcev, pa so očitno premalo storili za širitev domače baze, zlasti med žensko srenjo, črna pika tistih, ki so prevzeli vrh zbora za biatlon v zadnjih dveh letih, pa je vsekakor izostanek vrhunskih izidov.

Tako je bila prejšnja zima za slovenski biatlon glede visokih uvrstitev najslabša v zadnjih dveh desetletjih, v tej sezoni, povrhu predolimpijski, zgodba ohranja podobno vsebino. Le da je Jakov Fak, kot dvakratni svetovni prvak (2012, 2015) udarni adut izbrane vrste, tokrat prestal še zoprno vnetje v pljučnem predelu, zato na večini tekem dosedanjega dela sezone ni nastopil. Klemen Bauer občasno opozori na svoj talent, a največkrat na strelišču pokvari lepo tekaško izhodišče. Zato je tudi v Anterselvi ostal brez želenega nastopa med 30 najboljšimi na tekmi s skupinskim štartom. V zanimivi preizkušnji se je najbolje odrezal Norvežan Johannes Tingnes Bø, vodilni biatlonec zadnjih sezon Francoz Martin Fourcade je bil 5. Zastor čez Anterselvo 2016 je padel po tekmi ženskih štafet – najboljše so bile Nemke, za njimi Francozinje in Italijanke. Tudi v moški štafetni preizkušnji je bilo dan prej najbolj veselo v nemškem taboru, Slovenija je bila med 25 reprezentancami na 14. mestu.

Pred karavano je zdaj tekmovalni premor dobrih dveh tednov, naslednja tekma bo že uvodna na svetovnem prvenstvu. Kot vselej v zadnjih letih bodo najpomembnejši dogodek biatlonske zime odprle mešane štafete, tokrat v četrtek, 9. februarja.

Prihajajočatedna bosta tako silno pomembna za slovensko vrsto, saj bi z boljšimi dosežki na prvenstvu v Hochfilznu kot v tem 1. polčasu sezone vsaj malce izboljšali vtis in spomnili na nekdanje čase, ko so našim biatloncem med svetovno elito pripadale precej bolj vidne vloge. Prav mešana štafeta, v kateri je Slovenija pred petimi leti osvojila že srebro na SP, pa je lahko lepa odskočna deska za prvenstvo. Za reprezentanco, ki nima široke izbire tekmovalcev, je kot nalašč za uspeh. A seveda z zdravim Fakom, natančnim Bauerjem ter zanesljivima Tejo Gregorin in Anjo Eržen.