Olimpijska proga za Klinetovo dušo

Smukaška konkurenca se zaveda, da bo Mariborčan Boštjan Kline (11.) prej ko slej na vrhu.

Objavljeno
07. februar 2016 00.24
Mojca Finc
Mojca Finc
Jeongseon – »Tisti, ki opazuje Boštjana Klineta od prejšnje sezone, ve, da bo prej ko slej na vrhu. Z visokimi številkami je premagoval po 20 tekmovalcev ali več,« je slovenski trener za hitre discipline Peter Pen odgovoril na vprašanje, koliko je na Mariborčana po stopničkah v Garmischu pozorna konkurenca. Spet se je izkazal, na olimpijskem smuku v Južni Koreji je vknjižil 11. mesto.

Južna Koreja je prvič v zgodovini gostila smučarski tekmi za svetovni pokal. Premierni moški smuk, na katerem bodo čez dve leti olimpijske igre, je pripadel Kjetilu Jansrudu. »Nikoli ne dobiš druge priložnosti za prvi vtis. Pjongčang je zadetek v polno. Tole bo fantastično prizorišče,« je na facebooku že po prvem spoznavanju s povsem novim terenom zapisal Norvežan, ki je najboljšo usklajenost z olimpijsko progo v konkurenci pred zmago potrdil na obeh treningih. Jansrud je šestič v sezoni stopil na stopničke, tretjič na najvišjo, prvič v tej zimi je zmagal v smuku.

Z olimpijskim terenom se je odlično ujel tudi najboljši slovenski smučar v tej sezoni Kline. »Proga je super, v celoti poteka v soncu, zahteva normalno smukaško hitrost, ima štiri večje skoke in dolge zavoje. Ko sem jo presmučal na prvem treningu, sem dejal, da je to nekaj za dušo,« je nad prizoriščem, ki so ga številni smukači označili za premajhen izziv – na njem se bodo merili za olimpijska odličja –, navdušen 24-letnik. Z 11. mestom je dosegel drugo najboljšo uvrstitev v karieri.

Po premiernih stopničkah v Garmischu je k novemu izzivu pristopil z ničle. V slovenski reprezentanci opozarjajo, da je vsaka tekma zgodba zase in vrhunska uvrstitev s prejšnje preizkušnje na novi ne obeta ničesar. »Nastop je bil zelo dober, primerljiv s tistim v Garmischu. Bil je zelo konkurenčen in hiter. Žal sta sonce in veter nekoliko krojila rezultate v uvodnih 15 sekundah in v zadnjih dvajsetih. Menim, da ga je napaka, ki jo je naredil na poti iz Dragon Valleyja, stala uvrstitve do petega ali osmega mesta. Zadovoljni smo, zdaj je 19. smukač sezone, s tem rezultatom pa bo še napredoval,« je trener Pen potegnil črto pod Klinetovo predstavo.

Najboljša trideseterica se je zgostila v dveh sekundah, razlike so bile majhne. Prepočasni pa so bili zanjo drugi slovenski predstavniki. Najizkušenejši Andrej Šporn je v Južno Korejo pripotoval z osmim mestom, to so bile zanj prve točke po januarju 2014, označil jih je za prelomnico kariere. »Nastop je začel podobno kot Boštjan, po napaki na drugem skoku pa je izgubil kompas in smučal zelo na trdo, kar na tem snegu in v danih razmerah ni dopustno,« je nastop 34-letnika opisal Pen. Martin Čater je vknjižil prvi smukaški start v sezoni, potrebuje čas in izkušnje, več pa je ekipa pričakovala od Klemna Kosija. »Vse, kar poskušamo, na žalost ne uspeva, zato mu moramo biti v oporo,« je poudaril Pen, ki je fante poslal po novo priložnost na današnji superveleslalom.