Opomin je za Višnarjevo prišel ravno ob pravem času

Smučarska tekačica Katja Višnar si po 2. mestu na uvodu svetovnega pokala želi, da bi do božiča dodala še kaj podobnega.

Objavljeno
01. december 2014 22.12
Katja Višnar, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Po uspešnem začetku svetovnega pokala, ki ji je kot prvi Slovenki že na uvodni tekmi prinesel uvrstitev med najboljšo trojico, je bila Katja Višnar včeraj že doma, živi namreč v bližini Lillehammerja, kjer bodo konec tedna že nove preizkušnje. Uspeh v Kuusamu ji je vlil dodatno samozavest, tako da lahko tudi naslednja dva šprinta pričakuje z visokimi ambicijami.

Ste načrtovali tako uspešen začetek zime?

Ne, saj je šprint preveč nepredvidljiva disciplina in se zgodba lahko hitro podre, tudi če si v dobri formi in imaš dober dan. A ko enkrat pritečeš do finala, je vse mogoče, stopničke so tam vedno dosegljive. Je pa res, da lahko bolj taktično, bolj premišljeno tečeš, če je forma dobra.

Ste bili o njej trdno prepričani?

Slab teden prej na tekmi FIS v Beitostølnu ni bilo videti tako dobro, tekme na večji razdalji nisem opravila, kot sem si želela. A občutek sem imela, da so za to krivi težki treningi, poleg tega je bila to prva tekma zime in sem bila tudi nekoliko živčna. Zato sem bila res odločena, da se pred Kuusamom spočijem, nekaj treningov sem celo izpustila z namenom, da si povrnem dobre občutke. In uspelo mi je. Moj cilj je bila seveda uvrstitev v finale, nisem pa razmišljala o zmagovalnem odru. Ta me je kar nekoliko presenetil in v resnici je odlično, da sem na tako težkem šprintu prišla pod vrh in da je bila pred mano le Marit Bjørgen. Vesela sem, da dobivam potrditev, kako se obrestuje moje delo.

Nasploh ste pokazali nekaj novih odlik, do izraza je še bolj prišla vaša moč rok, predvsem pa ste se iz kroga v krog prebijali tako, da ste napade začenjali iz ozadja.

Bolj je šlo za to, da prizorišče v Kuusamu res dobro poznam, poleg tega me je nastop v Beitostølnu spomnil, kako se je treba lotiti tekme v klasičnem slogu. Tam je denimo še snežilo in je bilo še bolj pomembno, v kateri smučini tečeš, delala pa sem ogromno napak. Tega tokrat nisem ponovila, držala sem se smučine, ki sem si jo zamislila po ogledu proge, nisem skakala iz ene v drugo, poleg tega je bil tek na drugem, tretjem mestu v skupini del mojega načrta. Tudi v polfinalu, ko nisem najbolje štartala, nisem prehitro silila v ospredje. Vedela sem, da je v Kuusamu najbolj pomembno, kako odtečeš v klanec in kako opraviš zaključni del. Nekako so prišle do izraza vse izkušnje, ki sem si jih nabrala v prejšnjih letih.

Bo zdaj lažje nadaljevati, ko ste že na prvi tekmi svetovnega pokala odkrili recept?

Bo, sploh ker bo na SP 2015 ravno šprint v klasičnem slogu, v naslednjih tednih pa ga kar nekaj časa ne bo. Nastop v Kuusamu mi je zdaj lahko vodilo. Vidim, da sem v dobri formi in to stanje želim zadržati do božiča, saj sledita še dva nastopa na najkrajši razdalji, četudi v prostem slogu. Tudi tam bom poskusila doseči dober rezultat, a v drsalnem koraku so razpleti še bolj nepredvidljivi, prej pride do telesnega stika med tekačicami. Bo pa zaradi dobre forme lažje.

Koliko vam pomeni, da ste sezono odprli z 2. mestom v klasičnem šprintu, v vam najljubšem slogu. Še pred kratkim ste ugotavljali, da imate bolj odmevne rezultate v prostem slogu?

V drsalnem koraku se pri vrhu izmenjuje več tekmovalk, medtem ko so v klasiki vedno isti obrazi in je mednje težko prodreti. Včasih sem se že spraševala, ali mi bo to sploh kdaj uspelo. Ampak treningi mi potrjujejo, da sem zelo močna in klasični slog je res moj najljubši. Kot kaže, sem potrebovala teh zadnjih nekaj let, ko sem več trenirala tudi tek na večjih razdaljah in si dvigala vzdržljivost, da zdaj lahko v finalu zaključim, kot si želim.

Ste se zdaj že odločili, ali boste proti koncu meseca nastopili na Tour de Ski?

Malo bom z odločitvijo še počakala. V začetku januarja bo v Falunu tekma FIS, in to na isti progi, kot bo SP, zato me zelo vleče tja. Vmes namreč ne bo drugih šprintov v klasičnem slogu, zato se mi zdi pametno, da bi izkoristila priložnost, ki se ponuja na Švedskem. Dobra trening tekma bi lahko bila koristna, nisem pa se še odločila.

Bo težko zadržati visoko formo skozi naslednje tri mesece, saj bo SP, vaš cilj sezone, šele februarja?

Če bom izpustila Tour de Ski, bom imela decembra dovolj časa za trening in bom lahko obnovila bazo, poleg tega bo tik pred SP dvotedenski premor, kar bo zadoščalo, da pridem do želene forme. Pri meni ta običajno ne niha prav veliko, uspevam jo držati na dokaj stalni ravni. V prejšnji zimi je že bilo tako in upam, da bo tudi zdaj.

V Kuusamu se dan po šprintu niste odločili za nastop na 10 km, boste tekme na večjih razdaljah to zimo vendarle porinili na stran?

V jutro po šprintu sem se zbudila precej utrujena, kar je logično po štirih močnih nastopih, podelitvi, kontroli dopinga. Že prej te druge tekme nisem imela v načrtu, saj bo šprinterski program do srede decembra zelo zgoščen, naslednji šprint bo že v petek. V tem obdobju se raje osredotočam na to, a tekme na večjih razdaljah bodo ostale v mojem programu. Prav v Lillehammerju konec tedna bom nastopila na vseh treh tekmah, v Davosu nato le na eni, nekaj nastopov na večjih razdaljah si bo sledilo tudi na Norveškem, če ne bom šla na Tour.