Optimizem po spodrsljajih pred Oslom ni izginil

Slovenska biatlonska reprezentanca je odpotovala na 49. svetovno prvenstvo.

Objavljeno
29. februar 2016 19.23
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Narobe svet? Tudi takšne misli so se nam vsiljevale ob koncu včerajšnje novinarske konference slovenskih biatloncev pred odhodom na svetovno prvenstvo. Njihove napovedi so namreč zbujale precej optimizma in dobre volje, četudi doslej v sezoni še zdaleč niso uresničili začrtanih ciljev. A morda bodo prihajajoči dnevi na Holmenkollnu zares pomenili zasuk.

Svetovna biatlonska elita redno gostuje v norveški metropoli, prizorišče je večini, tudi slovenskim reprezentantom, zelo pri srcu, nenazadnje gre za edino tekmo v običajnem koledarju sezone v večjem mestu, povrhu s štadionom z izjemno zgodovino nordijskih športnih panog. Jakov Fak je, denimo, že zapisan na seznamu zmagovalcev Holmenkollna (šprint 2013/14), Teja Gregorin pa si je doslej edini uvrstitvi na stopničke, ko gre za tekme svetovnega pokala, priborila prav v norveški metropoli (skupinski štart 2011/12 in 2013/14). Zdaj si oba udarna aduta devetčlanske slovenske vrste na najbolj pomembnem tekmovanju sezone obetata odmeven nastop, bolj od kateregakoli v doslej ponesrečeni zimi, v kateri je bil denimo Fak le enkrat med deseterico (zasledovanje v Hochfilznu).

»Pred sezono smo predstavili visoke cilje, a jih doslej nismo uresničili. Ostajamo pa pri načrtu ene uvrstitve med najboljše tri na svetovnem prvenstvu. Še naprej verjamem, da jo lahko dosežemo, četudi dosedanji učinek ni bil na želeni ravni. Optimizem pa prinaša spoznanje o res kakovostnem treningu v zadnjih desetih dneh na Pokljuki,« je na novinarski konferenci poudaril nekdanji dolgoletni reprezentant Janez Ožbolt, zdaj vodja biatlona pri Smučarski zvezi Slovenije. Direktor slednje, Jožko Križan, je sicer prav med včerajšnjo konferenco z Darjo Petrič, članico uprave koncerna Kolektor, sklenil pogodbo o sodelovanju – Kolektor bo poslej med vodilnimi pokrovitelji slovenskih biatloncev.

Ti so na prizorišče prvenstva odpotovali včeraj, danes bodo preizkušali smučino in strelišče, jutri bo uradni trening, v četrtek pa bodo na Holmenkollnu, za biatlonce, tekače in skakalce prav kultnem hribu nad Oslom, dvignili zastor šampionata. Kot ponavadi v zadnjih letih bodo tekmovanje odprle mešane štafete.

Pred četrtkovo premiero (ob 15.30) je strnil misli Tomaš Kos, glavni trener slovenske reprezentance: »Vedno znova se veselimo te tekme. V preteklosti smo med mešanimi štafetami zbrali že več lepih uvrstitev in če pri drugih disciplinah pogrešamo širšo izbiro tekmovalcev, je tukaj naša prednost izkušena zasedba – za Jakovom Fakom, Klemnom Bauerjem, Tejo Gregorin in Andrejo Mali je že precej preizkušenj med mešanimi štafetami.« Poleg te četverice, predvidene za četrtkovo postavo, bodo v nadaljevanju prvenstva slovenske barve branili še Rok Tršan, Lenart Oblak, Miha Dovžan, Anja Eržen in Urška Poje. Slednjo, najmlajšo pri naši izbrani vrsti, čaka nastop najbrž le v klasični ženski štafeti, saj Slovenijo na posamičnih tekmah svetovnega prvenstva lahko zastopajo največ tri tekmovalke, v moški konkurenci bodo na štartu štirje naši biatlonci, Ožbolt pa ob tem ni pozabil omeniti zagotovljenega štarta za Faka med izbrano trideseterico v skupinskem štartu. Naš vodilni biatlonec bo namreč zadnji dan prvenstva v tej disciplini branil naslov svetovnega prvaka. A nase bi končno rad opozoril že prej. Za začetek v mešani štafeti in nato sobotnem šprintu.