Osmi globus za Slovenijo, prvi za Ilko Štuhec

Najboljša v alpski kombinaciji: Ilka Štuhec je zaključila prvo dejanje letošnje, zanjo izjemne sezone.

Objavljeno
26. februar 2017 22.12
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana - Ilka Štuhec v kombinaciji superveleslaloma in slaloma v dveh nastopih v Crans Montani ni zmagala (prvi sta bili Brignonejeva in Mikaela Shiffrin), a je bila dovolj dobra, da je z drugim izkupičkom (1. Brignone 180, 2. Štuhec 140, 3. Michelle Gagnon in Shiffrin po 100) osvojila mali globus. V superveleslalomih je bila najboljša, v slalomih pa dovolj kakovostna, da je ubranila veliko prednost in ostala na zmagovalnem odru.

Ilka se je s 1. mestom v alpski kombinaciji vpisala kot šesta med slovenskimi reprezentanti, ki so osvojili globuse – za Tino Maze (veliki globus 2013 in dva mala leta 2013 v veleslalomu in superveleslalomu), Špelo Pretnar (2000 v slalomu), Matejo Svet (1989 v veleslalomu), Bojanom Križajem (1987 v slalomu) in Rokom Petrovičem (1985 v slalomu). V alpski kombinaciji je bila leta 2013 najboljša tudi Mazejeva, a v tisti sezoni malega globusa v kombinaciji niso podelili.

Šestindvajsetletna Mariborčanka je v igri za še dva mala globusa – v smuku in superveleslalomu. Če bo nadaljevala v tako dobrem ritmu, ji ne bi smela uiti. V smuku ima dve tekmi pred koncem 137 točk prednosti pred Italijanko Sofio Goggia, medtem ko v superveleslalomu zaostaja za vodilno Tino Weirather iz Liechtensteina za 16 točk. Lara Gut, ki je bila na pragu superveleslalomske zmage, se je poškodoval na SP.

V skupnem seštevku za Shiffrinovo zaostaja za bržkone že nedosegljivih 298 točk. Do konca sezone je v Jeongseonu v Južni Koreji ter Squaw Valleyu in Aspnu v ZDA še osem tekem – po dve v vsaki disciplini. Shiffrinova v smuku in superveleslalomu v Južni Koreji ne bo nastopila. Da bi ohranila udobno prednost, je nastopila v nedeljski kombinaciji, čeprav v petkovi ni, tako kot tudi ne na SP. Pravi, da v hitrih disciplinah tekmuje le v idealnih razmerah. Štuhčeva se bo držala prvotnega načrta in se osredotočala na vsako tekmo posebej. V Južno Korejo je odpotovala z mislijo: »Veliko je še tekem, zato o globusih nočem razmišljati.«