Pen in Jerman čakata na zavodu

Alpsko smučanje: Kosi in Kranjec po točke FIS na svoje stroške.

Objavljeno
09. april 2015 20.17
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Ljubljana – Novoizvoljeni predsednik alpskega zbora in odbora pri Smučarski zvezi Slovenije Iztok Klančnik bo z 12-člansko ekipo prihodnji teden izbral vodjo panoge. Pri oblikovanju trenerske in tekmovalne ekipe se z datumi ne bodo omejevali. »Radi bi to naredili čim prej, preden nam kdo od strokovnega kadra pobegne drugam,« je dejal.

Matic Skube in Miha Kürner sta po koncu tekem za svetovni pokal poudarila, da v spomladanskem obdobju, ko bi morali nabirati pomembno snežno kilometrino za novo sezono, v reprezentanci smučajo premalo in tudi zato ne morejo biti kos najboljšim. Letos se je, denimo, smukaški vrsti v tem mesecu obetal 10-dnevni trening v Banskem. »Dogovoril sem se, da bi smučali brezplačno, nastanitev pa je tam zelo poceni. S fanti sem želel opraviti konkretne priprave, na katerih bi testirali opremo, trenirali skoke in nabirali snežno kilometrino. Za odgovornega trenerja v svetovnem pokalu je ta del priprav nujno potreben,« je povedal Peter Pen, ki je do aprila opravljal vlogo glavnega trenerja v ekipi za hitre discipline. Načrta ni izpeljal. S pomočnikom Andrejem Jermanom sta se namreč vpisala med brezposelne na zavodu za zaposlovanje.

Ker verjameta v fante, s katerimi bi rada nadgradila delo v novi zimi, sta pred tem sprejela predlog SZS (odrekla sta se odpravnini) in jih pripeljala do konca sezone svetovnega pokala. Po poteku pogodbe ju je vodstvo SZS povabilo še k prostovoljnemu delu v dobrobit alpskega smučanja – a očitno ima vse svoje meje. Že prej jih je postavil Penov drugi pomočnik Matija Grašič, ki je sprejel službo v ruski ženski reprezentanci.

Medtem ko ta čas najboljši slovenski smučar Klemen Kosi nabira točke FIS na tekmah nižje ravni (v Italijo ga je peljal oče), sta Boštjan Kline in Martin Čater na testiranju Stöcklijevih smuči v Davosu. Pred tem so tekmovali na Krvavcu, kjer snežno kilometrino dva tedna nabira tehnična ekipa pod vodstvom Klemna Berganta. »Naši tekmovalci niso prepuščeni sami sebi, prav vsi so v pogonu, nihče ne počiva, na Krvavcu imamo odlične razmere. Konec meseca se bomo odpravili še na Mölltal. Čeprav ne vemo, kako se bodo stvari na zvezi razpletale naprej, tekmovalcev ne bomo pustili. Z njimi delamo trije, ki imamo pogodbo – še Mitja Kunc in Rok Šalej –, brez ustreznega papirja pa pomaga še Miha Verdnik iz evropskega pokala. Gremo normalno naprej. V zadnjih dveh tednih smo na zimskem snegu naredili ogromno,« je povedal glavni trener v moški reprezentanci. Z žičničarji se kljub nedeljskemu koncu sezone pogovarjajo še o dveh slalomih, ki bi jih, če bodo razmere to še dopuščale, pripravili prihodnji teden.

Žan Kranjec se je odločil, da se bo v drugi polovici meseca udeležil tekem na Finskem, kjer bi rad izboljšal točke FIS za prihodnjo zimo. »Šel bo na svoje stroške, tam bo šest dni, prav gotovo je to naložba za naprej,« je o »iznajdljivosti« smučarjev še povedal Bergant.