Pet Norvežank na vrhu, Višnarjeva obtičala v polfinalu

V šprintu smučarskih tekačic zmaga Ingvild Flugstad Østberg. Katja Višnar 11., Alenka Čebašek 17., Vesna Fabjan pa 21.

Objavljeno
14. december 2014 19.11
SKI-NORDIC-WORLD-WOMEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Davos - Norveška smučarska tekačica Ingvild Flugstad Østberg je prepričljiva in zaslužena zmagovalka šprinterske preizkušnje svetovnega pokala v prostem koraku v švicarskem Davosu. Drugega za drugim je postavila najboljše čase kvalifikacij, četrtfinala, polfinala in nato še finala, v katerem je ugnala kar štiri rojakinje na čelu z Maiken Caspersen Falla, ki je zaostala 57 stotink, in Celine Brun-Lie, ki je nove stopničke preprečila slovitejši rojakinji Marit Bjørgen. Najboljša predstavnica preostanka sveta je bila z naskokom najpočasnejša finalistka, šestouvrščena Švedinja Stina Nilsson. Med Slovenkami se je le Katja Višnar znašla v polfinalu, a tam tudi obstala in naposled na enajstem mestu le za las zaostala za elitno deseterico.

Skozi četrtfinalno sito se je prebila zgolj Višnarjeva z drugim mestom v četrti skupini. V njej se je skušala držati pričakovano vodilne Marit Bjørgen, ki je sicer ciljno črto prečkala tri sekunde hitreje, a se je Gorenjka mirno uvrstila v polfinale. V bistveno počasnejši drugi skupini je bila na čelu vnovič Bjørgnova, Katja pa je bila več kot sekundo počasnejša kot pred tem v četrtfinalu, s čimer je končala povsem pri repu s petsekundno zamudo za najhitrejšo. S tem se je na enajstem mestu njen nastop tudi končal.

»Jezna sem nase, ker si nisem izborila položaja že takoj po polfinalnem štartu, pozneje se je bilo težko preriniti naprej. Nisem zadovoljna, saj vem, da bi lahko iztržila več. Østbergova je tokrat pokazala odlično formo, bila je nepremagljiva. Potrudila se bom, da se bom optimalno pripravila za naslednji šprint tu v Davosu,« ni skrivala razočaranja 30-letna Višnarjeva.

Že prej sta v četrtfinalu obtičali olimpijska junakinja iz Sočija Vesna Fabjan (njen nastop je vse do zadnjega zaradi bolezni visel pod vprašajem), ki je bila na petem mestu v prvi skupini za 32 stotink prepočasna, da bi si napredovanje zagotovila kot srečna poraženka, kar je zadoščalo za 21. mesto. V tretji skupini je nastopila še Alenka Čebašek, a je bila na četrtem mestu precej prepočasna in je zasedla končno 17. mesto. Že v kvalifikacijah, ki jih je Višnarjeva končala z dvanajstim časom, ni bila zadosti hitra niti Nika Razinger (38.), enako kot Boštjan Klavžar (82.) v moški konkurenci, v kateri se je na čelu treh Norvežanov znašel Finn Hågen Krogh.

Svetovna karavana bo v Davosu ostala še teden dni, saj bo švicarsko prizorišče v soboto in nedeljo nadomestilo zavoljo pomanjkanja snega odpadli preizkušnji iz La Clusaza.