Pet vrlin za pet globusov

Športna osebnost tedna: avstrijskemu alpskemu smučarju Marcelu Hirscherju do popolnosti manjka olimpijsko zlato.

Objavljeno
21. marec 2016 12.55
Vito Divac
Vito Divac
Ko je avstrijski Luksemburžan Marc Girardelli marca 1989 osvojil svoj tretji veliki kristalni globus od petih, se je Marcel Hirscher šele rodil. Rojaka v živo seveda ni videl oziroma se ga ne spominja, zelo dobro pa pozna njegovo kariero. Zanimivo, da mu ni bil vzornik, ampak največji izziv in cilj.

Čeprav je med njima 25 let razlike, sta si po stasu in moči podobna. Oba sta čokata, nabita z močjo, predvsem pa neustrašna, kar je Girardelli dokazoval s smukom, Hirscher pa superveleslalomom. Največja razlika je v tekmovalni filozofiji. Girardelli je bil eden najuspešnejših vsestranskih smučarjev, medtem ko je Hirscher osredotočen na slalom in veleslalom (ima po 18 zmag), zadnji dve sezoni pa tudi na superveleslalom (decembra je zmagal v Beaver Creeku). Girardellijeva vsestranskost je bila odgovor na prevlado Ingemarja Stenmarka, Hirscher pa je ne potrebuje, ker se je v zadnjih letih specializacija tako izostrila, da sta mu dovolj dve disciplini. Ko je v Kranjski Gori zatrdil, da je nemogoče zmagati v vseh petih disciplinah, smo ga pobarali, češ to je v minulih letih dosegla Tina Maze. »Svojo vsestranskost je dosegla s treningi vseh disciplin od malih nog. Jaz sem s smukom končal pri 16 letih. Tina je s svojim izjemnim smučanjem pokazala, da je to sicer možno, a le v ženski konkurenci. V moški ni junaka, ki bi zmagoval v petih disciplinah,« petkratni zaporedni osvajalec velikega globusa verjame, da se obdobje mojstrov petih disciplin ne bo nikoli več vrnilo.

Wolfgang Winheim, komentator Kurierja in eden najuglednejših avstrijskih športnih novinarjev, ki je v 50-letni karieri spremljal vse zmagovalce svetovnega pokala (tudi Hirscherjeve idole Hermanna Maierja, Bodeja Millerja in Benjamina Raicha), je ob Marcelovem izjemnem talentu in smučarskem znanju, poudaril pet vrlin za pet velikih globusov.

1. Telesna pripravljenost. Že v mladinskih letih mu je bilo jasno, da samo s talentom ne more zmagovati, zato od takrat vsak dan vadi od šest do osem ur. Prav zavoljo izjemne telesne pripravljenosti resnejših poškodb nima. Za razliko od njegovih največjih tekmecev zadnjih let, Kjetila Jansruda, Beata Feuza in še zlasti Aksla Svindala. Spretnost pripisuje poletnim hobijem – motokrosu, vožnjam s kolesom in kajakom na divjih vodah.

2. Mentalna moč. Vrhunsko je osredotočen na svoje delo, zelo redko pa podleže velikim pričakovanjem, kot je denimo lani na SP v Beaver Creeku, ko je v drugem slalomu imel zmago že v žepu, a odstopil. V Schladmingu leta 2013 je s slalomsko zmago zadnji dan prvenstva rešil domače prvenstvo. Letos ga ni iz tirnice vrgel niti letalnik s kamero, ki je v Madonni di Campiglio zgrmel na progo. V kritičnih položajih na tekmah težave rešuje instinktivno. Zanese se na natrenirane reflekse, kar mu daje psihološko stalnost.

3. Natančnost oziroma temeljitost. Hirscher in njegova ekipa ničesar ne prepuščajo naključju, še zlasti ko gre za smučarsko opremo, treninge in potovanja. S svojim moštvom pokuša biti popoln profesionalec na vseh področjih.

4. Stalnost. Je eden izmed rezultatsko najbolj stalnih smučarjev v svetovnem pokalu. Odkar osvaja globuse – od leta 2012 – v 43 veleslalomih ni odstopil. Kar 35-krat je stal na zmagovalnem odru, le enkrat pa ga ni bilo v deseterici. V slalomu ima v zadnjih 38 nastopih le štiri odstope in 28 zmagovalnih odrov.

5. Okolje. Okrog sebe ima vrhunske strokovnjake. Vodi jih oče Ferdinand, ki pa se drži v ozadju. Smučarski trener je prekaljeni Mike Pircher, serviser Atomica pa Edi Unterberger. Psihoterapevt je Alexander Fröis, za stike z mediji pa skrbi Stefan Illek, ki je tudi »strelovod« za vse, kar je povezano z njegovo slavo.

Po vsem, kar je dosegel v svetovnem pokalu in na svetovnih prvenstvih, mu do popolnosti, s katero bi se pridružil velikanom avstrijskega smučanja Tonyju Sailerju, Franzu Klammerju in Hermannu Maierju, manjka le še olimpijsko zlato. Prav zanimivo pa bo videti, ali bo peti veliki globus tudi zadnji Hirscherjev. Ob najhujšem tekmecu Svindalu je na obzorju namreč nekaj izjemnih mladcev, Henrik Kristoffersen, Alexis Pinturault, Aleksander Kilde, ki so že letos njegovo kraljestvo močno ogrozili.