Peter ni uslišal komentatorja Eurosporta

Smučarski skoki: Prevc si je z dvanajsto zmago v sezoni že skoraj zagotovil svoj prvi veliki kristalni globus.

Objavljeno
28. februar 2016 00.39
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Almati – Kdor je mislil, da je Peter Prevc že izgubil šampionsko formo, s katero je navduševal vse do nedavne finske »turneje«, se je močno uštel. Slovenski skakalni as je namreč na krstni prireditvi svetovnega pokala v Kazahstanu znova »udaril« z vso močjo, prepričljivo zmagal in si tako rekoč že zagotovil svoj prvi veliki kristalni globus.

Čeprav je bil Prevc sploh prvič v Almatiju, se je takoj spoprijateljil s tamkajšnjo veliko skakalnico. Potem ko je v kvalifikacijah s 141 metri poletel do novega rekorda naprave, ga je v poskusni seriji odneslo še štiri metre dlje, in to z nižjega zaletišča kot denimo pred njim Nemca Severina Freunda (135 m). Zaradi izjemne premoči, ki jo je kazal vse od petka, so se poznavalci tega športa spraševali pravzaprav le o tem, s kolikšno prednostjo bo zmagal.

Dirk Thiele, ki smučarske skoke komentira na nemškem Eurosportu, je 23-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih pred včerajšnjim prvim nastopom »rotil«, naj ne skoči predaleč. »Peter, bodi, prosim, usmiljen do tekmecev, da bo druga serija vsaj še malo zanimiva,« si je želel 73-let­ni komentator iz vzhodne Nemčije. Toda Prevc ni uslišal njegove prošnje, saj je z izenačenim lastnim rekordom (141 m) že v prvem »polčasu« dal tekmecem jasno vedeti, da ga bo nemogoče premagati.

Po uvodni seriji je imel namreč že devet točk zaloge pred drugo­uvrščenim Avstrijcem Michaelom Hayböckom (138 m), ki je pred tem v svojo korist odločil vse tri preizkušnje na Finskem, dodatnih šest desetink je na tretjem mestu zaostajal Norvežan Daniel Andre Tande (136,5 m), medtem ko je četrtouvrščenega Freunda (135 m) ločilo že 12,8 točke. Nemški zvezdnik je v finalu ponovil svojo daljavo iz prvega »polčasa« in prehitel Tandeja (129 m), nakar je Hayböck s 133 metri ubranil svoj položaj, ni pa mogel resneje ogroziti Prevca.

Zlati orel iz Selške doline je namreč tudi v drugo poletel najdlje med vsemi (137,5 m) in zmagal z 18 točkami naskoka pred skoraj 25-letnim Avstrijcem. »Tokrat mi je šlo res dobro, skoraj predobro. Po kvalifikacijah me je že skrbelo, ali mi bo uspelo odlične skoke z uradnega treninga in kvalifikacij ponoviti tudi na tekmi. Zato sem si zelo oddahnil, ko sem v obeh serijah skočil dobro,« je bil vesel nosilec rumene majice, potem ko je dosegel že dvanajsto zmago v sezoni in skupno 18. v svetovnem pokalu.

Na veliko napravo v Almatiju se mu ni bilo težko prilagoditi. »S skakalnico, ki je lepa in sodobna, sem se hitro ujel. V zraku je podobna Bloudkovi velikanki v Planici. Nad hrbtiščem, ki je zelo razpotegnjeno, letiš visoko, potem pa moraš vztrajati, saj ne veš natančno, kam te bo odneslo. Zato do konca čakaš na to, kaj se bo izcimilo iz nastopa,« je Prevc strnil svoje vtise. Prva sta mu že v izteku čestitala Robert Kranjec (129,5 m in 133 m) in Jurij Tepeš (130,5 m in 132,5 m), ki sta s petim in šestim mestom dopolnila Petrovo zmago(slavje), do točk pa se je od naših skakalcev s 23. mestom dokopal tudi Jaka Hvala (125 m in 123,5 m).

»Morda imamo Slovenci tu prednost, ker je naprava tako podobna Bloudkovi velikanki,« je ugibal 23-letni Gorenjec, ki ima pred zadnjimi sedmimi posamičnimi preizkušnjami v tej zimi že 599 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Freundom. Če bo torej na današnji tekmi, za katero se bo zelena luč prižgala ob 13. uri, osvojil le točko več od štiri leta starejšega Nemca, bo lahko že začel proslavljati skupno zmago. Kot drugi Slovenec po Primožu Peterki, ki ima v svoji vitrini dva velika kristalna globusa (iz sezon 1996/97 in 1997/98).

»O tem moram čim manj razmišljati, da bom lahko lažje spal in potem jutri lažje skakal,« je sinoči poudaril Prevc in se strinjal, da je lahko po takšnem dnevu mirnejši in samozavestnejši. »Bolj nemiren si, ko ti ne gre po načrtih ali tako, kot si zamisliš ...«