Peter Prevc drugi v kvalifikacijah, Freund ni skakal

Na zadnji tekmi novoletne turneje v Bishofshofnu (jutri, 17) pet Slovencev: ob bratih Prevc še Lanišek, Tepeš, Semenič.

J. P.
tor, 05.01.2016, 16:15; spremenjen: 18:38

Bischofshofen - Očitno slovenski smučarski skakalec Peter Prevc pod nobenim pogojem ne bo prepustil naslova skupnega zmagovalca novoletne turneje štirih skakalnic, kar bi se mu posrečilo kot drugemu Slovencu, po Primožu Peterki. Pred jutrišnjo zadnjo postajo v Bischofshofnu ima pred prvim zasledovalcem, Nemcem Severinom Freundom, kar 19,7 točke zaloge, da ne bo ničesar prrepustil naključju, pa je dokazal že danes, ko je na napravi Paula Ausserleitnerja vpisal drugi najboljši kvalifikacijski dosežek - s skokom, dolgim 137,5 metra, je naposled za pičle tri desetinke zaostal za najprepričljivejšim Norvežanom Kennethom Gangnesom, ki je bil meter daljši, v jutrišnji prvi seriji (začenja se ob 17. uri) pa ga kot zmagovalcu čaka dvoboj s Freundom, ki se je današnjim kvalifikacijam odpovedal.

Starejši od bratov Prevc se bo jutri najprej v slovenskem dvoboju pomeril z Anžetom Semeničem, ki je preboj na tekmo ujel za rep, s 116 metri je namreč zasedel 49. mesto. Manj uspešna sta bila Robert Kranjec, ki je bil z enako dolgim skokom na 51. mestu prekratek za pičli dve desetinki točke, in 18-letni Tilen Bartol, ki je na 59. mestu ugnal zgolj pet tekmecev (108,5 metra). Na jutrišnji tekmi bo glavni slovenski trener Goran Janus lahko ob Petru Prevcu in Semeniču računal še na trojico: benjamin med skakalno elito, 16-letni Domen Prevc, je pristal pri 132 metrih in zasedel dvanajsto mesto, kar mu za tekmeca v prvi seriji zagotavlja Japonca Kenta Sakujamo, ki se je v Innsbrucku pomeril z Anžetom Laniškom. Ta je danes s skokom, dolgim 125 metov, zasedel 22. mesto in naletel na izkušenega, a nepredvidljivega Nemca Michaela Neumayerja, z Nemcem - Andreasom Wankom - pa se bo udaril še peti slovenski udeleženec jutrišnje tekme Jurij Tepeš. Ta je prejšnjo preizkušnjo v Innsbrucku izpustil, danes pa zasedel 31. kvalifikacijsko mesto, skočil je 120,5 metra daleč.

Feund izpustil kvalifikacije

Podobno kot pred tretjo tekmo novoletne skakalne turneje v Innsbrucku, ko je vodilni tako v skupnem seštevku svetovnega pokala kot tudi nemško-avstrijske turneje, slovenski as Peter Prevc, izpustil kvalifikacijsko serijo in si raje nekoliko napolnil baterije, kar se je nato izkazalo za posrečeno potezo, se je tokrat odločil tudi njegov najresnejši izzivalec Severin Freund. Nemec je že zgodaj popoldne napovedal, da ga torej v današnjih kvalifikacijah ne bo na vrhu naprave Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu, na kateri ni še nikdar stal na zmagovalnem odru.

To seveda pomeni, da se bo na jutrišnji zadnji preizkušnji turneje štirih skakalnic v prvi seriji pomeril z najboljšim iz današnjih kvalifikacij (Gangnesom), za takšen korak, kot si ga je (iz zdravstvenih razlogov, saj še vedno čuti posledice padca iz poskusne serije Innsbrucka in si želi predvsem nekoliko spočiti) privoščil Freund, pa se lahko odloči kdorkoli od skakalcev iz najboljše deseterice, ki imajo mesto na tekmi zagotovljeno že vnaprej. Nemec sicer v seštevku novoletne turneje za vodilnim Petrom Prevcem zaostaja 19,7 točke.

Prijavi sovražni govor