Peter Prevc in Fischer z roko v roki

Konec je uganke, vodilni slovenski adut ne bo več imel Slatnarjevih smuči. Odločila je prožnost v zraku.

Objavljeno
14. september 2017 22.51
Trening smučarjev skakalcev Kranj 14.9.2017 [skakalci,prevc]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Kranj – Oblačne dopoldanske ure pod Šmarjetno goro niso napovedovale kaj drugega od običajnega treninga za slovenske smučarske skakalce, pred katerimi sta do uvodne tekme v olimpijski sezoni še dva meseca priprav. A nato so besede Petra Prevca, poskrbele za izjemen odmev: v novi sezoni ne bo več skakal na Slatnarjevih smučeh, poslej bo med aduti Fischerja.

Pristen odnos s šampioni

Velikan med opremljevalci nordijskih smučarskih panog in biatlona iz Rieda v Zgornji Avstriji je pač v tem svetu kot na nogometnih zelenicah Real Madrid – z največjim številom zmag, izjemnim proračunom, prepoznavnostjo na smučiščih vseh celin. O izjemno pristnem odnosu s svojimi šampioni nam je, ko gre za Fischer, že večkrat pripovedoval vodilni slovenski biatlonec Jakov Fak. V dneh, ko se je veselil dveh naslovov svetovnega prvaka, so bili pri avstrijskem proizvajalcu ponosni nanj, ko mu ni šlo, so se na vse kriplje trudili najti pot vrnitve k uspehom. In zdaj je pod njihovo streho tudi Peter Prevc!

Ne glede na to, da mu v predolimpijski zimi še zdaleč ni šlo po načrtih, kot avtor izjemne sezone 2015/16 s skupno zmago na prestižni novoletni turneji kot tudi za konec z velikim kristalnim globusom, ohranja v svetu smučarskih skokov poseben ugled. Zato ni presenečalo niti zanimanje iz Zgornje Avstrije, da bi ga pri sestavljanju kar najmočnejšega moštva priključili svoji veliki družini, obenem pa se je tudi skakalec, ki bo prihodnji teden v sredo praznoval 25. rojstni dan, med trdim delom spogledoval s spremembami, da bi le bil uspešnejši kot v tej zadnji tekmovalni zimi. Zato je poleg smuči dosedanjega opremljevalca Slatnarja preizkušal tudi Fischerjeve.

Testiranja se je lotil zelo resno

»Vse analize pa so mi za konec razkrile, da sem v zraku prožnejši s Fischerjevimi smuči, zato sem se ob koncu odločil za njih,« je jasno dejal ob vznožju skakalnice pod Šmarjetno goro po včerajšnjem treningu. Zdaj tako ni več dvomov, vrnitev v svetovni vrh bo napadel z materialom zelo cenjenega avstrijskega proizvajalca, s katerim seveda mora še uradno podpisati pogodbo.

»Moram potrditi, da smo se v poletnih dneh 'zakopali' v delo, Peter se je zelo resno lotil testiranja različnih parov smuči, pravzaprav je temu od 20. junija namenjal zelo veliko pozornosti. Vsi upamo, da bo njegova pot šla spet navzgor, seveda pa letošnja odločitev glede opremljevalca še ne pomeni, da kdaj v prihodnosti ni možnosti kakšne nove spremembe,« je obrazložil Goran Janus, glavni trener slovenskih skakalcev, sicer zelo zadovoljen s tistim, kar je v zadnjih dneh pokazal še naprej močan adut naše izbrane vrste: »Odkar se je nazadnje 20. avgusta vrnil s počitnic, se je temeljito lotil nalog, njegov učinek zadnjih desetih dni na treningu pa botruje našemu optimizmu. Seveda bo prvi stik s tekmeci pokazal, kakšna je njegova forma, spodbudno bi bilo, ko bi bil na naslednji tekmi poletne velike nagrade (Hinzenbach v Avstriji, 30. t. m. in 1. oktobra, o. p.) med najboljšo deseterico.«

Večje razlike med opremljevalci ni

Lastnik kristalnega globusa, od Primožu Peterki med slovenskimi skakalci edini doslej, si sicer želi, da bi bil v prihodnje na napravah bolj sproščen, o svoji konkurenčnosti še ugiba, dejansko pa poudarja, da seveda velike razlike med opremljevalci ni: »Enkrat so bile hitrejše Slatnarjeve smuči, drugič Fischerjeve. Nisem si hotel ustvarjati pretirane zmede s preizkušanjem materiala še od kakšnega drugega proizvajalca. A dejansko sem se nato po res številnih testih v zraku bolje počutil na teh avstrijskih smučeh, zato sem se na koncu odločil za spremembo.« In če bo zadišalo po visoki ravni, na kateri je že bil, potem dvoma ne bo. Športna Slovenija bo spet stiskala pesti za nova zmagoslavja, v tovarni v Zgornji Avstriji pa bodo vzneseno spremljali še enega močnega aduta ob Evi Marii Brem, Stefanu Kraftu, Kamilu Stochu, Lauri Dahlmeier, Marit Bjørgen, Dariu Cologni …