Peter Prevc ne jamra, samo primerja

Slovenski as včeraj najdaljši med vnaprej uvrščenimi tekmovalci. Počutil se je, kot da bi bil na hlodu.

Objavljeno
03. marec 2016 22.57
NORWAY-SKIJUMPING/
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Visla – Da je Peter Prevc z mislimi dejansko že pri prihajajočih izzivih, smo se lahko poročevalci treh slovenskih časnikov prepričali tudi ob krajšem pogovoru z njim po včerajšnjem treningu in kvalifikacijah na skakalnici Adama Malysza. Med prejemanjem (zaostalih) čestitk (za v nedeljo potrjeno skupno zmago v svetovnem pokalu) se je namreč na glas začudil, zakaj si jih je sploh prislužil.

To je le še en dokaz, da je slovenski as že »pozabil« na svoj sanjski konec tedna v Almatiju, kjer si je dokončno (že šest posamičnih tekem pred koncem sezone) zagotovil veliki kristalni globus, in medtem svojo pozornost že v celoti preusmeril na Vislo.

Na »ogrevanju« pred nocojšnjo tekmo na jugu Poljske, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 20.30, je bil iz nastopa v nastop boljši. Potem ko je na uradnem treningu obakrat pristal pri 125 metrih ter dosegel sedmo in tretjo oceno, ga je v kvalifikacijah odneslo do 131 metrov. To je bila največja daljava med vnaprej uvrščenimi tekmovalci, dlje (132,5 m) – vendar z višjega zaletišča – sta skočila zgolj Čeh Roman Koudelka in domači šampion Kamil Stoch, ki sta med kvalifikanti osvojila prvi dve mesti.

»To je bil zame normalen dan v vlogi smučarskega skakalca. Zjutraj smo opravili vaje za aktivacijo nog, potem pa smo čakali na odhod proti skakalnici, s katero se je bilo treba najprej spoprijateljiti. Iz skoka v skok mi je šlo bolje, ni pa še tako, da bi se kar spustil s štartne klopi in sproščeno užival,« je 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih strnil svoje vtise.

V nadaljevanju je pojasnil, da se tukajšnja naprava kar precej razlikuje od skakalnice v Almatiju, kjer je minuli konec tedna dvakrat pometel s tekmeci. »Zaradi večje vlažnosti je bila drugačna že drsnost zaletne smučine, ki je slabo stekla. Vendar pa je za vse enako, zato ne smemo jamrati, lahko le primerjamo,« je omenil in pripomnil, da je velika razlika tudi v zraku. »Najprej že v sami hitrosti, čeprav se teh 4 do 5 km/h ne pozna toliko, toda zračni upor je kljub vsemu precej drugačen. Razlikuje se tudi krivulja leta ...«

Ob tem je izpostavil preglavice, ki so jih imeli skakalci zaradi mehkega snega pri pristankih; tudi sam se je moral zelo potruditi, da je po doskoku obdržal ravnotežje. »Počutil sem se, kot da bi bil na hlodu in ne na smučkah. Iz skoka v skok je bila večja loterija, kdo bo prismučal na vrh izteka. Sneg je namreč mehak. Kdor skoči dlje, se mu vdre in tako naredi kanal. Če jih tam pristane več, je teh še več in je zato toliko težje loviti ravnotežje,« je razložil Prevc, ki upa, da se bo danes ohladilo in se bo sneg strdil. Želi si tudi, da bi dan čim prej minil, ker se bo tekma začela tako pozno.

Zadovoljen je bil tudi Petrov brat Domen Prevc, ki je bil s 127,5 metra in tretjim mestom najboljši slovenski kvalifikant. »Za menoj je uspešen dan, ker sem naredil v redu skoke. Malo sem se še lovil z opremo, preizkušal sem različne stvari, na tekmi pa bom šel na polno. Poskušal bom prikazati čim boljše nastope. Skoki so namreč šport za uživanje, zato se ne smeš preveč siliti,« je razmišljal 16-letni skakalec kranjskega Triglava.

Dobro se je odrezal tudi Jaka Hvala (120,5 m), ki je zasedel 13. mesto (»To je dobra osnova za tekmo.«), zanesljivo pa sta se skozi kvalifikacije prebila tudi Robert Kranjec (118,5 m) in Anže Lanišek (117,5 m), ki sta pristala na 19. oziroma 24. mestu. Zato pa se je mučil Jurij Tepeš, ki je s 117 metri izvlekel 30. mesto. »Ne, te skakalnice res ne maram. Tu še nisem izvedel nobenega dobrega nastopa, tudi tokrat sem skočil zanič. Upam, da se bom na tekmi vendarle uvrstil v finale,« si je zaželel 27-letni Stanežičan.

Mešane občutke je imel tudi glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. »Fantje so začeli zadržano, v kvalifikacijah pa nato stopnjevali nastope. Imajo še rezerve, najprej pa morajo prespati skakalnico,« je presodil 45-letni Ljubljančan in kot glavni cilj tega konca tedna v Visli izpostavil željo, da bi Prevc – potem ko je v Almatiju izenačil rekord Gregorja Schlierenzauerja, kar zadeva število zmag v eni sezoni (13) – še izboljšal dosežek avstrijskega zvezdnika ...