Peter Prevc: Nikoli ne vem, kaj mi bo prinesel nov dan

Pred Saporom zmagovalec svetovnega pokala 2015/2016 opozarja, da je na japonski skakalnici pristal že tako na dnu kot na vrhu.

Objavljeno
09. februar 2017 19.01
Novinarska konferenca in predstavitev Slovenske reprezentance v smučarskih skokih 21.novembra 2016 [smučarski skoki,reprezentance,šport,predstavitve,novinarske konference,Peter Prevc]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Poleti v Oberstdorfu so minuli konec tedna zmagovalcu svetovnega pokala 2015/2016 Petru Prevcu prinesli nekaj olajšanja, nikakor pa ne popolnega. Njegova forma pač še vedno ni takšna, da bi samozavestno računal, da se bo ta niz nadaljeval, je pa res, da mu je naslednje prizorišče, Saporo, v preteklosti prineslo že veliko uspehov.

Konec tedna v Oberstdorfu je bil za Prevca najboljši po uvodnem novembra v Ruki, kjer je osvojil 3. in 7. mesto, v tem koledarskem letu pa tako visoko – 4. in 6. – sploh še ni bil. Za nameček je na nemški letalnici dobil tudi kvalifikacije, pred tem pa v Willingenu dosegel še eno uvrstitev med deseterico (9., 2. v kvalifikacijah). Resda to niso rezultat na ravnih tistih iz prejšnje sezone pa vendar. »Po dolgem času sta bila uspešna dva zaporedna dneva in seveda sem zadovoljen. Spet sem užival, vesel sem tudi, da sem dober rezultat dosegel z dobrimi skoki, da ni niso bile razmere tiste, ki bi mi ga zagotovile. Predvsem sobotni drugi mi daje navdih,« pravi najstarejši od bratov Prevc, ki mu je bilo tokrat, ko pač ni v tako dobri formi, težje tudi na letalnici, na kateri so sprva smuči nadzorovale njega, in ne on njih, kar mu je povzročalo nekaj skrbi, a se je nato vse dobro izšlo. Seveda ne tako dobro kot za Stefana Krafta in Andreasa Wellingerja, ki sta bila obakrat 1. ter 2. in sta navdušila tudi našega skakalca, česar ne skriva, z veseljem si je pogledal njune skoke.

»Presenetila sta me s stalnostjo. Bila sta korak pred nami in skoraj bi morali imeti nekoga, da bi ju sklatil dol,« pravi o avstrijsko-nemškem dvojcu, ob tem pa navzlic boljšim rezultatom ne želi govoriti o dokončnem zasuku krivulje navzgor. »Od Willingena naprej sem lepo stopnjeval nastope, v sebi, pri sebi sem našel, na kaj moram biti pozoren. Težko je zdaj razglabljati, kako se je forma dvignila, treba je ostati miren in bomo videli, kako se bo razpletlo v nadaljevanju,« poudarja Prevc, ki niti ne more primerjati, ali se občutki vsaj približujejo tistim iz prejšnje sezone: »To bi bilo res težko. Občutki se menjajo skozi življenje, enkrat ti je nekaj všeč, drugič ti ni, enkrat nekaj deluje, drugič spet ne. Ko ti gre, vse čutiš, vse veš, kaj se dogaja, kot ti ne gre, pa lahko misliš, da vse čutiš, a vse narobe čutiš.«

Če bo šlo tako naprej, kot je šlo v zadnjih tednih, bo Prevc zadovoljen, a prav nikakršnega zagotovila ni za dobro nadaljevanje. »Četudi se forma dviguje, ne vem, kaj to pomeni za naprej. Hitro se vse spreminja, nikoli ne vem, kaj mi bo prinesel nov dan, nov konec tedna, nova skakalnica. Iz enega dneva v drugega se mi lahko marsikaj spremeni, žal se mi v tej sezoni rado obrne v minus,« opozarja Gorenjec, ki je v Saporu zmagal že trikrat, Azija mu je doslej ustrezala, a tudi tu ni nikakršnih zagotovil. »Ljudje smo takšni, da si zapomnimo dobre stvari, ostale pa želimo pozabiti. A vsaka skakalnica prinese dobre in slabe stvari, v tej sezoni so se mi že večkrat zgodile slabše in bomo videli, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, tednih. In moramo vedeti, da se mi je v Saporu zgodilo že vse, pristal sem tako na dnu kot na vrhu skakalnice, zato ne morem imeti nobenih jasnih pričakovanj. Zgolj osredotočiti se moram nase,« razmišlja pred današnjimi kvalifikacijami – ob 10. uri po srednjeevropskem času; tekmi bosta v soboto ob 8.30 in nedeljo ob 2.00 – Prevc, eden od sedmih slovenskih skakalcev na Japonskem. Ob njem našo ekipo sestavljajo še njegova brata Domen in Cene, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Anže Semenič in Anže Lanišek.