Peter Prevc po daljšem času spet z dvignjenim palcem

Jernej Damjan tako kot v Visli tudi v Zakopanah najboljši slovenski smučarski skakalec v kvalifikacijah.

Objavljeno
20. januar 2017 23.32
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – V slovenskem taboru so imeli po včerajšnjih kvalifikacijah v Zakopanah znova obilo razlogov za zadovoljstvo. Na jutrišnji posamični tekmi, ki se bo tako kot današnja ekipna preizkušnja začela ob 16. uri, se bo prvič v sezoni za točke svetovnega pokala potegovalo (vseh) sedem Slovencev, za nameček je po daljšem času spet blestel Peter Prevc.

Z naskokom najboljšemu skakalcu prejšnje zime je očitno krajši oddih, ki si ga je vzel po končani novoletni turneji in izpustil tekmi v Visli, dobro del. V Zakopane je pripotoval kot prerojen in navdušil že na uradnem treningu, na katerem je imel s poskusoma, dolgima 130,5 in 131 metrov, obakrat najboljši dosežek. Še dlje ga je nato odneslo v kvalifikacijah, v katerih je s 135,5 metra poskrbel za največjo daljavo dneva. Z odskočne mize se je 24-letni Gorenjec spet izstrelil kot raketa in kakor v šampionski sezoni visoko priletel nad hrbtišče, nakar je elegantno odjadral daleč proti dnu doskočišča. Zavoljo manjših težav po pristanku v telemark je prejel nekoliko nižje ocene za slog (med 17,5 in 18,0), zaradi rahlega vzgornika (+ 0,10 m/s), ki mu je včeraj zapihal kot edinemu med 69 skakalci iz 19 držav, pa so mu odbili 1,1 točke, tako da je namesto na prvem končal na tretjem mestu. Svoj nastop je pospremil z dvignjenim palcem.

Toda kljub odličnemu dosežku ni bil najboljši slovenski kvalifikant. Še bolje se je odrezal Jernej Damjan, ki je v močnejšem vetru v hrbet (- 0,81 m/s) skočil do 130 metrov in za pičle pol točke zaostal zgolj za Nemcem Stephanom Leyhejem (131 m). Mladinec Aljaž Osterc (120,5 m) je z 21. mestom »nakazal« osvojitev krstnih točk med elito, oboleli Jurij Tepeš (118,5 m) je pristal na 27. mestu, Bor Pavlovčič (117 m) in Cene Prevc (115 m) pa sta zasedla 31. oziroma 36. mesto.

Vnaprej uvrščeni Domen Prevc se je po dveh povprečnih poskusih za trening (115,5 m/23. in 117,5 m/28.) odpovedal kvalifikacijskemu nastopu. »Domnovo skakanje zelo niha. Zna skočiti odlično, vendar tudi slabše kot tokrat. Zato smo se skupaj odločili, da izpusti kvalifikacije. Bo pa nastopil na ekipni preizkušnji; kot zadnji po Juriju ter Petru in Jerneju,« je razkril glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus, vesel, ker se je branilec velikega kristalnega globusa v takšnem slogu vrnil med elito.

Nova zmaga Zupančiča, v Willingen tudi Lanišek

Zelo uspešni so bili tudi slovenski skakalci na preizkušnji za celinski pokal v Saporu, kjer je včeraj na srednji napravi Mijanomori z vso konkurenco opravil Miran Zupančič. Ob 27-letnem članu SK Zagorje, ki je slavil drugo zaporedno zmago po Garmisch-Partenkirchnu in skupno tretjo v tem tekmovanju, se je znova na oder za najboljše zavihtel tudi tretjeuvrščeni Anže Lanišek. Na ta način je 20-letni up iz SSK Mengeš le še potrdil letalsko karto za Willingen, kjer se bo prihodnji konec tedna znova preizkusil med elito.

Nejc Dežman je pristal na nehvaležnem četrtem mestu, do točk pa so se dokopali tudi preostali Slovenci Rok Justin (16.), Rok Tarman (20.), Matjaž Pungertar (21.) in Jaka Hvala (24.). Danes in jutri bosta še dve tekmi na veliki skakalnici Okurajama.