Peter Prevc s 15. zmago ujel Primoža Peterko

Z naskokom vodilni skakalec sezone je vodil že po prvi seriji, naposled pa prvega izzivalca ugnal za kar 12,3 točke.

J. P.
sre, 10.02.2016, 16:00; spremenjen: 18:50

Trondheim - Kar bi se moralo zgoditi že minulo nedeljo v meki smučarskih skokov, na Holmenkollnu, pa so tekmo žal odpihnili veter, megla in dež, se je zgodilo danes na drugi zaporedni norveški postaji svetovnega pokala, v Trondheimu. Vodilni tekmovalec sezone in zmagovalec novoletne turneje štirih naprav Peter Prevc je namreč še nadgradil svoj lanski dosežek s tega prizorišča, ko je bil drugi, in z deseto zmago v tej tekmovalni zimi, deveto posamično, še povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zdaj ima že 443 točk naskoka pred Nemcem Severinom Freundom in še 111 več pred Norvežanom Kennethom Gangnesom.

Prevc je že včeraj v kvalifikacijah nakazal, da ga zanima zgolj zmaga, saj se je s poskusom, dolgim kar 142 metrov, zgolj na meter približal rekodu naprave, ki ga je lani postavil Avstrijec Michael Hayböck. Danes je že v prvi seriji potrdil primat, kljub težavnim vetrovnim razmeram prevzel vodstvo s šestimi točkami naskoka pred domačim adutom Danielom Andrejem Tandejem, v finalu pa še enkrat dokazal svoje mojstrstvo, prednost podvojil in se po številu posamičnih zmag v svetovnem pokalu - zdaj jih ima 15 - izenačil z doslej edinim vodilnim na večni slovenski lestvici Primožem Peterko. Da bo moravškega orla že v tej sezoni pustil za seboj, ne dvomi nihče.

Na stopničkah sta mu družbo delala tudi Avstrijec Stefan Kraft in neuničljivi Japonec Noriaki Kasai, po prvi seriji pa je odlično kazalo še drugemu Slovencu Juriju Tepešu, ki si je zagotovil četrto izhodišče, v drugo pa moral priznati premoč neugodnim razmeram v zraku, pristati bistveno prezgodaj in zdrsniti na rep petnajsterice. Točk so se veselili še kar štirje varovanci trenerja Gorana Janusa: Anže Lanišek, Domen Prevc, Jaka Hvala in prvič v sezoni tudi Andraž Pograjc, edini, ki je ostal praznih rok, je bil na 40. mestu Robert Kranjec. On in ostali specializirani letalci bodo imeli novo priložnost za odmevnejše dosežke že konec tedna, ko jih od petka do nedelje v norveškem Vikersundu čakajo kar tri zaporedne posamične preizkušnje v smučarskih poletih.

POTEK PRVE SERIJE

Že poskusna serija je napovedovala napet troboj Slovencev, Nemcev in Norvežanov za zmagovalni oder. Daleč najprepričljivejši so bili trije Skandinavci: Johann Andre Forfang, ki ga je neslo 136 metrov daleč (89,2 točke), Kenneth Gangnes s 133.5 metra (85,9 točke) in Anders Fannemel z daljavo serije - 138 metrov (82 točk). Domen Prevc je pristal pri natanko 130 metrih in zabeležil peti rezultat (78 točk), njegov starejši brat Peter je bil meter krajši in dve mesti slabši (77,4 točke). Slabo so se znašli Avstrijci in prvi izzivalec vodilnega skakalca sezone, Nemec Severin Freund, ki ni zmogel vleči dlje kot 122.5 metra (65 točk), kar je zadostovalo za zgolj 18. rezultat. Prepričljivejša od njega sta bila tudi Jurij Tepeš (129 metrov/71,6 točke) in Anže Lanišek (130.5 metra/70,8 točke).

Prvo serijo je odprl član slovenske sedmerice Andraž Pograjc, ki je lovil prve točke v sezoni in četrte posamične v karieri. Žirija se je odločila za trinajsto zaletno mesto, naš predstavnik pa je narisal nasmešek na obraz trenerja Gorana Janusa, saj je potegnil do 125 metrov oziroma meter prek K-točke, ni pa prepričal sodnikov, ki so mu prisodili slabe ocene, kar je zadostovalo za 110,1 točke. Dišalo je po preboju v finale, kar lep čas je stal na prostoru za vodilnega.

Že s številko 8 se je z zaletišča spustil drugi od Slovencev Jaka Hvala. Zaplaval je v neugodne zračne tokove in zato pristal že pri 116,5 metra, torej je bil kar osem metrov in pol krajši od reprezentančnega kolega, vendar pa se je - slabšim ocenam navkljub - uvrstil takoj za njega, predvsem po zaslugi precejšnjega vetrovnega pribitka. Slovenca je ločilo pičle 0,2 točke. Prvi, ki je našo dvojico sklatil iz vodstva, je bil Nemec Karl Geiger, ki je pristal pri 122 metrih in Andraža pustil za seboj za skoraj šest točk in pol.

Zaradi vse močnejšega vetra v hrbet se je žirija po enajstih nastopajočih odločila dvigniti zaletno mesto na številko 15. Ni trajalo dolgo, pa so prvi skakalci začeli to odprtih rok izkoriščati. Prva, ki sta preletela mejo 130 metrov, sta bila Poljaka - najprej je Andrzeja Stekalo neslo 131 metrov daleč, nato pa je bil nekoliko izkušenejši Dawid Kubacki še pol metra daljši. Oba sta kajpak v ugodnih vetrovnih razmerah prevzela prepričljivo vodstvo, približal se jima je Čeh Jan Matura s 128 metri.

A tudi tretji slovenski predstavnik Jurij Tepeš je imel svoje račune. Z vetrom resda ni imel sreče, a je vseeno doskočil pri natanko 130 metrih, s svojim nastopom prepričal tudi delilce pravice in se z lepim točkovnim izkupičkom (128,2) zavihtel v udobno vodstvo, pred prvim izzivalcem Stekalo je imel 5,7 točke naskoka. S tem si je že pred naslednjim skakalcem kot prvi Slovenec zagotovil finalni nastop. Le malo za njim je šel v zrak še četrti Janusov varovanec Robert Kranjec, ki pa ni bil tako prepričljiv.

Ravno obratno, včerajšnji padec je očitno pustil posledice, zato je slovenski veteran skočil zgolj 118,5 metra, kar je bil najslabši slovenski izkupiček dotlej, zadostovalo je zgolj za 14. mesto. Jasno je bilo, da še enega nastopa pred letalskim vikendom v Vikersundu Kranjec ne bo izvlekel. Vodilnemu Tepešu se je na točko zaostanka približal Japonec Taku Takeuči, čeravno je bil pol metra daljši od našega orla (130,5 metra). Nato je nekaj skakalcev pošteno premetavalo v zraku, žirija ni reagirala.

Veter v hrbet je, kot že nekaj tekmovalcem pred njim, ponagajal tudi petemu Slovencu Anžetu Lanišku, ki je bil včeraj prepričljiv v kvalifikacijah, tokrat pa dlje kot do 122 metrov ni mogel, mu je pa vetrovna izravnava naklonila kar 10,6 točke dodatka, kar je tedaj zadostovalo za dvanajsto mesto, s čimer si je zagotovil tudi finalni nastop. Je pa takoj za njim do kar 133 metrov, kar je bila največja daljava dotlej, povlekel domači as Joachim Hauer, ki pa še naprej vodilnega Tepeša ni ugnal. Zaostal je 2,4 točke.

Šele resen domač adut Daniel Andre Tande je navdušil številčno množico v izteku in potegnil do kar 137 metrov, s čimer je Jurija, ki je bil na mestu vodilnega krepke četrt ure, vendarle pustil za seboj za 6,4 točke. Njegovega podviga pa ni znal takoj za njim ponoviti predzadnji slovenski adut, najmlajši iz našega tabora Domen Prevc, ki je storil napako že pri odskoku, lovljenje v zraku so sodniki kajpak kaznovali z nizkimi ocenami, pristal pa je pri 124 metrih (110,0 točke) in za las ujel finalno serijo. Reprezentančnega kolega Hvalo je pustil za seboj za desetinko točke, za Pograjcem pa je desetinko zaostal.

Tepeša je s skokom, dolgim 135 metrov, ugnal še Avstrijec Stefan Kraft, nista pa se izkazala dva Norvežana - Anders Fannemel je celo ostal brez finala, medtem ko je Johann Andre Forfang, najboljši v poskusni seriji, drugi nastop ujel za rep. Zadnji domači adut Kenneth Gangnes (125 metrov) je pristal šele na 15. mestu, Nemec Severin Freund, ki je bil resda dva metra daljši, pa še nižje, na 20. mestu. Najboljši se torej niso najbolje spopadali z zahtevnimi vetrovnimi razmerami, vrh skakalnice pa je bil le še Peter Prevc.

Z naskokom vodilni skakalec te tekmovalne zime pa se ni pustil motiti, temveč je, kot postaja že tradicija, s težkimi razmerami opravil z levo roko, dosegel 135 metrov, kar resda ni bila največja daljava serije, a si je z gromozanskim pribitkom debelih desetih točk zagotovil najboljše izhodišče pred finalom, prvega izzivalca Tandeja je za seboj pustil za natanko šest točk. V finale se je prebila še peterica Slovencev, trije - Pograjc, mlajši Prevc in Hvala - so se zvrstili drug za drugim povsem pri repu trideseterice, od 27. do 29. mesta, Lanišek je imel nekoliko boljše izhodišče (23.), dobro pa je kazalo tudi Tepešu, ki je prvo serijo končal na odličnem četrtem mestu z manj kot tremi točkami zaostanka za stopničkami.

POTEK FINALA

Finalno serijo je odprl eden osmoljencev prve, Norvežan Forfang, ki je imel v drugo nekoliko mirnejše nebo, kar je razmeroma dobro izkoristil in s 129 metri vrgel rokavico tekmecem na vrhu skakalnice. Najprej so se drug za drugim po zaletišču pognali trije Slovenci, vendar pa ni domačega asa z vrha sklatil nihče. Najprej se Jaku Hvali nastop zares ni posrečil, saj je pristal že pri 115,5 metra, niti Domnu Prevcu se ni posrečil popoln preboj s poskusom, dolgim 120,5 metra, še najbolj se je izkazal Andraž Pograjc, ki je svoje prve točke v sezoni potrdil s 125 metrov dolgim skokom.

Forfangov rezultat je bil prehud zalogaj še za nekaj naslednjih tekmovalcev, tudi za četrtega slovenskega finalista Anžeta Laniška, pa čeravno se mu je posrečil izjemno sposoben poskus. Doskočil je namreč pri 128,5 metra, torej je bil le pol metra krajši od Norvežana, zaloga iz prve serije pa mu vseeno ni zadoščala, da bi prevzel trenutno vodstvo. Sreča mu je obrnila hrbet, za vodilnim je namreč zaostal pičlo desetinko. Karte povsem pri vrhu je takoj za njim premešal prvi izzivalec Petra Prevca v tej sezoni, Nemec Freund, ki je prvi v finalu dosegel (ne pa tudi presegel) 130-metrsko znamko.

Drugi najboljši skakalec te zime si je zagotovil izjemno udoben naskok več kot desetih točk, med Freunda in Forfanga sta se nato vrinila še en domači adut Andreas Stjernen, ki je izenačil Nemčevo daljavo, in Avstrijec Manuel Poppinger, ki je potegnil do kar 134 metrov, vendar pa ga je vetrovni odbitek pahnil na zgolj tretje mesto. Za kratko evforijo na tribunah je seveda poskrbel najvišje rangirani norveški skakalec Gangnes, ki ga je ponesrečen prvi nastop še dodatno podžgal, da je v drugo poravnal največjo dotedanjo daljavo tekme - 137 metrov. Freunda je pustil za seboj za 1,7 točke.

Nemec Andreas Wank je bil zgolj pol metra krajši, kar je zadoščalo za drugo mesto, slovitejšega rojaka je ugnal za pičle 0,4 točke. Za spremembo na mestu vodilnega pa je poskrbel rekorder te skakalnice, Avstrijec Michael Hayböck (njegovo lansko prelomno daljavo, 143 metrov, je Peter Prevc v včerajšnjih kvalifikacijah zgrešil za zgolj meter), ki je s skokom, dolgim 134 metrov, Gangnesa odpravil za 4,2 točke. No, njegov rekord se je majal ob nastopu desetega po prvi seriji, japonskega fosila Noriakija Kasaija, ki ga je s 143 metri izenačil in se dokopal do zelo prepričljivega vodstva z naskokom debelih 10 točk.

Po njegovem mojstrskem poletu se je žirija odločila zaletno rampo spustili na začetno, trinajsto mesto. Poljak Kubacki temu izzivu ni bil kos, njegov mladi rojak Stekala tudi ne, si je pa s takratnim tretjim mestom že zagotovil prvo uvrstitev v elitno deseterico v karieri na preizkušnjah te ravni. Tudi Kasaijev rojak Daiki Ito je bil za vodilnega Japonca in drugouvrščenega Hayböcka prekratek, predzadnje norveško orožje v ognju Hauer ravno tako, zadnji pred finalnim nastopom Jurija Tepeša pa je šel po krajšem premoru zaradi vetra z zaletišča Japonec Takeuči, ki se mu je poskus povsem ponesrečil. Posrkalo ga je že pri 107 metrih.

Tudi Tepeš je moral na svojo drugo predstavo nekaj minut počakati, vetrovne razmere so bile zahtevne, davek na to je moral plačati tudi predzadnji slovenski adut, ki je bil resda deset metrov daljši od Takeučija (117 metrov), vseeno pa - kljub debelih enajstim točkam vetrovnega pribitka - padel na dvanajsto mesto. Povsem drugače se je z vetrom spoprijel Avstrijec Kraft, ki se je pogumno podal s štartne rampe, doskočil pri 131,5 metra in prevzel vodstvo s 6,4 točke prednosti pred Kasaijem.

Japonec si je zagotovil stopničke po povsem ponesrečenem nastopu drugouvrščenega po prvi seriji, domačega asa Daniela Andreja Tandeja, ki ga je začelo premetavati že takoj po odskoku, jadral je zelo nemirno in zmogel pičlih 117,5 metra. Padel je na šesto mesto, norveški navijači torej niso dočakali svojega ljubljenca na zmagovalnem odru. Na vrhu naprave je bil le še vodilni Peter Prevc. Veter sprva ni dovolil prižiga zelene luči, za kratko je moral z rampe, ko pa se je vrnil nanjo in spustil z zaletišča, ga je neslo kar 132 metrov daleč, s čimer je zgolj potrdil svojo petnajsto posamično zmago v karieri, s katero se je na vrhu slovenske večne lestvice izenačil s Primožem Peterko.

Prvega zasledovalca Krafta je mladenič iz Selške doline pustil za seboj za kar 12,3 točke, na stopničkah jima je družbo delal tudi neuničljivi Kasai. Jurij Tepeš je odlično izhodišče iz prve serije, po kateri je bil četrti, nekoliko pokvaril in končal prav na robu petnajsterice, s finalnim nastopom je svoj dosežek popravil Anže Lanišek in napredoval na 19. mesto, Andraž Pograjc je s 26. mestom potrdil prve točke v tej tekmovalni zimi, Domen Prevc in Jaka Hvala pa finalnih tekmecev nista ugnala. Edini, ki se je poslovil že po prvem nastopu, je bil Robert Kranjec na 40. mestu.

IZIDI TEKME V TRONDHEIMU

1. Peter Prevc (Slo) 285,5 točke (135 in 132 metrov)
2. Stefan Kraft (Avs) 273,2 (135, 131.5)
3. Noriaki Kasai (Jap) 266,8 (127, 143)
4. Michael Hayböck (Avs) 256,4 (130.5, 134)
5. Daiki Ito (Jap) 254,9 (125.5, 131)
6. Andrzej Stekala (Pol) 253,6 (131, 127.5)
7. Daniel Andre Tande (Nor) 252,9 (137, 117.5)
8. Kenneth Gangnes (Nor) 252,2 (125, 137)
9. Andreas Wank (Nem) 250,9 (124.5, 136.5)
10. Severin Freund (Nem) 250,5 (127, 130)
15. Jurij Tepeš (Slo) 244,5 (130, 117)
19. Anže Lanišek (Slo) 239,6 (122, 128.5)
26. Andraž Pograjc (Slo) 226,0 (125, 125)
29. Domen Prevc (Slo) 218,6 (124, 120.5)
30. Jaka Hvala (Slo) 212,4 (116.5, 115.5)
40. Robert Kranjec (Slo) 101,8 (118.5)

IZIDI PRVE SERIJE V TRONDHEIMU

1. Peter Prevc (Slo) 140,6 točke (135 metrov)
2. Daniel Andre Tande (Nor) 134,6 (137)
3. Stefan Kraft (Avs) 131,1 (135)
4. Jurij Tepeš (Slo) 128,2 (130)
5. Taku Takeuči (Jap) 127,2 (130.5)
6. Joachim Hauer (Nor) 125,8 (133)
7. Daiki Ito (Jap) 122,6 (125.5)
8. Andrzej Stekala (Pol) 122,5 (131)
9. Dawid Kubacki (Pol) 121,8 (131.5)
10. Noriaki Kasai (Jap) 121,2 (127)
23. Anže Lanišek (Slo) 112,8 (122)
27. Andraž Pograjc (Slo) 110,1 (125)
28. Domen Prevc (Slo) 110,0 (124)
29. Jaka Hvala (Slo) 109,9 (116.5)
40. Robert Kranjec (Slo) 101,8 (118.5)

Prijavi sovražni govor