Peter Prevc s tretjo daljavo na treningu v Lahtiju

Goran Janus je za kvalifikacije določil vse tri brate Prevc in Jerneja Damjana. Kvalifikacije bodo jutri ob 13.30.

Objavljeno
23. februar 2017 19.39
SKI-JUMPING-KOR-WORLD
A. V., STA
A. V., STA
Lahti - Potem ko je veter na prizorišču svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v sredo odpihnil prvi uradni trening smučarjev skakalcev, so v Lahtiju danes uspešno preizkusili srednjo napravo. Med 81 skakalci je najboljši slovenski dosežek uspel Petru Prevcu, ki je imel tretjo daljavo dneva.

V konkurenci je bila peterica Slovencev. Kot prvi je skakal Cene Prevc, svoje nastope pa je v treh serijah dobro stopnjeval. Po dveh skokih, dolgih 86,5 metra (35. in 48. ocena), je v tretji seriji s 93,5 metra (26. ocena) prvič preskočil tudi mejo devetdesetih metrov.

Anže Lanišek je najprej skočil 83,5 metra (49.), nato 88 metrov (38.) in v tretji seriji 89,5 metra (34.). Jernej Damjan je najdaljši skok prikazal v drugi seriji z 90 metri (30.). V prvi je pristal pri 86,5 metra (36.) in v tretji pri 89 metrih (38.).

Najboljše skoke je ob uvodnem stiku s srednjo napravo v Lahtiju prikazal Peter Prevc. Po 87 metrih (27.) v prvi seriji je v drugo že pristal pri 94,5 metra (5. ocena), v tretji pa kar pri 97,5 metra (5.), kar je bila tretja daljava dneva. Domen Prevc je najprej pristal pri 82 metrih (56.), nato pri 82,5 metra (64.) in za konec še pri 83 metrih (57.).

Skok dneva je v tretji seriji z 98,5 metra uspel Markusu Eisenbichlerju, pol metra je bil krajši njegov nemški rojak Stephan Leyhe. Enako daleč kot Peter Prevc je skočil tudi Čeh Roman Koudelka.

Janus za kvalifikacije določil Prevce in Damjana

Slovenski trener Goran Janus je zatem določil četverico, ki bo jutri nastopila v kvalifikacijah za sobotno posamično tekmo. Domen Prevc ima nastop na prvi tekmi svetovnega prvenstva že zagotovljen, trenerji pa so danes po edinem uradnem treningu na srednji skakalnici že morali določiti ekipe za kvalifikacije pred tekmo.

Slovenija ima pravico nastopa s štirimi skakalci. Po treh serijah za trening so se v slovenskem strokovnem štabu odločili, da se bodo Domnu Prevcu, ki ima kot član elitne deseterice v svetovnem pokalu nastop na tekmi zagotovljen neposredno, pridružili še Peter Prevc, Jernej Damjan in Cene Prevc.

Iz postave za tekmo je tako izpadel Anže Lanišek.

Kvalifikacije se bodo začele jutri ob 13.30.