Peter Prevc s trinajstega na peto mesto

Pete zmage v karieri se je v Visli veselil češki skakalec Roman Koudelka, do točk tudi Robert Kranjec in Domen Prevc.

J. P.
pet, 04.03.2016, 19:30; spremenjen: 23:13

Visla - Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je na prvi tekmi svetovnega pokala, na kateri je že nastopil kot novi lastnik velikega kristalnega globusa, na napravi Adama Malysza v Visli zasedel peto mesto, kar pa je še vedno mnogo več, kot mu je kazalo po prvem nastopu, ki se mu ni posrečil, zato je v finalu napadal šele iz trinajstega izhodišča. V drugo je spet pokazal šampionski obraz, tekmeci so pred njim padali kot domine, naposled so ga ugnali le štirje. Do zmagovalnega odra so mu zmanjkale slabe štiri točke in pol. Vseeno je v skupnem seštevku še oplemenitil zalogo pred prvim izzivalcem, Nemcem Severinom Freundom, ki je danes na šestem mestu za 23-letnikom iz Selške doline zaostal za pičlih sedem desetink točke.

Zmage se je veselil Čeh Roman Koudelka, ki si je tekmece pokoril prvič v sezoni in petič v karieri, po prvi seriji pa je bil šele peti. S tem je odlično kronal zelo uspešne dni na Poljskem, v Visli je bil namreč zelo prepričljiv že včeraj v kvalifikacijah in danes v poskusni seriji. Češka je tako postala šele peta država zmagovalka v tej tekmovalni zimi, po Sloveniji, Norveški, Nemčiji in Avstriji. Na zmagovalnem odru sta Koudelki družbo delala še Norvežan Kenneth Gangnes in japonski superveteran Noriaki Kasai, medtem ko je vodilni po prvi seriji Johann Andre Tande v drugo zdrsnil na nehvaležno četrto mesto, tik pred Prevca.

Do točk sta se dokopala še dva varovanca trenerja Gorana Janusa. Robertu Kranjcu je odlično kazalo, saj je imel po prvi seriji sedmo izhodišče, v drugo pa prikazanega ni znal oplemenititi, vseeno pa je končal na spodobnem trinajstem mestu. Domen Prevc, ki se je vrnil v svetovni pokal, a je izgubil mesto v elitni deseterici in s tem neposredno uvrstitev na tekme, je finalno serijo ujel za rep, v njej pa nekoliko popravil svoj dosežek in se moral zadovoljiti s 26. mestom. Ostali trije slovenski orli - Jaka Hvala, Jurij Tepeš in Anže Lanišek - so bili prekratki za točke. Jutri bo v Visli še ena posamična preizkušnja s štartom ob 16. uri.

POTEK PRVE SERIJE

Tudi v poskusni seriji je novi lastnik velikega kristalnega globusa Peter Prevc dokazal, da ne namerava po nemarnem prekiniti odličnega rezultatskega niza in da želi že nocoj v svojo statistiko vpisati jubilejno dvajseto posamično zmago na preizkušnjah svetovnega pokala. S skokom, dolgim natanko 130 metrov, je moral namreč za zgolj dve desetinki točke premoč priznati Norvežanu Johannu Andreju Forfangu, medtem ko drugih varovancev trenerja Gorana Janusa ni bilo v ospredju. Domen Prevc je vpisal 21. dosežek (119.5 metra), dva metra krajši Robert Kranjec 28., Anže Lanišek (112.5 metra/42. mesto) in Jaka Hvala (109/46.) pa sta pristala pri repu uvrščenih. Jurij Tepeš ni nastopil.

V prvi seriji se je iz šesterice slovenskih orlov prvi z desetega zaletnega mesta pognal Jaka Hvala, ki uro pred tem v poskusni seriji ni bil prepričljiv, tudi na tekmi ga ni neslo daleč. Pristal je pri 117.5 metra in že ob doskoku zasedel zgolj peto mesto, kar je pomenilo, da bi si preboj v finale lahko zagotovil zgolj po čudežu. Njegov izkupiček je bil 102,8 točke. Prvi, ki ga je - na veselje številnih domačih navijačev, ki so lepo napolnili iztek - v megleni Visli neslo zelo daleč, je bil Poljak Piotr Zyla, ki je zmogel 126 metrov in prvega izzivalca pustil za seboj za natanko deset točk. Njegov rojak Maciej Kot je bil še meter daljši, a ga je ugnal za pičle pol točke.

Drugi slovenski zastopnik Jurij Tepeš, ki je izpustil poskusno serijo, ni bil nič bolj prepričljiv kot Hvala. Celo nasprotno: pristal je že dva metra prej, pri 115.5 metra, zavoljo vetrovne izravnave pa je za reprezentančnim kolegom zaostal zgolj 0,6 točke (102,2). Kljub temu je bilo tudi zanj jasno, da je za danes svoj posel opravil. Ponesrečilo se je tudi Anžetu Lanišku, ki je bil še krajši od obeh. Doskočil je že pri 115 metrih, sodniške ocene in vetrovna izravnava mu niso bile naklonjene, za finale niti on ni imel niti najmanjših možnosti (98,7 točke). Zato pa je povsem drugačen obraz pokazal Robert Kranjec.

Leteči Kranjčan, sicer četrtouvrščeni ob krstni izvedbi tekme v Visli leta 2013, je jadral kar 126.5 metra daleč, kar je zadostovalo za 128,1 točke in s tem tudi za prevzem vodstva, domačega asa Kamila Stocha, ki je bil resda meter in pol daljši, je ugnal za 1,6 točke. Kranjec je vodil vse do nastopa Čeha Romana Koudelke, ki mu naprava Adama Malysza očitno ustreza, saj je bil na njej prepričljiv že včeraj v kvalifikacijah in danes v poskusni seriji. S skokom, dolgim 127.5 metra, je našega asa odpravil za pičle štiri desetinke točke, kar je bila posledica večjega vetrovnega odbitka.

Tik pred njim je nastopil predzadnji Slovenec, 16-letni Domen Prevc, ki se je vrnil v svetovni pokal, vendar pa vmes izgubil položaj v elitni deseterici, s čimer si mora mesto na tekmah spet izboriti v kvalifikacijah. Tokrat se mu ni izšlo vse po načrtih, z dolžino 118.5 metra nikakor ni mogel biti zadovoljen, s točkovnim izplenom (107,9 točke) pa si je le za las zagotovil finalni nastop. Koudelko so nato ugnali Nemec Richard Freitag (129 metrov; 130,8 točke), japonski fosil Noriaki Kasai, ki je bil pol metra krajši in 1,1 točke slabši, in najboljši v poskusni seriji, Norvežan Johann Andre Forfang, ki je vnovič prvi preskočil 130-metrsko znamko (131.5) in s skoraj petimi točkami naskoka prevzel udobno vodstvo.

Njegov izziv je bil prehud zalogaj tudi za rojaka Kennetha Gangnesa, ki s 127.5 metra ni bil med najdaljšimi, ga je pa vetrovni pribitek izstrelil na drugo mesto, zgolj 1,7 točke za Forfangom. Avstrijec Michael Hayböck, junak finske mini turneje, in Nemec Severin Freund, ki je še kot zadnji Prevčev izzivalec padel v bitki za veliki kristalni globus, sta s poskusoma, dolgima 125 metrov (127,1 točke) in 125.5 metra (128 točk), obtičala pri repu deseterice, a še vedno bolje kot 23-letnik iz Selške doline, ki z daljavo 124 metrov ni navdušil, tudi sodniki so mu bili manj naklonjeni kot na prejšnjih tekmah, tako da je po prvi seriji zasedal trinajsto mesto.

Vodil je Forfang slabi dve točki pred Gangnesom, Freitag je na tretjem mestu zaostajal še natanko tri točke več, med Slovenci pa je imel najboljše izhodišče na sedmem mestu Kranjec, ki je bil od stopničk oddaljen zgolj 2,7 točke, pred Petrom Prevcem pa je imel 4,1 točke naskoka. Za las je drugi nastop ujel tudi mlajši Petrov brat Domen na 29. mestu, če bi bil točko slabši, bi se za finale lahko obrisal pod nosom. Praznih rok so ostali Hvala in Tepeš, ki sta se drug za drugim zvrstila na 35. in 36. mestu, ter Lanišek, ki je končal kot štirideseti.

POTEK FINALA

Zaradi neprepričljivega nastopa v prvi seriji je moral mlajši od bratov Prevc, Domen, v drugo z zaletišča že kot drugi, pokazal pa ni kaj bistveno več kot pred tem. Ponovil je daljavo (118.5 metra), statistiko oplemenitil na 216,1 točke, prevzel vodstvo in si obetal, da bo pridobil nekaj mest, izdatnejšega preboja pa se ni mogel nadejati. In res, trije tekmeci so zaostali za njim, ostali so bili prepričljivejši, tako da se je 16-letni benjamin moral zadovoljiti s petimi novimi točkami, s katerimi se ni mogel vrniti v elitno deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Pred nastopom njegovega starejšega brata je vodil Japonec Taku Takeuči, ki je po poskusu, dolgem 125.5 metra (245,8 točke), resda zmajeval z glavo, a je bil njegov dosežek vendarle glavni izziv za Petra Prevca, ki je, nezadovoljen s prikazanim v prvi seriji, v drugo spet zavil na stare, zmagovite tirnice. Vlekel je namreč kar 131.5 metra daleč, s čimer je izenačil daljavo vodilnega iz prve serije Forfanga in dal tekmecem vedeti, da vendarle še ni rekel zadnje. Slutiti je bilo, da bi se utegnil zavihteti tudi v bližino zmagovalnega odra, saj razlike niso bile velike, obenem so mu sodniki tokrat - za razliko od prvega nastopa - delili devetnajstice, zbral je torej 261 točk in Japonca pustil za seboj za več kot 15 točk.

In res, tekmeci so drug za drugim padali pred njim kot domine. Prekratka sta bila tudi Freund in Hayböck, ki sta mu v skupnem seštevku svetovnega pokala še najbližje, prekratka sta bila tudi norveška letalca Andreas Stjernen in Anders Fannemel. Vsi so imeli resda primerljive daljave, a večji vetrovni odbitek in slabše sodniške ocene, s čimer je dobitnik velikega kristalnega globusa zadržal vodstvo tudi pred nastopom zadnjega iz trojice slovenskih finalistov, Roberta Kranjca. Izkušeni skakalec ni vzdržal pritiska, doskočil je pri 127 metrih in z 248,5 točke zdrsnil na tedanje sedmo mesto.

Za Petra je bil prekratek tudi šestouvrščeni Norvežan Daniel Andre Tande, za njim pa se je češki trener odločil za znižanje zaletnega mesta, Roman Koudelka je tako odrinil z devete stopničke. Tvegal je, a se mu je obrestovalo. Potegnil je celo dlje kot slovenski šampion, pristal pri neverjetnih 133 metrih, nobeden od sodnikov mu ni dodelil manj kot 19 točk, s čimer se je 26-letni Čeh, ki je lovil peto zmago v svetovnem pokalu, prebil v udobno vodstvo s kar osmimi točkami zaloge (269,0) pred Prevcem. Vrgel pa je rokavico tudi tekmecem, ki so na svoj nastop pod reflektorji še čakali.

A niti eden mu ni prišel do živega. Še najbolj se mu je približal drugouvrščeni po prvi seriji, Norvežan Kenneth Gangnes, ki je dosegel 130-metrsko znamko, a prav tako z znižanega zaletišča, naposled je za Čehom zaostal eno samo točko. Zmagovalni oder si je zagotovil še neuničljivi Noriaki Kasai, ki je bil resda najdaljši na tekmi (134 metrov), a z višjega zaletnega mesta, zato povsem na vrh ni mogel poseči. Vodilni pred finalom, Norvežan Johann Andre Forfang, v drugo s 127 metri ni bil prepričljiv, za stopničkami je zaostal za 2,6 točke, za 1,8 točke pa je ugnal Petra Prevca, ki je tako končal na petem mestu. Kranjec je bil trinajsti, mlajši Prevc pa šestindvajseti.

IZIDI TEKME V VISLI

1. Roman Koudelka (Češ) 269,0 točke (127.5 in 133 metrov)
2. Kenneth Gangnes (Nor) 268,0 (127.5, 130)
3. Noriaki Kasai (Jap) 265,4 (128.5, 134)
4. Johann Andre Forfang (Nor) 262,8 (131.5, 127)
5. Peter Prevc (Slo) 261,0 (124, 131.5)
6. Severin Freund (Nem) 260,3 (125.5, 131)
7. Daniel Andre Tande (Nor) 257,0 (128.5, 130)
8. Michael Hayböck (Avs) 255,7 (125, 132)
9. Richard Freitag (Nem) 255,1 (129, 128)
10. Kamil Stoch (Pol) 254,8 (128, 128.5)
13. Robert Kranjec (Slo) 248,5 (126.5, 127)
26. Domen Prevc (Slo) 216,1 (118.5, 118.5)
35. Jaka Hvala (Slo) 102,8 (117.5)
36. Jurij Tepeš (Slo) 102,2 (115.5)
40. Anže Lanišek (Slo) 98,7 (115)

Prijavi sovražni govor