Peter Prevc si je za kvalifikacije uspešno razdražil glavo

Odličen začetek norveške turneje, Peter Prevc na Holmenkollnu le za Andreasom Wellingerjem. Danes ekipna tekma.

Objavljeno
11. marec 2017 01.17
Saša Verčič
Saša Verčič
Oslo – Če Finska na svetovnem prvenstvu do slovenskih skakalcev znova ni bila »gostoljubna«, bo bržčas precej drugače z njeno sosedo Norveško. Tam se naši tekmovalci veliko bolje počutijo, kar so potrdile že včerajšnje kvalifikacije (oziroma prolog) na Holmenkollnu. Peter Prevc je odlično začel desetdnevno norveško turnejo in bil za uvod drugi.

Izjemno številčna zasedba se je zbrala na uvodu norveške turneje, ki predstavlja s šestimi tekmami na štirih skakalnicah v desetih dneh novost v koledarju mednarodne zveze. Kar 76 tekmovalcev se je pognalo po sloviti skakalnici na Holmenkollnu, deset jih je sicer imelo mesto na jutrišnji tekmi (14.15) zagotovljeno vnaprej, a tudi za njih je bil nastop zelo pomemben. Turneja, poimenovana Raw Air, namreč prinaša drugačno točkovanje, saj bodo v skupni seštevek šteli tudi dosežki iz kvalifikacij. Zato so tokrat sodniki ocenjevali tudi najboljšo deseterico zime – manjka sicer četrtouvrščeni Domen Prevc, ki doma išče staro formo in se bo slovenski ekipi pridružil na naslednji postaji v Lillehammerju – in tik pod vrhom je pristal Peter Prevc, ki je bil na obeh treningih precej bolj v ozadju. Ko je šlo zares, pa je skočil kar 130,5 metra (135,9). Od njega je bil boljši le Nemec Andreas Wellinger (132,5; 140,5).

»Potem ko sem se na treningu še zelo mučil, saj sta bila oba skoka s starimi napakami, sem v kvalifikacijah naredil preskok. Zelo sem zadovoljen, saj je bil skok lep, napredek v tehniki očiten in spet sem užival v zraku,« je ocenil tokrat edini Prevc na tekmi, ki se je dobro zavedal dodatne teže tokratnih kvalifikacij. »A že do zdaj sem kvalifikacijsko serijo, ne glede na to, ali sem se moral uvrstiti na tekmo ali ne, vzel zelo resno, da sem samega sebe malce preizkusil, testiral, poizkusil kaj novega. Glavo je bilo treba razdražiti, da vidiš, kaj je še za spremeniti, in to mi je danes uspelo,« je še dejal Prevc. Vodilni v svetovnem pokalu Kamil Stoch je bil šele 11., njegov najbližji zasledovalec Stefan Kraft pa peti. Po izjemnem svetovnem prvenstvu, na katerem je dobil obe posamični preizkušnji (in bil z avstrijsko ekipo tretji), je sicer Kraft zdaj v lovu še za velikim kristalnim globusom, saj je že nekaj časa v precej boljši formi in prednost Poljaka se vztrajno topi, zaostanek znaša le še 60 točk.

Četudi so bile kvalifikacije zelo številčne, so bili Slovenci v njih uspešni, z izjemo Anžeta Laniška, ki je bil zaradi napačnega dresa diskvalificiran, pri čemer je na enak način končalo še kar sedem tekmovalcev ... Na jutrišnjo tekmo pa so se tako uvrstili 23. Jernej Damjan (123; 118,3), 28. Tilen Bartol (122,5; 115,5) 33. Nejc Dežman (121; 111,8), sicer vodilni tekmovalec celinskega pokala, 44. Jurij Tepeš (115; 106,3) in 46. Anže Semenič (116,5; 103,3). Po kvalifikacijah je bila znana tudi slovenska četverica za današnjo ekipno tekmo – ob 16.15; posamični rezultati bodo prav tako šteli v skupni seštevek turneje –, in sicer so to Prevc, Damjan, Bartol in Dežman.

Jutri ženski finale

Medtem ko se bo sezona za moške končala čez dva tedna v Planici, se bo ženska jutri (10.30) v Oslu. Med najboljšo trideseterico te zime – manjkala bo petouvrščena Daniela Iraschko-Stolz, ki se je poškodovala na treningu v Planici – bodo tudi štiri Slovenke. To so Ema Klinec, ki je skupno sedma, Maja Vtič (11.), Špela Rogelj (17.) in Urša Bogataj (22.), večjih premikov v skupni razvrstitvi pa ob zadnjem dejanju sezone ni pričakovati. »Za Emo si želim, da bi skakala tako, kot je na zadnjih tekmah, za ostale pa, da bi bile boljše,« je dejal glavni trener ženske reprezentance Stane Baloh. Zmago v skupnem seštevku si je že pred časom zagotovila Sara Takanaši, za katero pa bo tekma še kako pomembna, saj bo lovila rekordno 54. zmago v skakalnem svetovnem pokalu, s katero bi prehitela Gregorja Schlierenzauerja.