Peter Prevc prvi favorit SP v poletih

Slovenska skakalna reprezentanca je predstavila cilje pred odhodom na SP v poletih, kamor bo odpotovalo 5 tekmovalcev.

Objavljeno
12. januar 2016 17.17
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Slovenski skakalci so na današnji novinarski konferenci spregovorili o svojih ciljih pred svetovnim prvenstvom v poletih, ki bo konec tedna potekalo na Kulmu.

Skakalci bodo 14. januarja opravili s treningom, nato bosta 15. in 16. januarja po dve seriji posamične tekme, 17. januarja pa bo še ekipna tekma.

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus bo na prvenstvo odpeljal najboljšega skakalca te zime Petra Prevca, Jurija Tepeša, Roberta Kranjca, Anžeta Laniška in Andraža Pograjca.

»Pred nami je svetovno prvenstvo v poletih, v četrtek po dveh skokih treninga bo eden izmed slovenske peterice, ki potuje na Kulm, odpadel. Lahko sicer že zdaj rečem, da gre tja Pograjc bolj za rezervo. Po svetovnem prvensrvu se bo ekipi znova priključil Domen Prevc. V Zakopane in Sapporo gremo torej ponovno z najmočnejšo ekipo. Na svetovnem prvenstvu v poletih si želimo imeti enega skakalca do tretjega mesta, še enega do desetega ter vse štiri med trideseterico. Tudi ekipno želimo biti med prvimi tremi, bo pa to skušalo narediti skupaj pet, šest ekip in ne bo lahko. Cilji so visoki, upam, da bomo uspešni,« je napovedal slovenski trener Goran Janus.

Prevc kot glavne konkurente izpostavil Norvežane

Za prvega favorita prvenstva velja Peter Prevc. Najboljši slovenski skakalec v tej sezoni niza izjemne rezultate, zmagal je na sedmih tekmah in je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, vrhunsko formo pa je potrdil tudi z zmago na novoletni turneji. O svoji konkurenci je povedal:

»Tile Norvežani so nevarni kot pri norcih. Zadnjič smo videli drugo serijo, ko je Andreas Stjernen le razprl smuči in ga je poneslo, Daniela Andreja Tandeja tudi. Vseh pet je lahko nevarnih, na tekmi v nedeljo je bilo med deseterico pet Norvežanov, še Kenneth Gangnes, Anders Fannemel in Johann Forfang. Isto je bilo na novoletni turneji. Severin Freund in Richard Freitag sta v Willingenu pokazala dobre skoke, tu sta še Stefan Kraft in Michael Hayböck. Kraft je imel veliko smole v finalu, kar se mu ni prvič primerilo v tej sezoni. To pa je nekako to. V naši ekipi sta še Jurij Tepeš, pri katerem ne vemo, kako se bo 'vrgel v smuči', Robi Kranjec tudi lahko daleč skoči. Čisto vse še ni pripravljeno za Kulm, danes bomo na treningu v Planici delali še na zadnjih 'finesah'. Poletov se veselim, toda starejši kot si, bolj te je strah. Letalnico je treba spoznati, ker se lahko hitro kaj obrne in nisi uspešen. Sam celotnega svetovnega prvenstva v poletih nisem še nikoli odskakal. Dva dni zaporedoma bo potekala tekma na isti skakalnici, to je nekaj posebnega, vendar je bilo težje na novoletni turneji, saj se je bilo v nekaj dnevih treba privajati na nove skakalnice,« je dejal Prevc in napovedal, da bo na Kulm gotovo prišlo veliko slovenskih navijačev.

Tepeš na SP z mešanimi občutki

»Malo mešani občutki so pri meni, ker mi ne gre vse po željah. Posamezni skoki so dobri, toda včasih na tekmi vse pokvarim v preveliki želji po uspehu. Upam, da bom odpravil napake in da bom na Kulmu korak za krakom gradil formo in da ne bom šel na silo. Moram biti realen, ker v tej zimi še ne skačem tako kot v Planici lani, toda potrudil se bom, da bom uspešen,« je napovedal Jurij Tepeš.

Anže Lanišek je povedal: »Nihanja v sezoni bodo pri meni še vedno, nisem dolgo v svetovnem pokalu. Želim pa si, da bi danes na treningu v Planici odpravil težave, ki so se pokazale v Willingenu. Niso pa velike.«

Andraž Pograjc je dodal: »V celinskem pokalu sem imel že nekaj dobrih izidov, nekatere tekme pa se mi niso izšle po pričakovanjih. Moj cilj je, da se na treningih izkažem in uvrstim v ekipo.«