Peter Prevc z zmago do prvega kristalnega globusa

Slovenski skakalni as je v Almatiju z drugo zmago v dveh dneh že pred zadnjimi šestimi tekmami sezone osvojil globus.

J. P.
ned, 28.02.2016, 12:30; spremenjen: 15:25

Almati - Negotovosti je konec, slovenski smučarski skakalec Peter Prevc si je že ped zadnjimi šestimi preizkušnjami svetovnega pokala prvič v karieri zagotovil veliki kristalni globus za najboljšega v tej zimi! Zmagovalec letošnje novoletne turneje štirih naprav je odbil napad najresnejšega izzivalca Severina Freunda, ki je danes resda končal tik za njim, na drugem mestu, a je razlika med njima poskočila že na 619 točk in tako postala neulovljiva. Zgodilo se je ravno na dan, ko 37. rojstni dan praznuje lastnik dveh kristalnih globusov Primož Peterka, zdaj pomočnik trenerja Staneta Baloha v ženski izbrani vrsti.

A tudi to še ni vse: Prevc ima zdaj v statistiki vpisanih že 19 posamičnih zmag (vseh slovenskih skupaj je 56), v tej sezoni si je konkurenco pokoril že trinajstkrat, s čimer se je izenačil z dosedanjim rekorderjem iz sezone 2008/09, Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem. Tudi danes je 23-letnik iz Selške doline krepko vodil že po prvi seriji, v finalu pa z nižjega zaletišča z vrhunskim skokom, dolgim 139 metrov, suvereno zmago le še potrdil. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala še Severin Freund, od katerega je naš šampion prevzel veliki kristalni globus, in Norvežan Daniel Andre Tande.

V finalu kazahstanskega Almatija so se znašli še trije Slovenci: Robert Kranjec je zasedel 15. mesto, Jurij Tepeš je bil dve mesti slabši, Jaka Hvala pa je v finalu precej napredoval in končal na 24. mestu. Preostala trojica, ki je ravno tako uspešno preskočila kvalifikacije, se med dobitnike točk ni prebila: Anže Semenič je zasedel 42. mesto, Tomaž Naglič je bil mesto slabši, Andraž Pograjc pa je na 47. mestu ugnal zgolj tri tekmece. Skakalna karavana se zdaj seli v Wislo, kjer jo konec prihodnjega tedna čakata dve posamični preizkušnji.

POTEK KVALIFIKACIJ

V nasprotju z včerajšnjo preizkušnjo, ko je pred zaprtimi vrati obstal Tomaž Naglič, se je tokrat na tekmo prebila vsa slovenska sedmerica. Verjetno je odveč omeniti, da je imel največjo daljavo kvalifikacij vnovič Peter Prevc, ki je doskočil pri natanko 140 metrih, s čimer je bil za meter in pol daljši od Avstrijca Michaela Hayböcka, za dva metra pa od Nemca Severina Freunda in še enega Avstrijca Stefana Krafta. Vsi štirje so imeli kot člani elitne deseterice mesto na tekmi zagotovljeno že vnaprej. Kot je že v navadi, se je japonski supeveteran Noriaki Kasai, ki varčuje energijo, kvalifikacijskemu nastopu odpovedal.

Med kvalifikanti je najdlje, do 132 metrov, neslo Japonca Takuja Takeučija (115,5 točke), najbolj - na zgolj dve točki - pa se mu je s tri metre krajšim skokom približal slovenski letalec Jurij Tepeš (113,5 točke). Zelo se je izkazal tudi Jaka Hvala, ki je doskočil pri 127 metrih, kar je zadostovalo za 110,4 točke in šesti rezultat, deveto mesto pa si je s Čehom Janom Maturo razdelil starosta slovenske reprezentance Robert Kranjec, ki je bil enako dolg kot Hvala, a dobil slabi dve točki manj (108,8). Andraž Pograjc je s poskusom, dolgim 124 metrom, vpisal 27. dosežek (101,3 točke), Anže Semenič je bil dve mesti slabši in dva metra krajši (101,0 točke). Tokrat je bil uspešen tudi Naglič na 37. mestu, s 119 metrov dolgim skokom si je prislužil 96,2 točke in se brez težav prebil na tekmo.

POTEK PRVE SERIJE

Štirje od sedmih varovancev trenerja Gorana Janusa, ki so se prebili skozi kvalifikacijsko sito, so v prvi seriji nastopili že med prvimi, najbolj prepričljiv pa je bil - kot že tudi v kvalifikacijah - Jaka Hvala, ki je s poskusom, dolgim 128 metrov, od doskoku prevzel tretje mesto in nakazal, da si želi danes potrditi včerajšnje prgišče osvojenih točk. Z izkupičkom (125,5 točke) je gledal v hrbet zgolj Japoncema Kentu Sakujami, ki je bil meter daljši (128,2 točke), in Kenširu Itu, ki je bil enako dolg kot Jaka, a so mu sodniške ocene in vetrovna izravnava namenile 1,1 točke več.

Sicer se je prvi od Slovencev po zaletišču spustil Tomaž Naglič in izvlekel 121 metrov, kar je zadoščalo za 113,8 točke, le za tri desetinke pa ga je ugnal drugi iz našega tabora Anže Semenič, ki je bil sicer mesto daljši. Tudi Andražu Pograjcu so namerili 121 metrov, a je imel najslabši izkupiček od Slovencev dotlej (111,7 točke). Vsi trije so lahko že tedaj opustili sleherno trohico upanja, da bi se vendarle prebili v trideseterico finalistov, medtem ko je Hvali kazalo precej bolje. Po nastopu 30 tekmovalcev je vodil Nemec Markus Eisenbichler (129.5 metra/130,6 točke), čeravno ni bil najdaljši, Jaka je držal sedmo mesto in si že zagotovil tudi drugi skok, čeravno za las.

Prvi se je Nemcu za vrat prilepil Avstrijec Manuel Fettner, ki je s 130.5 metra dolgim skokom za njim zaostal zgolj za štiri desetinke točke. Za spremembo na mestu vodilnega pa je hip zatem vendarle poskrbel peti iz slovenskega tabora Jurij Tepeš, ki je zmogel največjo daljavo dotlej, pristal je pri 132.5 metra. Eisenbichlerja je za seboj pustil za 5,1 točke, tudi po zaslugi lepih ocen (135,7 točke), vendar pa v vodstvu ni ostal dolgo, saj sta ga obšla oba tekmeca, ki sta se po zaletišču spustila takoj za njim: Nemec Stephan Leyhe je potegnil do 134 metrov in Tepeša odpravil za 2,4 točke, Japonec Taku Takeuči, najboljši kvalifikant, pa je bil še meter daljši in 2,1 točke boljši.

Izkazal se je tudi predzadnji od Janusovih varovancev v prvi seriji, Robert Kranjec, ki ga je neslo 132 metrov daleč, točkovni zbir (134,3) ga je porinil tik za Tepeša. Med Takeučija in Leyheja se je vrinil še en Nemec Andreas Wellinger (134 metov/139,2 točke), njegov rojak Richard Freitag pa se je zavihtel v udobno vodstvo (za 3,8 točke) s poskusom, dolgim 136.5 metra. Pol metra daljši od njega je bil dotlej zgolj švicarski veteran Simon Ammann. Ko so na vrsto prišli vsi najboljši skakalci sezone, pa je Freitag polzel iz nastopa v nastop nižje.

Najprej ga je v kozji rog z daljavo dneva - s 140.5 metra je bil za las daljši tudi od Prevca v kvalifikacijah - ugnal Norvežan Daniel Andre Tande (150,0 točke), nato je bil resda meter in pol krajši Avstrijec Stefan Kraft, a ga je po izravnavi vseeno pustil za seboj za štiri točke in pol. Za oba sta se zvrstila junak finske mini turneje, Avstrijec Michael Hayböck, in Norvežan Kenneth Gangnes, na vrhu zaletišča sta bila zgolj še najboljša skakalca te zime. Nemec Severin Freund kajpak ni želel kar brez boja že danes velikega kristalnega globusa prepustiti slovenskemu šampionu, kar je dokazal s skokom, dolgim 137 metrov, s katerim se je zavihtel v vodstvo, čeprav z zgolj pol točke zaloge pred Kraftom.

Peter Prevc tokrat v prvi seriji resda ni bil najdaljši (139.5 metra), a so vetrovni pribitek in čudovite ocene - tudi dve dvajsetici - poskrbeli, da se je vnovič zavihtel v udobno vodstvo, pred finalom je imel 5,6 točke zaloge pred Freundom. V drugo serijo so se prebili še trije slovenski orli: Tepeš si je zagotovil petnajsto, Kranjec sedemnajsto izhodišče, Hvala pa je finale ujel za las, kot zadnji. Če bi bil njegov izplen tri desetinke slabši, bi ostal praznih rok, enako kot Semenič (42. mesto), Naglič (43.) in Pograjc, ki je na 47. mestu premagal zgolj tri tekmece.

POTEK FINALA

Finalno serijo je odprl prvi od štirih slovenskih skakalcev, ki so »preživeli« uvodni nastop, Jaka Hvala. Odločen, da popravi izhodišče, je potegnil do 127 metrov, močno popravil svoj točkovni zbir (255,4) in vrgel tekmecem rokavico. Kar nekaj je bilo takih, ki njegovemu izzivu niso bili kos, pridobival je mesto za mestom in za seboj pustil šest konkurentov. S tem se je zavihtel v območje mest, na katerih se je usidral že včeraj, ko je končal na 23. mestu, še sedmič v tej tekmovalni zimi pa se je dokopal do točk svetovnega pokala.

Pred nastopom dvojice slovenskih orlov je bil v vodstvu Japonec Daiki Ito, ki je v finalu pristal pri 129.5 metra, njegov dosežek (270,0 točke) pa je bil za zgolj tri desetinke prehud izziv za Roberta Kranjca, ki je bil pol metra krajši, dobil pa podobne ocene kot Ito, zato mu ni zmanjkalo veliko in se je uvrstil na takratno drugo mesto. Zadržal ga je tudi po nastopu Jurija Tepeša, ki ga je neslo 128.5 metra daleč, s čimer si je zagotovil 266,9 točke in si delil tretje mesto z Norvežanom Andersom Fannemelom, ki je skočil tik pred njim. Oba Janusova varovanca sta torej ostala približno tam, kjer sta bila že po prvi seriji.

Skok Simona Ammanna je žirijo prisilil v temeljit premislek. Švicarski veteran je nameč doskočil pri 139 metrih, a še globoko v zraku začel kriliti z rokami, očitno je torej bilo, da je bilo skakati z 18. zaletnega mesta v takšnih vetrovnih razmerah enostavno preveč tvegano. Žirija se je odločila pričakovano in štartno rampo postavila kar šest stopničk navzdol, jo je pa kmalu spet dvignila za dve zaletni mesti. Pred nastopom najboljše deseterice je vodil Nemec Stephan Leyhe, ki je za štiri desetinke odpravil Čeha Romana Koudelko. Kranjec je bil tedaj peti, Tepeš dve mesti za njim.

A Leyhe ni dolgo ostal na mestu vodilnega. Najprej ga je za pet točk odpravil rojak Andreas Wellinger, kar pa je bilo pošteno premalo za japonskega »fosila« Noriakija Kasaija, ki je vlekel kar 136 metrov in postal novi vodilni s kar 14 točkami naskoka. Boginja sreče Fortuna mu je obrnila hrbet ob nastopu Nemca Richarda Freitaga, ki je bil meter in pol krajši, a je Japonca vseeno odpravil za pičle tri desetinke točke. Junak trojice finskih tekem v Lahtiju in Kuopiu, Avstrijec Michael Hayböck, je pokazal odlično predstavo, s 137 metri je doskočil na mesto vodilnega, pred Freitagom je imel 11,4 točke naskoka.

A tudi takšnemu izzivu je bil kos Norvežan Daniel Andre Tande, ki je »zaplaval« do kar 139.5 metra, kar je bila dotlej največja daljava serije, s tem pa je Hayböcka ugnal za skoraj pet točk. Avstrijec Stefan Kraft, tretji po prvi seriji, je bil s 138.5 metra prekratek zanj, zato pa je svoje mojstrstvo potrdil Nemec Severin Freund, ki je letel kar 141.5 metra daleč in pri tem komajda obstal na nogah. S tem je podžgal Petra Prevca, ki pa je tudi z nižjega zaletišča dal vse od sebe, doskočil pri 139 metrih, v žep pospravil štiri ocene 19,5 in se tako - vnovič z izjemnim naskokom 11,6 točke - veselil zmage, s katero je potrdil svoj prvi veliki kristalni globus za najboljšega v sezoni svetovnega pokala.

In to že pred zadnjimi šestimi preizkušnjami te zime! Na zmagovalnem odru sta mu danes torej družbo delala Freund in Tande, Kranjec je končal na robu petnajsterice, Tepeš je bil dve mesti slabši, Hvala pa je naposled pristal le malenkost nižje kot včeraj - na 24. mestu. Prevc se je dokopal do že trinajste zmage v sezoni in devetnajste posamične v karieri.

IZIDI POSAMIČNE PREIZKUŠNJE V ALMATIJU

1. Peter Prevc (Slo) 325,9 točke (139.5 in 139 metrov)

2. Severin Freund (Nem) 314,3 (137, 141.5)

3. Daniel Andre Tande (Nor) 310,9 (140.5, 139.5)

4. Stefan Kraft (Avs) 306,4 (139, 138.5)

5. Michael Hayböck (Avs) 306,0 (135.5, 137)

6. Richard Freitag (Nem) 294,6 (136.5, 134.5)

7. Noriaki Kasai (Jap) 294,3 (136, 136)

8. Taku Takeuči (Jap) 293,4 (135, 137.5)

9. Kenneth Gangnes (Nor) 288,6 (134.5, 130.5)

10. Andreas Wellinger (Nem) 280,3 (134, 128.5)

...

15. Robert Kranjec (Slo) 269,7 (132, 129)

17. Jurij Tepeš (Slo) 266,9 (132.5, 128.5)

24. Jaka Hvala (Slo) 255,4 (128, 127)

30. Jaka Hvala (Slo) 125,5 (128)

42. Anže Semenič (Slo) 114,1 (122)

43. Tomaž Naglič (Slo) 113,8 (121)

47. Andraž Pograjc (Slo) 111,7 (121)


Svetovni pokal, skupno (24 od 30 tekem):

1. Peter Prevc (Slo) 1898 točk

2. Severin Freund (Nem) 1279

3. Michael Hayböck (Avt) 1143

4. Kenneth Gangnes (Nor) 1073

5. Stefan Kraft (Avt) 913

5. Johann Forfang (Nor) 890

7. Daniel-Andre Tande (Nor) 841

8. Noriaki Kasai (Jap) 701

9. Richard Freitag (Nem) 584

10. Anders Fannemel (Nor) 522

...

13. Domen Prevc (Slo) 431

17. Robert Kranjec (Slo) 342

21. Anže Lanišek (Slo) 230

23. Jurij Tepeš (Slo) 213

47. Jaka Hvala (Slo) 36

57. Bor Pavlovčič (Slo) 20

68. Andraž Pograjc (Slo) 5

73. Anže Semenič (Slo) 2

 

Pokal narodov:

1. Norveška 5752 točk

2. Nemčija 4780

3. Slovenija 4577

4. Avstrija 4038

5. Japonska 2443

6. Poljska 1785

7. Češka 1583

8. Švica 707

9. Finska 256

10. Francija 188

Prijavi sovražni govor