Peter Prevc poletel 220 metrov

Danes ob 16. uri prva tekma poletov v Oberstdorfu. Domen Prevc že v prvem poskusu v »klub 200«.

Objavljeno
04. februar 2017 01.03
Saša Verčič
Saša Verčič

Oberstdorf – Peter Prevc je najboljši letalec na smučeh v zadnjih treh sezonah, o čemer med drugim pričajo trije mali kristalni globusi v poletih, in Oberstdorf se zdi kot nalašč, da bi se lahko njegova krivulja spet močno zasukala navzgor. Najstarejši od bratov Prevc je tako na prvi tekmi v poletih v tej sezoni včeraj že dobil kvalifikacije, v katerih pa ni nastopil najmlajši, Domen.

Štartne številke Slovencev so: Anže Lanišek 3, Jernej Damjan 15, Cene Prevc 16, Jurij Tepeš 22, Peter Prevc 27 in Domen Prevc 38.

Peter Prevc ima za sabo že nešteto poletov, toda danes v poskusni seriji se mu je povsem ponesrečil, a je zato odlično skočil v prvi seriji in pristal pri 220 metrih.

Nekaj posebnega so sicer bili zanj že včerajšnji poleti na prenovljeni letalnici v Oberstdorfu. »Pri prvem me je bilo najbolj strah. Ko sem debitiral na letalnicah, me ni bilo toliko. A ko ti skoki ne gredo, pač ne veš, kaj ti bo naredila letalnica,« je priznal Peter, ki je zaletno smučino, ki se tekmovalcem ni najbolj prirasla k srcu, opisal za strmo »kot pri norcih« in jo primerjal s prostim padom na vlakih smrti v Gardalandu.

A se je temu očitno hitro privadil in po 203 metrih na prvem treningu ter 207,5 m na drugem nato prepričljivo zmagal v kvalifikacijah (221,5 m/145,8 točke). Od ostalih kvalifikantov se mu je najbolj približal Dimitrij Vasiljev (215/138), od vnaprej uvrščenih na tekmo pa domači adut Andreas Wellinger (219/142,8).

»Lahko sem zelo zadovoljen. Čutil sem smuči v zraku, spet me je odneslo nekoliko dlje, adrenalin se je sprostil, užival sem v poletu. A ne pozabimo, da je treba ostati zbran in osredotočen na vsak polet posebej, saj si lahko tu z napako pri odskoku kaj hitro kaznovan s 30, 40 metri,« Peter Prevc ni želel, da bi ga kvalifikacijska zmaga preveč ponesla.

Njegov najmlajši brat Domen, ki je bil v središču pozornosti zavoljo svojega prvega nastopa v poletih, je kvalifikacije izpustil, potem ko je bil kot tretjeuvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala že uvrščen na tekmo (enako je storil tudi Stefan Kraft). Tako se je trener Goran Janus odločil po dveh poletih za trening, pri čemer se je že s prvim vpisal v klub 200. Najprej je skočil 205 metrov, zatem pa 221, kar je bila tudi najdaljša daljava drugega treninga. Prehod z manjših skakalnic na letalnico (sicer ne največjo) ni bil boleč, četudi popolnega zadovoljstva ni bilo, za tekmi so še rezerve.

»Razlika med letalnico in manjšimi skakalnicami seveda je, ne bi pa rekel, da gre za povsem drugo zgodbo. Tehnika skoka je še vedno enaka, sicer se ne bi izšlo. Je pa res, da sem včasih mislil, da imaš pri daljših skokih več časa v zraku za morebitne popravke, a je ravno obratno. Več časa imaš za delanje napak, za izgubljanje metrov,« je razmišljal 17-letnik, ki pred tekmo ni želel razpravljati o tem, kje bi lahko pristal v krstnem nastopu na letalnici. »Ne, o tem se nismo pogovarjali, treba je biti popolnoma osredotočen na skoke. Ob kakršnih koli napovedih ti lahko misli potem odtavajo v napačno smer, skok gre lahko hitro mimo,« se zaveda Domen, ki je bil prav tako kot najstarejši brat zadovoljen s stopnjevanjem nastopov. »To je pomembno iz tega vidika, da ne bi česa izsiljeval na tekmi, kar gotovo ne bi bilo pametno. Treba je iti naprej mirno, z glavo, s spoštovanjem do te letalnice,« se zaveda najmlajši član slovenske izbrane vrste.

Dosežek Petra Prevca je v kvalifikacijah (pričakovano) dopolnil odlični letalec Jurij Tepeš, ki je bil peti (205/126), Jernej Damjan je bil deveti (203/123,6), Anže Lanišek 20. (182/98,4) in Cene Prevc 27. (179,5/95,4). Brez nastopa na tekmi je tako ostal zgolj Anže Semenič (z 221,5 m je bil v prvi seriji za trening celo najboljši Slovenec), a ne zaradi preslabega skoka, temveč zaradi diskvalifikacije zaradi dresa. Danes se bo tekma začela ob 16. uri, jutri pa ob 15.