Peter spet razmišlja o tem, da bi se resetiral

Najstarejši od bratov Prevc kot edini slovenski finalist na srednji skakalnici enajsti. Lovorika Avstrijcu Stefanu Kraftu.

Objavljeno
26. februar 2017 22.17
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Lahti – Če bi bil Peter Prevc v svoji (naj)boljši izvedbi, bi zagotovo hladnokrvno izkoristil priložnost, ki se mu je ponujala na sobotni posamični tekmi za svetovno prvenstvo na srednji napravi Salpausselkä. Ker to dobro ve tudi sam, po enajstem mestu ni skrival velikega nezadovoljstva. Nobenega dvoma pač ni, da ima v svojih nogah dovolj »dinamita« za dosti višjo uvrstitev.

Da je slovenski as sposoben precej več, je navsezadnje dokazal tudi s tretjim dosežkom (96,5 m) poskusne serije, v kateri običajno ni več veliko taktiziranja. Navsezadnje si poskuša prav vsak z dobrim skokom v zadnjem hipu izdatno okrepiti samozavest pred tekmo. In glede na to, kako je znal najstarejši od bratov Prevc v preteklosti še stopnjevati svoje nastope, ko je šlo zares, jih med njegovimi navijači ni bilo malo, ki so ga že videli na večerni slovesni razglasitvi najboljših v središču Lahtija.

Na žalost se je vnovič pokazalo, da ima tekma svoje zakonitosti in da Peter še nima prepotrebnega zaupanja vase. Že v uvodni seriji, v kateri je doskočil pri 92,5 metra, se je namreč poslovil iz boja za kolajne, ki na prvenstvih – kakor na slehernem koraku ponavljajo tudi športniki sami – edine štejejo. S 15. mesta je poskušal kot edini Slovenec v finalu rešiti, kar se je rešiti dalo, vendar s skokom, dolgim 95 metrov, več od štirih tekmecev le ni mogel preskočiti.

»Razočaranje oziroma jeza, saj sploh ne vem, kako bi opisal svoje trenutne občutke, je seveda velika. Sposoben sem več. Tekma je bila odsev sezone; kakor se že vso zimo lovim, sem se lovil tudi tokrat. Dogajajo se takšne stvari, ki se ne bi smele. Treba se bo resetirati in sprostiti glavo,« je dal 24-letni Gorenjec vedeti, da nikakor ni zadovoljen z enajstim mestom. Ob tem je pripomnil, da je bil njegov poskusni skok še zelo dober, na žalost pa se mu je nato v uvodni seriji podrl mozaik.

»Moj nastop v finalu je bil malo boljši, malce sem napredoval, vendar pa so bili vodilni še zmeraj daljši za pet metrov. Oni so – za razliko od mene – v primerjavi s treningom dodali, zato so povsem zasluženo tam, kjer so,« je Peter komentiral razplet na vrhu, na katerem so od navdušenja žareli zlati Avstrijec Stefan Kraft (99,5 in 98 m) ter Nemca – srebrni Andreas Wellinger (96,5 in 100 m) in bronasti Markus Eisenbichler (95 in 100,5 m).

Od najboljšega slovenskega športnika si je med drugimi več obetal tudi glavni trener naše reprezentance Goran Janus. »Na žalost je Peter na tekmi znova nastopil v slogu sezone – malo toplo, malo hladno, bolj slednje. Šlo je spet za malenkosti, ki so se seštevale, vse skupaj pa mu je prineslo enajsto mesto, kar je precej manj, kot je kazalo po treningih in poskusni seriji,« je razložil slovenski »selektor«, ki za preostale tri izbrance Jerneja Damjana (88 m/32.), Domna Prevca (89 m/34.) in Ceneta Prevca (86 m/43.) ni imel pravega komentarja.

Nadeja se, da se bodo naši skakalci bistveno bolje odrezali na veliki napravi, na kateri se bo preizkusil tudi Jurij Tepeš, ki je prejšnji teden vadil v Planici. V moštvu bo zamenjal Ceneta Prevca, ki bo danes odpotoval nazaj v domovino.