Pinturault nad Hirscherja le s Stenmarkovo serijo

Pred Pokalom Vitranc ima Marcel Hirscher v veleslalomu 131 točk naskoka pred Alexisom Pinturaultom.

Objavljeno
02. marec 2016 22.30
V. D., Š. Ro.
V. D., Š. Ro.

Kranjska Gora – O veleslalomskem globusu bo vsekakor odločil Pokal Vitranc. Marcel Hirscher je pred zadnjimi tremi tekmami v najboljšem položaju. Pred prvim zasledovalcem, Francozom Alexisom Pinturaultom, ima 131 točk naskoka, tretjeuvrščeni Norvežan Henrik Kristoffersen pa zaostaja že za 210 točk.

Hirscher je zaznamoval prvi del sezone s tremi zmagami (v Beaver Creeku, Val d'Iseru in Alta Badii), Pinturault pa zadnjega s tremi zaporednimi prvimi mesti v Naebi in dvakrat v Hinterstoderju. Francoz si je zaostanek nabral v začetku sezone, ko je imel smolo in zaradi padcev ostal brez točk v Beaver Creeku in Val d'Iseru, Hirscher pa imel en sam spodrsljaj – v Alta Badii, ko je v paralelnem veleslalomu osvojil le točko. Vsi se seveda sprašujejo, ali je Francoz sposoben nadaljevati zmagovito serijo, kajti v zgodovini svetovnega pokala je samo en smučar – Ingemar Stenmark – nanizal šest veleslalomskih zmag zapored. To se je zgodilo leta 1979, ko je slavil zmage na vseh veleslalomih sezone. S po tremi prvimi mesti v zadnjih treh tekmah sezone se lahko pohvalita še Alberto Tomba (leta 1991) in Ted Ligety leta 2014, ko je zmagal v St. Moritzu, Kranjski Gori in v finalu v Lenzerheide.

Čeprav je v življenjski formi (Hirscherja je na drugi tekmi v Hinterstoderju prehitel za 1,14 sekunde, kar je eden najhujših porazov Avstrijca v zadnjih letih, za več ga je svojčas prehitel le še Ligety), je malo verjetno, da bo še naprej zmagoval v tem slogu. Njegova prednost je zagotovo ta, da mu Kranjska Gora z dvema tekmama v dveh dneh zelo ustreza. Navsezadnje je prav na Pokalu Vitranc prvič stopil na zmagovalni oder, v petih nastopih pa nikoli ni bil slabši od tretjega mesta. Lani je naposled tudi prvič zmagal. Na spletni strani FIS so ga v nedeljo po tretji zaporedni veleslalomski zmagi že označili za »nedotakljivega«, a sam se s tem ni strinjal. »Nihče ni neulovljiv. V tem trenutku sem močan in v dobri formi, toda hkrati se tudi zavedam, da se v športu lahko hitro vse obrne,« je dejal smučar iz Courchevela, ki je včeraj že prispel v Zgornjesavsko dolino. O veleslalomskem globusu je sicer pred časom že dejal, da ga je zapravil s slabim začetkom, vseeno pa njegovih možnosti še ne gre povsem odpisati.

Hirscher, ki je včeraj svoj 27. rojstni dan proslavljal na treningu v Reiteralmu, nato pa se prav tako že podal v Slovenijo, je matematično v boljšem položaju. Za peti veleslalomski globus je zanj dovolj, da je le mesto za Pinturaultom, lahko pa je tudi za mesto ali dva slabši. Lovi pa tudi najboljšo sezono zmagovalnih odrov. Trije mu še manjkajo, da izboljša svoj rekord osemnajstih uvrstitev med tri najboljše iz sezone 2012/13. V tej sezoni je bila denimo Tina Maze 24-krat na zmagovalnem odru. Najprestižnejši rekord pa bo kajpak peti veliki globus, s katerim bi se izenačil z Marcom Girardellijem. »V nedeljo bo več ali manj že vse jasno,« pravi Avstrijec, za katerega bo dober konec tedna (in posledično tudi končna zmaga) kajpak najlepše rojstnodnevno darilo. Drugouvrščeni Kristoffersen je s svojimi 283 točkami zaostanka (tretji je še vedno Aksel Lund Svindal) dvoboj že označil za odločen: »Marcelu že lahko čestitam. Toliko točk na petih tekmah najboljši smučar na svetu ne bo zapravil. Mislim, da je peta kristalna krogla že njegova.«