Pinturault s trojčkom izprašil konkurenco

Tudi na drugem veleslalomu v Hinterstodru najhitrejši Alexis Pinturault, ki je bil več kot sekundo hitrejši od izzivalcev.

J. P.
ned, 28.02.2016, 11:11; spremenjen: 14:19

Hinterstode - Francoski alpski smučar Alexis Pinturault je v tem obdobju očitno z naskokom najbolje pripravljen veleslalomist, saj je danes v avstrijskem Hinterstodru vpisal že tretjo zaporedno zmago v tej disciplini v svetovnem pokalu, drugo na tem prizorišču v treh dneh, za nameček si je nedavno konkurenco v Chamonixu pokoril tudi na kombinacijski preizkušnji. Njegov današnji uspeh je čist kot solza in krvavo zaslužen, saj je bil celo najhitrejši na obeh progah, prvega izzivalca, domačega matadorja Marcela Hirscherja, pa je pustil daleč za seboj - med njima je bilo kar 1,14 sekunde razlike. Tretjeuvrščeni Norvežan Henrik Kristoffersen je zaostal še dvanajst stotink več, vsi ostali pa so bili od Francoza počasnejši za več kot dve sekundi.

Med njimi je bil tudi edini slovenski finalist Žan Kranjec, ki je imel - podobno kot že v petek - v finalu znova sijajno izhodišče za napad, saj je prvo progo končal na 23. mestu. Predvčerajšnjim se mu je v drugo posrečila odlična predstava in je s petim časom napredoval celo na trinajsto mesto, tokrat podviga ni znal ponoviti, ravno obratno - izhodišče je krepko pokvaril in zdrsnil na 28. mesto, za seboj je pustil zgolj Norvežana Kjetila Jansruda, za zmagovalcem pa zaostal skoraj pet sekund. Drugi slovenski zastopnik Klemen Kosi, sicer specialist za hitre discipline, je bil daleč od finala. Zdaj se karavana v svetovnem pokalu seli v Kranjsko Goro, ki bo prihodnji konec tedna gostila tradicionalni (podaljšani) pokal Vitranc s slalomom in kar dvema veleslalomoma.

POTEK PRVE PROGE

V petek si je veleslalomsko konkurenco na progi Hannesa Trinkla pokoril Francoz Alexis Pinturault, ki je bil daleč najprepričljivejši tudi danes v prvem nastopu, saj si je zagotovil polsekundno zalogo pred najresnejšimi zasledovalci.

Pri prvih dveh vmesnih časih Francoz še ni bil najhitrejši, nato pa je pohodil stopalko za plin in spodaj ogromno pridobil, za njegovim hrbtom pa se je razvnel troboj za drugo mesto po prvem nastopu. Dobil ga je Nemec Felix Neureuther, ki je za Pinturaultom zaostal 47 stotink, vendar pa za osem stotink pustil za seboj Norvežana Henrika Kristoffersena in še stotinko več glavnega domačega aduta Marcela Hirscherja. Prve štartne številke so imele na progi precej boljše razmere, kar se najlepše odraža v rezultatih prvega nastopa: prvih osem tekmovalcev, ki se je pognalo po terenu, se je zvrstilo od prvega do sedmega mesta, le Italijan Roberto Nani, ki je nastopil drugi, je odstopil.

Do trinajstega mesta so se razporedili zgolj tekmovalci iz elitne petnajsterice, proga pa je višjim štartnim številkam vse manj dopuščala možnost preboja v ospredje. S številko 29 je nastopil prvi od dveh Slovencev Žan Kranjec, ki je v petek z odlično finalno predstavo končal kot trinajsti, tokrat pa je imel po prvi progi 23. izhodišče. Na tem mestu je z zaostankom treh sekund za vodilnim tudi prečkal ciljno črto, v nadaljevanju pa ga ni ugnal nihče več, s čimer si je brez težav zagotovil še drugi nastop. Manj uspešen je bil specialist za hitre discipline Klemen Kosi, ki je štartal pri repu nastopajočih in z več kot sedemsekundno zamudo končal na 56. mestu, daleč od finalistov.

IZIDI MOŠKEGA VELESLALOMA V HINTERSTODRU

1. Alexis Pinturault (Fra) 2:43,88
2. Marcel Hirscher (Avs) + 1,14
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 1,26
4. Mathieu Faivre (Fra) 2,11
5. Thomas Fanara (Fra) 2,26
6. Felix Neureuther (Nem) 2,34
7. Carlo Janka (Švi) 2,43
8. Florian Eisath (Ita) 2,49
9. Stefan Luitz (Nem) 2,70
10. Riccardo Tonetti (Ita) 2,77
28. Žan Kranjec (Slo) 4,81

IZIDI PRVE PROGE MOŠKEGA VELESLALOMA

1. Alexis Pinturault (Fra) 1:20,56
2. Felix Neureuther (Nem) + 0,47
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,55
4. Marcel Hirscher (Avs) 0,56
5. Stefan Luitz (Nem) 0,77
6. Thomas Fanara (Fra) 0,82
7. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 1,33
8. Mathieu Faivre (Fra) 1,51
9. Philipp Schörghofer (Avs) 1,82
10. Fritz Dopfer (Nem) 1,89
23. Žan Kranjec (Slo) 3,01
_________________________________
56. Klemen Kosi (Slo) 7,36

Prijavi sovražni govor