Pinturault v Hinterstoderju do druge zaporedne veleslalomske zmage, Kranjec 13.

Francoz Alexis Pinturault je dobil sedmi veleslalom sezone v Hinterstoderju, Žan Kranjec je bil trinajsti.

M. Ž.
pet, 26.02.2016, 09:10; spremenjen: 13:42

Hinterstoder - Francoz Alexis Pinturault je dobil veleslalomsko tekmo svetovnega pokala v avstrijskem Hinterstoderju, kjer se je do točk prebil tudi Žan Kranjec s 13. mestom.

Alexis Pinturault si je na prvi progi priboril več kot pol sekunde prednosti pred konkurenco, na drugi pa uspešno odgovoril na grožnjo Avstrijca Marcela Hirscherja in zmagal z 79 stotinkami naskoka. Tretje mesto je osvojil Francoz Thomas Fanara (+0,92).

Pinturault je tako dobil še drugi zaporedni veleslalom za svetovni pokal, kar je med njegovimi rojaki nazadnje uspelo Jeanu Noëlu Augertu leta 1969.

Danes so se točk razveselili tudi v slovenskem taboru. Žan Kranjec se je v finale prebil z 28. časom, v finalu pa s petim najboljšim časom pridobil še petnajst mest in bil 13. (+2,75), kar je njegova druga najboljša uvrstitev v karieri. Klemen Kosi je bil 63.

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Marcel Hirscher s 1225 točkami, drugi je Norvežan Henrik Kristoffersen s 1022 točkami, tretji pa njegov rojak Aksel Lund Svindal z 916 točkami.

Smučarje v Hinterstoderju čakata še dve tekmi, jutri bo na sporedu superveleslalom, v nedeljo pa še en veleslalom.

PRVA PROGA

Veleslalom je začel Francoz Thomas Fanara, ki je s prvo progo opravil v času 1:16,81. Francozov dosežek je bil dober, kar je pokazal nastop naslednjega tekmovalca, Norvežana Henrika Kristoffersena, ki je že v zgornjem delu zaostajal za 40 stotink, v cilju pa zaostal za 16 stotink. Še počasnejši je bil Fanarajev rojak Mathieu Faivre, ki je zaostal za 33 stotink in zasedel tretje mesto.

Številko štiri je imel zmagovalec zadnjega veleslaloma, Francoz Alexis Pinturault. Ta si je v zgornjem delu prismučal 13 stotink naskoka in imel pri tretji primerjavi že 91 stotink prednosti, kar mu je zadostovalo za zanesljiv prevzem vodstva (-0,78).

Za Pinturaultom je na vrsto prišel njegov rojak in drugi najboljši veleslalomist te sezone Victor Muffat-Jeandet. Francoz se na progi ni dobro znašel in je imel pri zadnji primerjavi več kot 1,4 sekude zaostanka, nato pa naredil napako pri ciljni prelomnici in bil diskvalificiran.

Pinturault je tako vodil tudi pred nastopom prvega favorita, Avstrijca Marcela Hirscherja (6). Avstrijski smučar je imel težave na progi in si do polovice nabral 44 stotink zaostanka, nato pa tudi v spodnjem delu smučal neprepričljivo in se uvrstil na tretje mesto (+0,87).

Za Hirscherjem sta s progo opravila dva Nemca, ki sta občutno zaostala za vodilnim Pinturaultom. Fritz Dopfer se je uvrstil na šesto mesto (+1,13), nato pa hitro zdrsnil na sedmo, saj je njegov rojak Felix Neureuther postavil peti čas (+0,98).

Po elitni deseterici je tako vodil Francoz Alexis Pinturault (1:16,03) pred rojakom Thomasom Fanarajem (+0,78) in Avstrijcem Marcelom Hirscherjem (+0,87).

Med najboljše se je pomešal Nemec Stefan Luitz s številko 10. Nemecu je v zgornjem delu kazalo slabo in je pri drugi primerjavi zaostajal za 74, pri tretji pa že za 91 stotink, na koncu pa odlično opravil s prelomnico in zasedel drugo mesto (+0,51).

Po prvi petnajsterici so bili na prvih treh mestih Pinturault, Luitz (+0,51) in Fanara (+0,78), njihovim časom pa se naslednji tekmovalci niso približali.

Prvi slovenski predstavnik Žan Kranjec se je na progo podal s številko 29. Kranjec je bil v zgornjem delu proge občutno počasnejši od Pinturaulta in si je nabral 1,77 sekunde zaostanka, v spodnjem delu pa je izgubil še nekaj časa in se uvrstil na 24. mesto (+2,54).

Drugi Slovenec Klemen Kosi je bil že v zgornjem delu prepočasen za vidnejši dosežek, pri drugi primerjavi je imel 62. čas (+3,26) in ob prihodu v cilj zasedel 59. mesto (+5,33).

Po prvi progi je bil v najboljšem položaju Alexis Pinturault (1:16,03), drugi je bil Nemec Stefan Luitz (+0,51), tretji pa še en Francoz, Thomas Fanara (+0,78). Žan Kranjec je bil 28., Klemen Kosi pa 63.

DRUGA PROGA

Edini slovenski finalist Žan Kranjec se je na drugo progo podal kot tretji po vrsti. Na štartu je imel 10 stotink prednosti pred Avstrijcem Christianom Hirschbühlom, kar je do polovice spremenil v vodstvo za 48 stotink, z dobro vožnjo pa nadaljeval tudi v spodnjem delu in Avstrijca prehitel za 89 stotink.

Po petnajstih finalistih je bil na vrhu Italijan Luca De Aliprandini (2:33,60), drugi je bil Šved Andre Myhrer (+0,58) in tretji Žan Kranjec (+0,87).

Italijan De Aliprandini, ki je bil po prvi progi šele na 26. mestu, se je v finalu občutno povzpel po lestvici in si zagotovil mesto v prvi sedmerici. S prvega mesta ga je izrinil šele Nemec Felix Neureuther, šesti po prvi progi, ki je izkoristil prednost 1,3 sekunde in De Aliprandinija prehitel za 21 stotink.

Nemec ni dolgo stal na prostoru za vodilnega tekmovalca, njegov čas je izboljšal že naslednji smučar, Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je njegov dosežek izboljšal za 35 stotink.

S finalnim nastopom je zelo dobro opravil tudi Avstrijec Marcel Hirscher in se z drugim časom druge proge zavihtel na vrh - Kristoffersena je prehitel za 53 stotink - na vrhu pa so bili le še trije.

Prvi izmed teh je bil Francoz Thomas Fanara, ki je za Hirscherjem zaostal za 13 stotink in se uvrstil na drugo mesto. Avstrijec si je s tem že zagotovil mesto na zmagovalnem odru.

Kot predzadnji se je s progo spopadel Nemec Stefan Luitz, ki je imel pred Hirscherjem 36 stotink prednosti, kar pa je hitro zapravil in po polovici že zaostajal za 20 stotinl. Luitz do konca proge ni mogel nadoknaditi izgubljenega časa in je zasedel zgolj četrto mesto (+0,62).

Tako je na vrhu ostal le še Francoz Alexis Pinturault, ki je imel 87 stotink naskoka. Francoz je smučal suvereno in imel na polovici prednost 1,31 sekunde, nato storil napako in se z glavo zaletel v vratca, vendar pa mu je ostalo še 38 stotink zaloge, kar mu je zadostovalo za zmago (-0,79). Žan Kranjec je osvojil 13. mesto.

Rezultati veleslaloma v Hinterstoderju

1. Alexis Pinturault (Fra) 2:31,72

2. Marcel Hirscher (Avs) +0,79

3. Thomas Fanara (Fra) +0,92

4. Henrik Kristoffersen (Nor) +1,32

5. Stefan Luitz (Nem) +1,41

6. Felix Neureuther (Nem) +1,67

7. Luca De Aliprandiji (Ita) +1,88

8. Roberto Nani (Ita) +2,24

9. Manfred Mölgg (Avs) +2,30

10. Andre Myhrer (Šve) +2,46

...

13. Žan Kranjec (Slo) +2,75

Brez finala

63. Klemen Kosi (Slo)

Prijavi sovražni govor