Planica: na tekaški premieri Vesna Fabjan za las ostala brez finala

Planica prvič gosti tekme svetovnega pokala v smučarskem teku. Šprinterska zmaga Švedinji Stini Nilsson.

Š. Ro.
sob, 16.01.2016, 08:58; spremenjen: 11:55

Planica - Dolina pod Poncami je bila doslej vedno le skakalno obarvana, z novim nordijskim centrom pa je dobila tudi tekaški mik. Po generalki s tekmami celinskega pokala, so se v Planici najboljši smučarski tekači sveta prvič ustavili tudi na tekmah svetovnega pokala. Danes se merijo v šprintu, jutri bodo na sporedu še ekipne preizkušnje.

Domača tekma je za slovenske tekače vrhunec sezone, prav tu so si želeli doseči največje uspehe. Visoko je zlasti na današnjem šprintu merila bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan, ki se je na domače tekmovanje skrbno pripravila in upala, da bo dosegla najboljšo uvrstitev v sezoni. Začela je zelo prepričljivo, bila četrta v kvalifikacijah in se nato suvereno prebila v polfinale, toda tam pa obstala pred vrati zastavljenega cilja. Kot tretja v polfinalni skupini je upala, da bo napreodvala po času, a žal njen dosežek ni bil dovolj, da bi se lahko merila za najvišja mesta.

»Malo me je ločilo od finala, škoda. Švedinje so se motale okoli mene in me nekajkrat zaprle, tam sem izgubljala dragocen čas, na koncu pa se ni dalo narediti več kot to. Rezultati gredo gor, a več sem si želela pred domačim občinstvom, ki je bilo zelo glasno, škoda, ker nisem mogla na štart še enkrat,« je povedala po tekmi, ki jo je končala na 7. mestu.

V izločilne boje sta se prebili še dve Slovenki, a obe obstali v četrtfinalu: Anamarija Lampič je dosegla 20. mesto, Alenka Čebašek pa je bila 30.

Zmagala je Stina Nilsson, 22-letna švedska šprinterka, ki se je tako v zgodovino zapisala kot prva zmagovalka Planice. Za svojo drugo zmago v tej sezoni je za 0,34 s ugnala Norvežanko Astrid Uhrenholdt Jacobsen, najhitrejšo iz kvalifikacij, tretja je bila še ena Norvežanka Heidi Weng, ki je zaostala za 0,55.

Tri skozi kvalifikacije

Premiera se je začela s kvalifikacijami ob 8.30, po pričakovanjih so se v finale uvrstile tri slovenske tekmovalke. Najboljša je bila Fabjanova s četrtim dosežkom kvalifikacij. Na 1,2 kilometra dolgi progi v prostem slogu je bila najhitrejša Norvežanka Astrid Uhrenholdt Jacobsen pred Švicarko Nadine Fähndrich in Nemko Hanno Kolb. Fabjanova je zaostala za 3,6 sekunde, presenetljivo pa je izpadla Norvežanka Maiken Caspersen Falla.

V finalne boje sta se prebili še Anamarija Lampič, ki je bila 26., Alenka Čebašek je dosegla 29. mesto. V kvalifikacijah je sicer nastopilo deset Slovenk. Lea Einfalt je bila 34., Nika Razinger 36., Eva Urevc 41., Barbara Jezeršek 47., Manca Slabanja 51., Anita Klemenčič 52. in Anja Žavbi Kunaver 55.

»Obilica smole. Želeli smo finale, a se ni izšlo. Zelo dobro je nastopila Anamarija Lampič. Prikazala je tisto, kar je trenutno njena zgornja meja. Nika Razingar je bila pripravljena dobro, morda je tudi odtekla normalno, a verjetno je proga še prezahtevna za njo. Lahko pohvalim Leo Einfalt, ki je le za sekundo zaostala za izločilnimi boji. Na koncu s tremi finali moramo biti zadovoljni, a zmanjkala je pika na i. Včasih je potrebno imeti malce športne sreče, ki tokrat ni bila na naši strani,« je bila končna ocena glavnega trenerja naših tekačic Marka Gracerja.

Vesna suvereno v polfinale

V izločilnih bojih se je že v prvi četrtfinalni skupini pomerila Lampičeva, v cilj je prišla na četrtem mestu, z 1,53 s zaostanka za Švedinjo Stino Nilsson. V čakalnici srečnih poraženk je bila le do nastopa druge skupine, v kateri so dekleta tekla veliko hitreje, Čebaškova se je uvrstila na zadnje šesto mesto, za zmagovalko skupine Norvežanko Ingvild Flugstad Østberg je zaostala za 3,75 s.

Gledalci v Planici pa so še posebej nestrpno pričakovali nastop tretje skupine, v kateri je bila tudi četrta iz kvalifikacij Fabjanova. Najboljša Slovenka je odločno začela in na prvi spust prišla na čelu skupine, še dobro, saj se je tako izognila padcu, v katerega sta se zapletli Švedinja Linn Sömskar in Nemka Hanna Kolb. Poznavanje proge se je Besničanki, ki je v preteklih tednih v Planici že nastopila na tekmi celinskega pokala, obrestovalo, saj je za tem z ledene podlage v ogrado odneslo še Švedinjo Ido Ingemarsdotter, Fabjanova pa je tako praktično imela prosto pot do zmage. Z Norvežanko Heidi Weng sta mirno odšli naprej in si zagotovili nastop v polfinalu.

Nesrečna poraženka

Fabjanova je tako nadaljevala v težki skupini, vseeno pa se odlično borila in velik del polfinalnega obračuna tekla v ospredju. Nekajkrat so jo tekmice zaprle, zato se je v zaključku morala prebijati naprej, v cilj pa prišla kot tretja. Za 0,83 s je bila počasnejša od Nilssnove, druga je bila Østbergova. Slovenska tekačica je tako le upala, da so tekle dovolj hitro in da bo njen čas 2:33,8 vseeno zadostoval za finale.

Žal se ni razpletlo v njen prid, v drugi polfinalni skupini sta ob Jacobsnovi in Wengovi zelo hitro tekli tudi tretje- in četrtouvrščeni Italijanka Gaia Vürich (2:33,3) in Nemka Sandra Ringwald (2:33,4) ter izboljšali čas v čakalnici, Fabjanova pa je za slabe štiri desetinke zgrešila uvrstitev v finale.

Brez slovenskih tekačev

Preboja med najmočnejših 30 si je želel tudi moški tabor, kjer je glede na dosežke v sezoni najmočnejši Miha Šimenc, lepo pa se je na celinskem pokalu z zmago v konkurenci do 20 let odrezal tudi Janez Lampič. Slednji je bil tudi najbližje finalistom. Na 40. mestu je za najhitrejšim zaostal 6,59 sekunde, od finala pa ga je ločila sekunda. Šest mest za njim je bil Šimenc (7,03).

»Tole je malo drugače kot moja konkurenca do 20 let. Majhna napaka in izpadeš. Jaz sem danes morda preveč poskušal tudi na tistem delu, ki edini dovoljuje malo predaha in tudi zato na koncu izgubil nekaj moči za zadnji sprint in ravnino ter morda tisto sekundo, ki me je ločila od finala. Hvala vsem navijačem za podporo,« je po tekmi dejal 19-letni Lampič iz kranjskega kluba, ki je še prejšnji teden v dolini pod Poncami slavil na celinskem pokalu v konkurenci do 20 let.

Šimenc se je jezil nase, ker mu ni uspelo. »Ne vem, kje vsakič izgubim to sekundo. Res sem si želel, motiv je bil velik, tukaj sem imel navijače, a mi žal ni uspelo. Tekma je bila res težka, treba je tekmovati z glavo, počakati z napadom, sicer te na koncu zmanjka. Skozi celo progo lahko napadajo res le najboljši, tudi jaz sem skušal v končnici v končnici še nekaj dodati, a mi je malo zmanjkalo. Danes sem imel na tekmi pozitivno tremo, željan sem bil dokazovanja in finala,« je dejal 20-letni tekač, ki si v nedeljo v štafeti želi nastop z Lampičem in spet boj za finale.

Drugi slovenski tekači so končali bolj v ozadju, Boštjan Klavžar je bil 65., Luka Prosen 66., Miha Dolar 68., Benjamin Črv 72. in Miha Ličef 76.

Prepričljivo je zmagal Italijan Federico Pellegrino, svojo četrto šprintersko zmago je dosegel s prednostjo 0,8 s pred Francozom Baptistom Grosom, tretji je bil njegov rojak Richard Jouve (1,7).

Izidi šprinta v Planici:

Moški, 1,2 km (prosti slog):

1. Federico Pellegrino (Ita)

2. Baptiste Gros (Fra)

3. Richard Jouve (Fra)

4. Renaud Jay (Fra)

5. Gleb Retivič (Rus)

6. Sebastian Eisenlauer (Nem)

7. Eirik Brandsdal (Norwegen)

8. Sondre Turvoll Fossli (Nor)

9. Martti Jylhä (Fin)

10. Calle Halfvarsson (Šve)

40. Janez Lampič (Slo)

46. Miha Šimenc (Slo)

65. Boštjan Klavžar)

66. Luka Prosen (Slo)

68. Miha Dolar (Slo)

72. Benjamin Črv (Slo)

76. Miha Ličef (Slo)

Svetovni pokal, skupno:
1. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 1422 točk
2. Finn Hagen Krogh (Nor) 872
3. Petter Northug (Nor) 801
4. Sergej Ustjugov (Rus) 650
5. Sjur Roethe (Nor) 595
6. Niklas Dyrhaug (Nor) 589
7. Didrik Toenseth (Nor) 520
8. Alexej Poltoranin (Kaz) 502
9. Francesco De Fabiani (Ita) 465
10. Maurice Manificat (Fra) 460

Ženske, 1,2 km (prosti slog):

1. Stina Nilsson (Šve)

2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor)

3. Heidi Weng (Nor)

4. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)

5. Sandra Ringwald (Nem)

6. Gaia Vuerich (Ita)

7. Vesna Fabjan (Slo)

8. Hanna Falk (Šve)

9. Laurien van der Graaf (Švi)

10. Kathrine Rolsted Harsem (Nor)

20. Anamarija Lampič (Slo)

30. Alenka Čebašek (Slo)

34. Lea Einfalt (Slo)

36. Nika Razinger (Slo)

41. Eva Urevc (Slo)

47. Barbara Jezeršek (Slo)

51. Manca Slabanja (Slo)

52. Anita Klemenčič (Slo)

55. Anja Kunaver Žavbi (Slo)

Svetovni pokal, skupno:
1. Therese Johaug (Nor) 1384 točk
2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1245
3. Heidi Weng (Nor) 1050
4. Charlotte Kalla (Šve) 766
5. Stina Nilsson (Šve) 697
6. Kerttu Niskanen (Fin) 673
7. Krista Pärmäkoski (Fin) 626
8. Ragnhild Haga (Nor) 569
9. Ida Ingemarsdotter (Šve) 562
10. Anne Kyllönen (Fin) 494
...
35. Vesna Fabjan (Slo) 89
36. Alenka Čebašek (Slo) 88
49. Nika Razinger (Slo) 37
62. Lea Einfalt (Slo) 15
65. Anamarija Lampič (Slo) 11

 

Prijavi sovražni govor