Planica še krepko povečala dolg tekačev

SZS: skakalci in biatlonci načrtujejo presežek.

Objavljeno
28. januar 2016 22.55
Tanja Volarič, STA
Tanja Volarič, STA

Ljubljana – Neugoden finančni položaj tekačev na smučeh je bil v ospredju tudi na včerajšnji seji izvršilnega odbora SZS, na kateri se je izkazalo, da je njihov dolg zdaj vendarle še večji od pričakovanega. Organizatorjem tekme za svetovni pokal v Planici namreč ni uspelo pokriti celotnega proračuna, primanjkljaj pa gre na pleča panoge.

Četudi organizatorji planiške prireditve še niso javno razkrili končnega obračuna, je bilo iz včerajšnje razprave jasno, da je tekaška Planica »pridelala« dobrih 30 tisoč evrov minusa, s čimer je dolg panoge po trenutnih izračunih zrasel na 60 tisoč evrov. Predsednik zbora za teke Janez Vodičar je ob tem poudaril, da tekmovalcev ne bodo prikrajšali za preostale tekme sezone, a zagotovil, da še vedno napenjajo vse sile, da bi našli rešitev. Tekačem so tako na seji omogočili dodaten čas, da sami poskusijo urediti položaj, četudi je bil predsednik SZS Enzo Smrekar sprva precej oster. »Na sestanku smo se dogovorili, da športnikom omogočimo, da sezono izpeljejo do konca. Seveda pa se ob tem soočimo z vprašanjem, kako to izpeljati. Ko denarja ne bo, ga namreč ne bo, minus pa je slaba popotnica za naprej,« je dejal prvi mož zveze, ki pa se zaveda, da je bila tekaška prireditev letos nujna v lovu na organizacijo nordijskega SP 2021.

Povsem drugače so izzvenela poročila biatloncev in skakalcev, ki obetajo zaključek sezone brez rdečih številk. Marko Dolenc je sicer priznal, da imajo pri biatlonu nekaj likvidnostnih težav in trenerji zato še niso prejeli januarskih plač, a že v kratkem pričakujejo rešitev zagate, konec zime pa naj bi jim celo ostalo 35 tisoč evrov. V pozitivnih številkah naj bi sezono končali tudi skakalci, ki so po besedah predsednika odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča uspeli sanirati pretekli dolg. »Nimamo težav, fantom in dekletom smo izplačali bonuse, klubi dobijo poplačan dolg,« zagotavlja Jasnič, medtem ko bodo pri telemarku oklestili program zime, saj denarja nimajo niti za plačila trenerjem, ki delajo prostovoljno.

Včeraj so se lotili tudi problematike obdavčevanja športnih nagrad, saj se ne strinjajo, da morajo športniki davek plačati v državi, v kateri so nagrado prejeli, potem pa v domovini še razliko do v Sloveniji predpisane davčne stopnje. Direktor SZS Jožko Križan je med drugim predlagal posredovanje FIS, ki bi organizatorje obveščala o tem, da športniki davčno dolžnost izpolnjujejo že v domovini, četudi je na nekaj več odobravanja naletel s predlogom, da bi se športnike po kriteriju vrhunskih izidov oprostilo plačevanja dohodnine. A je bil podpredsednik FIS Janez Kocijančič jasen: »Predlagam, da skupaj s FURS pripravimo letak in športnike opozorimo na obveznosti. Tekmovalce, ki so mladi, neizkušeni, moramo opozoriti, kaj so njihove dolžnosti. Zaslužke je treba prijaviti. Sem pa tudi za pobudo, da bi se nagrade izvzele iz obdavčitve,« je poudaril nekdanji prvi mož OKS.