Planica sega tudi onkraj meja

V Kranjski Gori je bilo zasedenih okoli 4700 postelj.

Objavljeno
20. marec 2016 20.54
Blaž Račič
Blaž Račič

Planica − Skupaj s slovenskim smučarji letalci in navijači se bodo letošnjega planiškega praznika zaradi vzdušja in navsezadnje tudi izkupička z veseljem spominjali tudi hotelirji in gostinci, zadovoljni so bili v medicinski službi, saj niso imeli pretirano veliko dela.

V Kranjski Gori, kjer imajo skupaj približno 4700 turističnih postelj, je bilo v zadnjem podaljšanem koncu tedna le stežka najti kaj prostora. Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, so pri njih le redki srečneži našli prosto posteljo, zlasti ni bilo prostora za skupine navijačev in so jih zato preusmerjali tudi v Trbiž v sosednjo Italijo. Po Vebrovi oceni so v zadnjih dneh v Kranjski Gori našteli približno 17.000 prenočitev, kar je slaba polovica vseh prenočitev, ki jih ponavadi naštejejo v marcu (35.000), zadovoljni so tudi zaradi izkupička, saj so zaradi velikega povpraševanja po nastanitvah v dneh tekmovanj v Planici cene okoli 30 odstotkov višje.

Navijači so bivali tudi na avstrijski strani meje v okolici Beljaka, spremljevalci skakalne karavane (kot je na primer televizijsko osebje, osebje logistike) pa so prenočevali na Bledu. Tam so v zadnjih dneh našteli približno 2500 prenočitev, ki so bile povezane neposredno s tekmovanji v Planici, je povedal Jaka Ažman, direktor Turizma Bled in predsedujoči RDO Gorenjska. Dodal je, da je bilo za Bled večje zanimanje slovenskih navijačev, ki so jih k obisku Planice spodbudili uspehi Petra Prevca in njegovih reprezentančnih kolegov, vendar niso našli prostih postelj v Kranjski Gori. Ali so zaradi tekmovanj v Planici tudi na Bledu povišali cene namestitev, pa Ažman še ni vedel. Ocenil je še, da planiška tekmovanja ne vplivajo bistveno na zasedenost turističnih kapacitet v drugih krajih na Gorenjskem.

Ob velikem številu navijačev pod Poncami je osebje medicinske službe imelo relativno malo dela, je v soboto popoldne povedal vodja zdravstvene službe dr. Tomislav Mirkovič iz ljubljanskega UKC. Oskrbeli so nekaj zlomov nog in gležnjev, nekaj navijačem so pomagali zaradi izpahov ram. Mirkovič se je bal, da bo zjutraj, ko je bilo v Planici še zelo mraz in je zmrzovalo, več poškodb zaradi padcev na zaledeneli podlagi, vendar jih ni bilo veliko. V pisani množici so bili nekateri navijači precej opiti, razbistriti misli in telo pa so pomagali šesterici, kar je po Mirkovičevih besedah malo. Glede na vrsto prireditve in prešerno razpoloženje so pričakovali več opitih, zato so bili s skromno bilanco zadovoljni.

Deseterici zdravnikov so poleg zdravstvenega osebja podporo nudili še pripadniki Rdečega križa, ki so sestavili od tri- do šestčlanske ekipe, da so lahko na terenu neposredno pomagali navijačem z zdravstvenimi težavami. Za posredovanje so bili pripravljeni tudi gorski reševalci in vojaki, skupaj pa je celotna medicinska ekipa štela približno sto ljudi.

Očitno so navijači upoštevali opozorila organizatorjev, naj se na pot v Planico zaradi morebitnih zastojev odpravijo bolj zgodaj. Promet proti Kranjski Gori je bil v soboto zjutraj tekoč, nekaj več zadreg so imeli v petek in nedeljo, ko se je promet zgostil na izvozu z avtoceste pri Hrušici. Nespametno prehitevanje kolone v petek zvečer se vozniku pri Belci ni izšlo, zato se je promet iz Planice za nekaj časa povsem ustavil.