Planiška pravljica se nadaljuje: Slovenci ekipno drugi

Ekipna zmaga Norvežanom, Slovenija pa je z odličnim finalnim skokom Prevca (246) Avstrijo ugnala za desetinko.

J. P.
sob, 19.03.2016, 09:00; spremenjen: 12:38

Planica - Planiška pravljica se nadaljuje! Rekorden obisk na tekmah svetovnega pokala v smučarskih poletih v dolini pod Poncami, kakih 25.000 navijačev z vseh koncev domovine in kajpak tudi širše so danes našteli prizadevni prireditelji, je bil kajpak čudovita kulisa za nov izjemen dosežek četverice slovenskih orlov, ki resda ni ponovila lanske zmage v Planici, je pa nadaljevala čudovit rezultatski niz tega tedna z drugim mestom na ekipni preizkušnji, premočni - krepko, za več kakor 58 točk - so bili zgolj prvi favoriti Norvežani, ki so na ta način zgolj potrdili prepričljivo zmago v seštevku pokala narodov v tej tekmovalni zimi.

Že po prvi seriji so Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Anže Semenič držali drugo mesto, za vodilno norveško štiriperesno deteljico so zaostajali 9,3 točke, pred tretjeuvrščenimi Avstrijci pa so imeli 7,8 točke naskoka. To je bil lep obet za razburljivo finalno serijo, v kateri resda dvomov o zmagovalcu ni bilo - skandinavska četverica je bila namreč izjemno konstantna in uglašena -, sta se pa v res oster dvoboj za drugo mesto zapletli Slovenija in Avstrija. Naša četa je dobro kotirala do nastopa Roberta Kranjca, ki pa ga je vetrovni sunek grdo zasukal, rešil je sicer spodobnih 208 metrov, vendar pa na ta račun kar krepko zaostal.

Vendar pa se vloge vnovičnega rešitelja ni branil z naskokom najboljši skakalec in letalec sezone Peter Prevc, ki je vzel stvari v svoje roke, potegnil do neverjetnih 246 metrov, kar je bila seveda največja daljava planiških tekem ta teden, s tem pa vrgel tudi rokavico Michaelu Hayböcku. Ta je bil dvanajst metrov in pol krajši, s čimer je Avstrijo pahnil za slovenski hrbet, vendar pa razlika (0,1 točke) ne bi mogla biti manjša. Če bi danes šteli posamični dosežki, bi si konkurenco spet pokoril 23-letni šampion iz Selške doline (437,2 točke), Hayböck bi na drugem mestu zaostal 10,4 točke, tretjeuvrščeni Norvežan Kenneth Gangnes pa še 4,5 točke več. Jurij Tepeš bi bil deveti (399,6), Kranjec dvanajsti (377,2), Anže Semenič pa enaindvajseti (355,0). Jutrišnje sklepno dejanje sezone, še tretja posamična preizkušnja, se bo pod Poncami začelo ob 10. uri.

POTEK PRVE SERIJE

Že v jutranji poskusni seriji so slovenski orli leteli na krilih večdesettisočglave množice, ki se je dolgo časa valila proti nordijskemu centru, še prav posebej pa se je kajpak izkazal najboljši letalec v tej tekmovalni zimi Peter Prevc, ki je mali kristalni globus dvignil že včeraj, danes pa ga je že za dobro jutro neslo kar 237 metrov daleč. Prvega izzivalca, razpoloženega Avstrijca Michaela Hayböcka, je pustil za sabo za dva metra, s čimer je napovedal resen boj za ponovitev lanskega ekipnega dosežka iz Planice. Zmage torej!

Tekmovalna žirija se tudi danes ni odločila za drzno potezo in je zaletišče zadržala na osmi stopnički. Toda že prvi, ki se je spustil po letalnici, Američan William Rhoads, varovanec slovenskega strokovnjaka Bineta Norčiča, je preletel magično dvestometrsko mejo (201 meter), prav vsi tekmeci v seriji pa so ga nato še preskočili. Najdlje je uvodoma neslo avstrijskega predstavnika Stefana Krafta, ki je pristal pri 226 metrih (201,4 točke), še najbolj pa se mu je približal prvi iz četverice junakov slovenskega trenerja Gorana Janusa, Jurij Tepeš.

Lanski zmagovalec posamične planiške preizkušnje je s skokom, dolgim natanko 225 metrov, za Avstrijcem zaostal 3,1 točke, a si je zagotovil nekaj naskoka pred glavnimi tekmeci Norvežani: Daniel Andre Tande je namreč doskočil pri 223 metrih (193,5 točke), kar je tedaj zadostovalo za tretje mesto. Še najbolj so razočarali Nemci po zaslugi ponesrečenega poskusa Stephana Leyheja - neslo ga je namreč zgolj 205 metrov daleč, kar je zadostovalo za zgolj sedmo izhodišče.

Ker so bile vetrovne razmere vse boljše, je tekmovalna žirija potegnila ročno zavoro in pred nastopom Japonca Rjojuja Kobajašija za eno mesto znižala zaletišče (na sedmo). Pod drobnogledom je bil najprej nastop drugega zastopnika vodilne Avstrije, Manuela Poppingerja, ki pa se ni ustrašil izziva in je z nižjega zaletišča pristal pri zelo spodobnih 215 metrih. Meter krajši je bil Nemec Severin Freund, ki slabega nemškega izhodišča ni mogel pretirano izboljšati, še nekoliko prej - pri natanko 210 metrih - pa je k doskočišču posrkalo drugega Slovenca Anžeta Semeniča. Slovenija je imela v žepu 380,5 točke oziroma 7,6 točke manj kot Avstrija.

Da je Norveška dejansko nesporna favoritinja današnje moštvene preizkušnje, je dokazal njen drugi adut, svetovni rekorder Anders Fannemel. Brez težav je namreč preskočil vso konkurenco dotlej, potegnil do kar 234 metrov in tako svojo državo popeljal v zelo udobno vodstvo. Avstrija je zaostajala 18,5 točke, Slovenija na tretjem mestu že debelih 26 točk, pred prvo izzivalko Poljsko pa je imela po polovici prve serije 3,4 točke naskoka. Nemčija je bila zgolj peta.

V tretji seriji se Avstrijec Manuel Fettner ni izkazal, doskočil je pri 215 metrih, s čimer je starosti slovenske izbrane vrste, 34-letnemu včerajšnjemu zmagovalcu Robertu Kranjcu, odprl vrata do drugega mesta. In res, Leteči Kranjčan ga je krepko preskočil, saj je jadral kar 231.5 metra daleč, s čimer je razkorak med Slovenci in Avstrijci poskočil na več kot 12 točk. Na to pa se ni pretirano oziral tretji Norvežan Kenneth Gangnes, ki je za meter in pol prekosil tudi Kranjca in svojo državo še utrdil v vodstvu. Slovenija je bila slabih 30 točk zadaj.

V finalni skupini prve serije so se med seboj usekali najboljši letalci vseh držav udeleženk - z izjemo Nemčije, za katero v ogenj ni šel Freund, temveč Richard Freitag, ki pa je upravičil trenerjevo zaupanje in z natanko 230 metri precej popravil nemški položaj pred finalno serijo, svojo vrsto je namreč popeljal mimo Poljske (ki je bila, mimogrede, zgolj desetinko točke pred šestouvrščeno Japonsko) na četrto mesto, a se ji je vseeno obetal izjemen zaostanek za najboljšo trojico.

Avstrijec Michael Hayböck je vrgel rokavico glavnima tekmecema, saj je še za pol metra popravil svoj dosežek iz poskusne serije (235.5 metra), kar je bila največja daljava dneva dotlej. Ni je mogel doseči niti vodilni slovenski adut Peter Prevc, ki je ob morju plapolajočih zastav v izteku pristal pri 229.5 metra, vseno pa je naša četverica pred prehodom v finale zadržala 7,8 točke zaloge pred Avstrijo. Johann Andre Forfang, ki se je tako v četrtek kot v petek zavihtel na stopničke na posamičnih tekmah, pa ga je tokrat polomil, potegnil zgolj 210 metrov in poskrbel, da je bil finale še razburljivejši. Norveška je bila 9,3 točke pred Slovenijo in 17,1 pred Avstijo, medtem ko je Nemčija za tretjim mestom zaostajala že skoraj 40 točk.

POTEK FINALA

Finalne serije se je tekmovalna žirija lotila še bolj zadržano, že tekmovalce prve skupine je po letalnici bratov Gorišek poslala s sedmega zaletnega mesta. Troboj za zmago se ni zgolj podaljšal, temveč še zaostril, vsi ostali so ga spremljali krepko iz ozadja. Prvi je glavna tekmeca izzval Avstrijec Stefan Kraft, ki je ob pomoči vzgornika jadral vse do daljave dneva - do 241 metrov. Vrgel je rokavico prvemu slovenskemu adutu Juriju Tepešu, ki je bil resda šest metrov in pol krajši (234.5), prejel je tudi 18 točk vetrovnega odbitka, so mu bili pa sodniki upravičeno naklonjeni, trije so mu naklonili tudi oceno 19.5, s čimer je naša četverica zadržala dve točki naskoka pred Avstrijo.

Tepeš je bil končno zadovoljen, saj sta se mu v enem dnevu posrečila dva zelo spodobna poskusa, njegovemu ritmu pa ni znal slediti Norvežan Daniel Andre Tande. Neslo ga je namreč »zgolj« do 224.5 metra, ob solidnih ocenah pa je zadržal pičle štiri desetinke točke zaloge pred Slovenci. To je obetalo ne boj, temveč mesarsko klanje v preostalih treh skupinah. V drugi ni Avstrijec Manuel Poppinger pokazal nič posebnega, s poskusom, dolgim 208.5 metra, je odprl vrata Anžetu Semeniču, da bi krepko oplemenitil zalogo pred severnimi sosedi. Pred njim je Severin Freund potegnil do 219 metrov, Semenič pa je zmogel polet, dolg 211.5 metra. S tem je, če drugega ne, slovenski najšibkejši člen tudi po polovici finalne serije zadržal prednost pred Avstrijo, ki pa ni bila velika - zgolj 2,1 točke.

Okoliščine pa so šle na roke svetovnemu rekorderju Andersu Fannemelu, ki je nazorno pokazal, kako se stvári streže. Vlekel je in vlekel, pristal pri 233.5 metra, Anžeta ugnal za kar 22 metrov, razlika med Norveško in Slovenijo je tako v hipu spet poskočila v nebo, na 31,8 točke. To je bil hud zalogaj tudi za oba preostala Janusova varovanca, čeravno včeraj najprepričljivejša na posamični preizkušnji. Tretji Avstrijec v seriji Manuel Fettner se je s predstavo, dolgo 224 metrov, približal osebnemu rekordu in podžgal tudi slovenskemu konkurentu Robertu Kranjcu, ki je skušal zadržati drugo mesto.

Ni se izšlo, takoj po odskoku ga je namreč vetrovni sunek pošteno zasukal, moral je popravljati, pa vseeno izvlekel največ, kar je lahko. Merilne naprave so pokazale 208 metrov, s čimer je Slovenijo bržkone izločil iz boja za zmago, morda tudi za drugo mesto. Sodniki mu niso bili naklonjeni, za Avstrijci je po njegovem poletu naša štiriperesna deteljica zaostajala 15 točk. Na vse pa se je požvižgal Kenneth Gangnes, s čudovitim poskusom, s katerim si je zagotovil ocene med 19 in 19.5, in z daljavo kar 239 metrov je Norveški domala že zagotovil zmago, ki bi ji jo odvzel zgolj še čudež. Pred Avstrijo je imela namreč že skoraj 60 točk (!) zaloge.

V finalni skupini je prvi roge pokazal edini član kluba 500 v zgodovini, 43-letni japonski fosil Noriaki Kasai, ki je še enkrat navdušil huronsko planiško množico z 233.5 metra, s čimer je Japonska ugnala tudi Nemčijo, ki je tako precej poslabšala položaj v dvoboju za končno drugo mesto v pokalu narodov. Poljska je po nastopu Kamila Stocha zaostala za obema konkurentkama za današnje četrto mesto, nato pa je v izteku vnovič završalo. Na Petru Prevcu je bilo hudo breme, potreboval je namreč skorajda rekordni skok, da bi Slovenija spet skočila mimo Avstrije na drugo mesto.

In 23-letnik iz Selške doline je dokazal mojstrstvo s poletom, kakršen pritiče šampionu, ki ima v žepu že tako veliki kot mali kristalni globus. Njegovemu poletu kar ni hotelo biti konca, med navijači pa je izbruhnilo, ko je uradni napovedovalec razodel dolžino: kar 246 metrov! Prevc je bil navdušen in nasmejan, kot že dolgo ne, vedel je namreč, da je s tem poskusom Slovenijo vrnil v igro za drugo mesto. In res, naši četverici je naposled podelila poljub še boginja sreče Fortuna, saj je zadnji Avstrijec Michael Hayböck zmogel 233.5 metra, imel podobne ocene in malenkostno manjši vetrovni odbitek, naposled pa je njegova država za Slovenijo zaostala za - reci in piši - pičlo desetinko točke!

Slavje se je lahko začelo, Janusova četa je bila resda še vedno v igri tudi za zmago, a bi ga moral zelo konstantni zadnji Norvežan Johann Andre Forfang grdo polomiti in pristati že pri manj kot 189 metrih. Ko je preletel to znamko, je bil še visoko nad tlemi, dodal je še 45 metrov, izvlekel povsem enako daljavo kot Hayböck in Norveški zagotovil izjemno prepričljivo zmago. Slovenci so na koncu zaostali za kar 58,6 točke, Avstrijci še za desetinko več, današnji zmagovalci pa so tako le še potrdili tudi več kot zaslužen naslov v pokalu narodov.

IZIDI EKIPNE TEKME V PLANICI

1. Norveška 1627,4 točke
Daniel Andre Tande 223, 224.5 metra
Anders Fannemel 234, 233.5
Kenneth Gangnes 233, 239
Johann Andre Forfang 210, 233.5

2. Slovenija 1569,0
Jurij Tepeš 225, 234.5
Anže Semenič 210, 211.5
Robert Kranjec 231.5, 208
Peter Prevc 229.5, 246

3. Avstrija 1568,9
Stefan Kraft 226, 241
Manuel Poppinger 215, 208.5
Manuel Fettner 215, 224
Michael Hayböck 235.5, 233.5

4. Japonska 1477,2
5. Nemčija 1473,3
6. Poljska 1472,1
7. Češka 1384,3
8. ZDA 1142,6

IZIDI PRVE SERIJE

1. Norveška 809,7 točke
2. Slovenija 800,4
3. Avstrija 792,6
4. Nemčija 753,4
5. Poljska 749,6
6. Japonska 749,5
7. Češka 713,6
8. ZDA 630,1

Prijavi sovražni govor