Planiška velikanka je za marčni spektakel pripravljena

Planica bo z novo velikanko med 19. in 22. marcem gostila finale svetovnega pokala v smučarskih poletih.

Objavljeno
20. januar 2015 14.18
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana − Vodja tekmovanja v Planici Jelko Gros je na tiskovni konferenci OK Planica danes potrdil, da so s pomočjo Javne razsvetljave Ljubljana, ki opravlja zaključna gradbena dela na letalnici, prišli do točke, da bodo marca lahko izpeljali tekmo. Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih bo na sporedu med 19. in 22. marcem.

V četrtek, 19. marca, bodo na sporedu kvalifikacije, v petek bo prva posamična tekma, v soboto ekipna tekma, v nedeljo pa druga posamična tekma. Velikanka je za tekmovanje večinoma že pripravljena, saj so izvajalci danes zaključili z betonskimi deli, gradijo pa še trenersko tribuno. Nekaj dela bodo imeli tudi s postavitvijo ograj in prireditvenega prostora. Za primer otoplitve so začeli umetno zasneževati.

Skakalnica bo, po zagotovilih organizatorjev, pripravljena tudi na izboljšavo svetovnega rekorda, ki ga z 246,5 metra drži Norvežan Johan Remen Evensen. Postavil ga je na letalnici v Vikersundu. »Svetovni rekord je lahko presežen že marca letos. Glede na staro Goriškovo letalnico je nova deset metrov večja po vseh parametrih. Od 230 metrov naprej brez vzgonskega vetra sicer ne bo šlo, v slabših razmerah, kot bodo po pričakovanjih v popoldanskih urah v petek, pa bodo lahko skakalci leteli do 230 metrov. Menim tudi, da je za letalnico potrebna tudi drugačna tehnika skokov, ki je povsem drugačna od manjših naprav. Nekateri tekmovalci so zato na letalnicah boljši od nekaterih z vrha svetovnega pokala.« je ocenil Gros, ki je dodal, da je skakalnica pripravljena še za dodatno povečanje. To bi predvidoma stalo dodatnih sto tisoč evrov, zanj pa bi se odločili ob morebirnem dovoljenju Mednarodne smučarske zveze. 

S stanjem na velikanki je zadovoljen tudi predsednik nordijskega odbora Ljubo Jasnič, ki je pohvalil tudi dosedanji potek sezone s tekmovalnega vidika. »Člani naše reprezentance zelo uspešno nastopajo, veseli pa nas, ker imamo še kar nekaj tekmovalcev, ki bi lahko nastopali na tekmah za svetovni pokal. Tekma pred domačimi navijači, ki jih pričakujemo zelo veliko, je še poseben izziv. Upamo, da bomo v Planici postavili piko na i in dosegli zmago, ki je v tej zimi še nimamo. Želimo si tudi, da bi naš skakalec dosegel svetovni rekord. Še pomembneje pa je, da smo s pomočjo države prišli do nove letalnice,« je nič kaj skromne želje obelodanil Jasnič.

Novost pred letošnjim spektaklom so tudi vstopnice, ki jih lahko obiskovalci kupijo v predprodaji. Te bodo  25-odstotkov cenejše kot sicer, kar pomeni po 23 evrov za odrasle ter 29 evrov od srede, 18. marca, naprej.