Po 18 brezhibnih strelih je Teji roka dvakrat zadrhtela

Vseeno je najboljša slovenska biatlonka na zasledovalni tekmi na Pokljuki popravila izhodišče in zasedla 30. mesto.

Objavljeno
10. december 2016 16.47
Biatlon Pokljuka

Rudno polje - Po današnji zasledovalni preizkušnji svetovnega pokala biatlonk na Pokljuki je bila vodilna slovenska predstavnica, bronasta s predlanskih olimpijskih iger v Sočiju Teja Gregorin, lahko nekoliko boljše volje kot včeraj, ko je morala v šprintu dvakrat v kazenski krog po streljanju stoje. Tokrat je bila pri prvih 18 strelih brezmadežna, nato pa ji je v zadnjih dveh poskusih stoje roka dvakrat zadrhtela in je zapravila dobro izhodišče, do zadnjega postanka je namreč s 36. štartnega mesta napredovala že na osemnajsto.

Tekmo je končala na 30. mestu, za zmagovalko pa zamudila slabi dve minuti. V zadnji četrtini preizkušnje je, vidno utrujena, precej popustila, vseeno je izhodišče izboljšala za šest mest. Za primerjavo: na uvodnem zasledovanju nove tekmovalne zime je zasedla 39. mesto, toda s kar šestimi zgrešenimi streli. »Glede na potek tekme je bila realna uvrstitev tudi v dvajseterico, toda roke in noge niso vzdržale. V zadnjem krogu sem bila že povsem izmučena, le čakala sem, kdaj se bom lahko ulegla v posteljo,« je poudarila edina slovenska dobitnica točk.

Ni veliko manjkalo, pa bi se podoben podvig posrečil tudi drugi domači zastopnici Anji Eržen, ki si je po včerajšnjem 37. mestu, kar je bil njen najboljši dosežek v karieri, tudi danes za cilj postavila osvojitev kake točke, a je bila na nehvaležnem 41. mestu za mišjo dlako prekratka, za zmagovalko je zaostala manj kot tri minute, za točko manj kot osem sekund. Na strelišču je bila enako uspešna kot Gregorinova, nepobeljeni je pustila dve tarči. »Glede na to, da je bilo to moje prvo zasledovanje v sezoni, sem s strelskim delom zadovoljna in mi daje motivacijo za naprej, tekaški nastop pa je bil, po občutku, nekoliko slabši kot včeraj,« je poudarila 24-letna Gorenjka.

Laura Dahlmeier je bila v tej sezoni le enkrat slabša kot druga. Foto: Matej Družnik/Delo.


Druge zmage v dveh dneh se je veselila zelo navdahnjena Nemka Laura Dahlmeier, ki v šestih preizkušnjah te sezone sploh še ni bila slabša kot četrta, konkurenco si je pokorila že tretjič in se tako še učvrstila na vodilnem položaju v skupni razvrstitvi. Tokrat ji je roka zadrhtela dvakrat, enako kot prvi zasledovalki, Finki Kaisi Mäkäräinen, na stopničkah jima je - prvič v karieri - družbo delala tudi 25-letna Čehinja Eva Puskarčikova, ki pred tem boljša kot osma v svetovnem pokalu (seveda z izjemo štafet) še ni bila. Tokrat je v prazno sprožila zgolj enkrat in za desetinko pustila za seboj izkušenejšo Francozinjo Marie Dorin Habert, ki je v tej sezoni že zmagala na uvodnem šprintu v Östersundu.

IZIDI ŽENSKEGA ZASLEDOVANJA

1. (1.) Laura Dahlmeier (Nem) 30:43,1 (2)
2. (4.) Kaisa Mäkäräinern (Fin) + 16,8 (2)
3. (8.) Eva Puskarčikova (Češ) 18,7 (1)
4. (17.) Marie Dorin Habert (Fra) 18,8 (1)
5. (11.) Susan Dunklee (ZDA) 24,1 (1)
6. (12.) Lisa Theresa Hauser (Avs) 26,4 (1)
7. (2.) Justine Braisaz (Fra) 27,2 (3)
8. (5.) Franziska Hildebrand (Nem) 33,1 (2)
9. (3.) Marte Olsbu (Nor) 46,5 (2)
10. (16.) Selina Gasparin (Švi) 55,6 (2)
30. (36.) Teja Gregorin (Slo) 1:57,4 (2)
41. (37.) Anja Eržen (Slo) 2:52,9 (2)