Po 18 mesecih spet med elito

Smučarski skoki: v Courchevelu bo nastopilo kar 13 naših. Vrača se Ema Klinec.

Objavljeno
13. avgust 2015 09.13
Smučarski skoki v Mostecu - Ema Klinec 06.junija 2015
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Leto je naokrog in skakalnici v Courchevelu bosta znova oživeli za kratek čas. V francoskem športno-turističnem središču bosta jutri dve tekmi za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS), ob najboljših skakalcih se bodo prvič za točke v letošnjem poletnem »svetovnem pokalu« potegovale tudi skakalke.

Od Slovenk so se proti Courchevelu odpeljale Urša Bogataj, Katja Požun, Špela Rogelj, Maja Vtič, Anja Tepeš in Ema Klinec, ki se bo po debelih osemnajstih mesecih, prvič po hujši poškodbi desnega kolena, spet preizkusila med svetovno elito. Za veliko vrnitev si ne bi mogla izbrati boljšega prizorišča; na tamkajšnji srednji napravi (HS-96) je namreč predlani dosegla zgodovinsko prvo slovensko žensko zmago v veliki nagradi FIS.

»Seveda bi se po takšnem premoru veselila tekme na katerikoli skakalnici, da se bo to zdaj zgodilo prav v Courchevelu, je še toliko lepše. Nanj imam že zaradi tiste zmage čudovite spomine,« je pred odhodom v Francijo povedala Ema Klinec in na vprašanje, kaj ji najprej pade na misel s tekme v Courchevelu 15. avgusta 2013, odvrnila, da je po uvodnem nastopu vedela, da ji je uspel dober skok, ni pa vedela, kako visoko jo bo pripeljal.

»Ker sem imela nizko štartno številko (17), sem dolgo čakala na razplet prve serije in tako opazovala, kako so tekmice – ena za drugo – zaostajale za menoj. To je bil res odličen občutek, ki ga zlepa ne bom pozabila,« je 17-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko podoživela svojo krstno preizkušnjo med elito, na kateri je že takoj zablestela kakor meteor, saj je tudi v finalu skočila najbolje od vseh in na ta način le še potrdila svojo premoč.

Pred drugim poskusom ni bila živčna, ker se je že s prejšnjih tekem v vodstvu »počutila domače«, z zmago pa je tako že pri petnajstih letih dobila potrditev, da lahko vrhunske skoke prikaže tudi na »preizkušnjah najvišje ravni in pred televizijskimi kamerami«.

Z zdajšnjo formo je zadovoljna. »Po tekmah za pokal FIS sredi julija v Beljaku (na drugi je bila tretja za Avstrijko Jacqueline Seifriedsberger in reprezentančno kolegico Bogatajevo – op. p.) smo imeli dva tedna aktivnega oddiha, po njem pa štiri treninge, na katerih so bili vsi moji skoki na visoki ravni,« je razkrila nadarjena skakalka Alpine iz Žirov in glede jutrišnje tekme v Courchevelu dejala: »Računam, da bom imela pripravljene noge. Če bodo, ne bi smela imeti težav ...«

Da se Klinčeva, ki se je – mimogrede – v začetku junija skupaj s klubskim kolegom Tomažem Nagličem veselila zmage na tradicionalni preizkušnji mešanih parov v Mostecu, uspešno vrača po poškodbi, je potrdil tudi glavni trener slovenske ženske skakalne vrste Stane Baloh. »Na zadnjih treningih sta bili Maja in Špela še malce spredaj, takoj za njima pa je bila že Ema,« je razkril in dodal, da bodo v Franciji lovili uvrstitev do šestega oziroma desetega mesta, če je ne bodo dosegli, pa ne bodo pretirano razočarani. »Bomo vsaj vedeli, kaj moramo še postoriti do naslednjih tekem (v Čajkovskem 5. in 6. 9.).«

V moški konkurenci bodo na veliki napravi v Courchevelu (HS-132) pod slovensko zastavo skakali Nejc Dežman, Jaka Hvala, Robert Kranjec, Tomaž Naglič, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš, ki jih v soboto čaka še preizkušnja v Einsiedelnu.