Po dveh kazenskih krogih Tršana Slovenija s četrtega na 16. mesto

Biatlonsko štafetno preizkušnjo v Ruhpoldingu dobili Norvežani, na stopničkah še Rusi in Avstrijci.

Objavljeno
15. januar 2016 19.09

Ruhpolding - Nemška biatlonska četverica (Ole Einar Bjørndalen, brata Johannes Thingnes in Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen) si je pokorila konkurenco na drugi štafetni preizkušnji sezone svetovnega pokala v nemškem Ruhpoldingu. Za četrt minute je odpravila olimpijske zmagovalce Ruse, medtem ko so tretjeuvrščeni Avstrijci zaostali že debele pol minute. Ti so sicer dovolili, da so jih ob zadnjem postanku na strelišču ulovili Francozi, a je v sklepnem krogu pred več kot 13.000 navijači Dominik Landertinger dokazal, da ima v nogah več moči kot Quentin Fillon Maillet.

Francozi so sicer vodili več kot polovico tekme, v tretji predaji pa so se na čelo prebili Norvežani in vodstva niso več izpustili iz rok. Slovenci so v zahtevnih razmerah in rahlem sneženju zasedli 16. mesto med 25 udeleženimi zasedbami. Prvi se je na progo pognal Klemen Bauer in predal kot 16., brezmadežni Jakov Fak pa je z odličnim nastopom štafeto pripeljal tik pod vrh, na četrto mesto. Žal pa je Rok Tršan po dveh kazenskih krogih nazadoval znova na 16. mesto, medtem ko je Miha Dovžan, ki mu roka ravno tako ni zadrhtela, to uvrstitev zadržal. Jutri bosta na sporedu obe preizkušnji s skupinskim štartom, toda brez slovenske udeležbe.

»Klemnu se po novem letu poznajo pomanjkanje treningov in posledice bolezni, kljub temu pa mislim, da je bila deseterica danes dosegljiva. Fantje so dali vse od sebe, od izpolnjenih načrtov nas je oddaljila ena sama šibka poteza. Verjetno Rok ni najbolje ocenil razmer na strelišču in optimalno naredil korekcije, nato je izgubil še nekaj ritma, kar nas je pahnilo nazaj, nove priložnosti pa kajpak nismo več dočakali,« je pod opravljeno potegnil črto trener Tomaš Kos.

IZIDI MOŠKE ŠTAFETE (4 x 7,5 KM) V RUHPOLDINGU

1. Norveška (Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen) 1;17:05,0 (0)

2. Rusija (Aleksej Volkov, Jevgenij Garaničev, Maksim Cvetkov, Anton Šipulin) + 14,6 (0)

3. Avstrija (Sven Grossegger, Julian Eberhard, Simon Eder, Dominik Landertinger) 35,8 (1)

4. Francija 55,9 (1)
5. Nemčija 1:51,4 (3)
6. ZDA 2:31,1 (0)
7. Italija 2:46,0 (1)
8. Češka 2:46,3 (1)
9. Bolgarija 3:09,5 (1)
10. Kanada 3:12,4 (0)

16. Slovenija (Klemen Bauer, Jakov Fak, Rok Tršan, Miha Dovžan) 4:00,1 (2)