Po eni strani se veseli, po drugi pa se tudi boji Planice

Peter Prevc & Co. pred velikim finalom svetovnega pokala pod Poncami od danes do nedelje še v Titisee-Neustadtu.

Objavljeno
10. marec 2016 19.04
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana − Najboljši smučarski skakalci na svetu se bodo pred velikim finalom v Planici (od 17. do 20. 3.) ustavili še v Titisee-Neustadtu. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je proti skrajnemu jugozahodu Nemčije včeraj odpeljal zgolj pet tekmovalcev, in sicer Jako Hvalo, Roberta Kranjca, Jurija Tepeša ter brata Prevc − Domna in Petra.

Mesto v ekipi bi imel tudi Anže Lanišek, ki pa je ostal doma zaradi osebnih razlogov. Namesto njega so hoteli dati odgovorni v našem moštvu priložnost Tomažu Nagliču, vendar pa so si po sredinem treningu v Planici, na katerem jih 26-letni Žirovec s svojim skakanjem ni prepričal, premislili in se odločili proti Titisee-Neustadtu odpeljati le peterico reprezentantov.

Tudi na skakalnici Hochfirst, na kateri si rekord s 145 metri lastita Nemec Sven Hanawald (iz leta 2001) in Poljak Adam Malysz (2007), bodo oči še posebej uprte predvsem v nosilca rumene majice Petra Prevca. Potem ko je letos že osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo, lahko sanjsko zimo krona še z nekaterimi mejniki. Z Gregorjem Schlierenzauerjem si namreč za zdaj (še) deli rekord po doseženih zmagah v eni sezoni (13:13), ki bi ga torej ob naslednjem podvigu presegel. Za nameček sta na njegovi tarči tudi Avstrijčevi najboljši znamki, kar zadeva število uvrstitev med najboljšo trojico (18:20) in osvojenih točk v isti zimi (1943:2083).

Z veliko skakalnico Hochfirst se je na začetku še lovil

Glede na to, da je 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih še vedno v vrhunski formi, bi lahko že ta konec tedna izboljšal vse Schlierenzauerjeve (sezonske) rekorde. V Titisee-Neustadtu je bil prvič sredi decembra 2013, ko je zasedel 27. in 11. mesto.

»Na začetku sem se še malo lovil s tamkajšnjo napravo, tako da še ni bilo vse v najlepšem redu,« se je spomnil Prevc, ki se je lani na skakalnici Hochfirst že precej bolj približal svetovnemu vrhu. Na prvi tekmi je moral tedaj premoč priznati zgolj Nemcu Severinu Freundu in Avstrijcu Stefanu Kraftu, na drugi, na kateri so – mimogrede – diskvalificirali Freunda, ker je bil prelahek, pa je pristal na sedmem mestu.

»Takrat sem že prikazal lepe skoke. Če se ne motim, je bilo tudi vetrovno, vendar pa pustimo to. Tako je lahko povsod. Poleg tega boš – če boš hotel – vedno našel vetrovni izgovor. Bomo videli, kako bo tokrat, ko bomo prišli tja. V petek bom imel na voljo tri skoke, vsi trije pa bodo zame – ker sem vnaprej uvrščen na tekmo – na srečo preizkusni,« je »zlati orel« iz Selške doline razkril svoje izkušnje s Titisee-Neustadtom.

Na vprašanje, kako zelo se po vseh uspehih, ki jih je dosegel v tej sezoni, veseli spektakla v dolini pod Poncami, je odvrnil, da se Planice zmeraj veseli. »Vendar pred prvim tamkajšnjim poletom nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Lahko se ti odpre in ti potem gre, lahko pa se ti tudi zapre in ti ne gre. V tem primeru zna biti Planica tudi zelo mučna,« je opozoril Prevc in dodal, da je zelo pomirjujoče, ker bodo tribune polne.

»To mi bo dalo navdih. Ko se bom v izteku ustavil, bom pogledal proti morju slovenskih zastav in mu pomahal. Če sem iskren, takšno morje skorajda bolj obožujem kakor pravo,« je pripomnil v smehu.

Ob tem je priznal, da proti Planici pogleduje tudi s strahom. »Ker bo gledalcev ogromno, bodo imeli varnostniki zagotovo veliko dela. Težko bom vsem ugodil, zato bodo nekateri prikrajšani, pri čemer mi je še posebej žal otrok,« je poudaril skupni zmagovalec svetovnega pokala 2015/16, ki bo veliki kristalni globus visoko v zrak dvignil po zadnji tekmi na letalnici bratov Gorišek (20. 3.).

»Na razglasitvi za končno razvrstitev sem pred domačo publiko stal že dvakrat – obakrat na drugi stopnici in obakrat so bili občutki neverjetni. Tokrat pa bo zagotovo še toliko lepše,« je še povedal Prevc.

Spored v Titisee-Neustadtu, danes: 11.30 – uradni trening, 14.00 – kvalifikacije; jutri: 12.00 – poskusni skok, 13.00 – 1. serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 12.00 – kvalifikacije, 13.45 – 1. serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev.