Po finski senzaciji Rusija ponudila bolj realno podobo

Smučarski skoki: Najboljši Slovenec v Nižnjem Tagilu Semenič na 9. mestu, Peter Prevc včeraj brez finala.

Objavljeno
04. december 2017 08.00
Posodobljeno
04. december 2017 08.00
V rumeni majici Freitag
Štiri posamične tekme nove sezone so dale štiri zmagovalce, Junširu Kobajašiju in Damjanu sta se ta konec tedna pridružila Richard Freitag in Andreas Wellinger. Freitag je sobotni zmagi dodal še 2. mesto in tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Vsekakor se je splačalo potovati tako daleč. Veselim se že, da bom pred domačimi gledalci v Neustadtu skakal v rumeni majici,« je bil včeraj zadovoljen Freitag, toliko bolj, ker so Nemci zasedli skoraj vsa mesta na zmagovalnem odru, saj je bil Markus Eisenbichler četrti z le tremi desetinkami zaostanka za tretjeuvrščenim Stefanom Kraftom.

Nižnij Tagil – Po velikem presenečenju z zmago Jerneja Damjana v Ruki sta tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Nižnjem Tagilu spet ponudili veliko bolj realno podobo slovenske reprezentance. In ta seveda ni najbolj blesteča, saj je bil na dveh preizkušnjah najvišje, na 9. mestu, Anže Semenič, Peter Prevc pa je včeraj ostal celo brez finala. Rumeno majico vodilnega je v Rusiji oblekel Richard Freitag.

Po ponesrečenem uvodu v sezono v Visli – 20. in 21. mesto – ter nepričakovani zmagi Jerneja Damjana v Ruki se zdi, da je Nižnij Tagil, kjer so sicer vladale težavne in spremenljive vremenske razmere, dal za zdaj najbolj realen domet slovenske reprezentance ta čas, z eno uvrstitvijo med najboljšo deseterico. V soboto jo je dosegel Semenič, včeraj pa Damjan, a prvi dan je naša izbrana vrsta pustila precej boljši vtis. Za Semeniča je bilo namreč 9. mesto uvrstitev kariere, Timi Zajc je bil 12. in tako na prvi tekmi, na kateri je nastopil, prišel do prvih točk v karieri, pri čemer je imel v prvi seriji precej nesreče z vetrom in je zasedel zgolj 27. mesto, v drugo je z odličnim skokom močno napredoval in znova potrdil, da gre za zelo nadarjenega skakalca. Prevc je v prvi seriji dosegel zelo spodbuden rezultat (6.), ki pa ga je nato pokvaril in nazadoval na 13. mesto, Damjan je bil 18., kar je bil na koncu dneva lep ekipni iztržek, četudi so brez točk ostali Tilen Bartol ter Robert Kranjec in Anže Lanišek.

A nedelja je nato prinesla spet precej slabše rezultate, pa tudi en kar precejšen šok, ko je brez nastopa v finalu (na 40. mestu) ostal Prevc, kar se mu je zgodilo prvič po Trondheimu marca 2014. In to navkljub temu, da je imel izdatno pomoč vetra in je bil njegov odbitek zavoljo tega (-9,5) med višjimi v prvi seriji … Spet je bil zunaj finala tudi Kranjec, Lanišek se sploh ni uvrstil na tekmo, Semenič, Zajc in Bartol so se zvrstili med 21. in 25. mestom, zadovoljen je bil lahko le Damjan, ki je ujel rep deseterice, potem ko je z drugim skokom pridobil pet mest. »Ves konec tedna sem se na skakalnici malce lovil, ni bilo tistih pravih občutkov, ki so v Ruki prišli kar sami. Danes sem nekako že sestavil dva solidna skoka, drugi je bil že kar dober. Zelo sem zadovoljen, da ohranjam stik z vrhom,« je po včerajšnji tekmi dejal Damjan in si zaželel, da bi še naprej ohranil sproščenost in prave občutke.

»Za nami sta težavni tekmi. Pohvalil bi Anžeta Semeniča in Jerneja Damjana za uvrstitvi med deseterico. To je bilo to. Skoki danes niso bili na najboljši ravni, razen Jernejev v finalu. Pri Petru ni bilo danes ničesar za videti. Tekma je končana in nove priložnosti bodo naslednji teden,« je ocenil glavni trener Goran Janus, ki bo ekipo za naslednjo tekmo v Neustadtu konec tedna obelodanil po sredinem dopoldanskem treningu v Planici. Potem ko je pred Nižnjim Tagilom doma pustil enega člana reprezentance A Jurija Tepeša, bi lahko zdaj še koga, saj Robert Kranjec in Anže Lanišek v štirih posamičnih tekmah te sezone nista osvojila še niti ene točke.