Po le dobrem letu dni biatlonskemu vodstvu nezaupnica

Predsednik zbora za biatlon pri SZS Srečo Barbič pred razrešitvijo, naslednik Marko Dolenc?

Objavljeno
05. maj 2015 01.29
Srečko Barbič na seji Zbora za biatlon. Ljubljana 4. maj 2015.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – V slovenskem biatlonu je vse pogosteje burno, tudi ta čas je, saj vse kaže, da bo moral po le dobrem letu dni na mestu predsednika zbora za to panogo pri SZS položaj zapustiti Srečo Barbič. Na včerajšnji izredni seji, ki jo je sklicalo osem od trinajstih klubov, je dobil nezaupnico, njegovo razrešitev pa bo moralo zdaj potrditi še vodstvo SZS s predsednikom Enzom Smrekarjem na čelu.

Na na trenutke precej burni več kot triurni seji se je Barbič soočil z nizom očitkov – prvopodpisani pod sklic seje je bil predsednik SK Brdo Marko Dolenc –, začenši z neuresničevanjem programa, ki ga je lani ob izvolitvi predstavil prvi mož slovenskega biatlona. Slednji je skušal večino stvari zavrniti (tudi z ocenami, da so obtožbe pavšalne, da ne gre za dejstva itd.), a sta obe strani ostali daleč narazen, osrednja točka dnevnega reda pa je bilo dogajanje okoli A-reprezentance. Četudi ima svetovnega prvaka in tretjega v skupnem seštevku svetovnega pokala Jakova Faka, je znano, da vzdušje v njej že nekaj časa ni takšno, kot bi moralo biti, zavoljo metod dela zdaj že nekdanjega glavnega trenerja Uroša Velepca (mimogrede, slednji bo v novi sezoni vodili ukrajinske biatlonke) se je vse več tekmovalcev odločalo za individualne ekipe, o celotnem dogajanju pa je vodstvo – tako podpisniki – zavajalo javnost, tudi s pritiski na medije. Pred novo sezono se je stanje po ugotovitvah nekdanjega tekmovalca Tomasa Globočnika še poslabšalo, vodji panoge Tomažu Šušteršiču denimo Fak do želenega roka ni odgovoril na elektronsko pismo, v katerem ga je spraševal, na kakšen način si želi naprej …

Po Dolenčevem mnenju bi moral za vse skupaj Barbič, ki je vztrajal, da tako slabo vse skupaj le ni, prevzeti objektivno odgovornost, a je ta ni, glede na število predlagateljev, ki se jim takšen pogled ni zdel več sprejemljiv, pa je bilo jasno, da je predsedniško bitko izgubil. Tudi po treh urah so bila stališča diametralno nasprotna, Barbič se je sicer želel na vsak način izogniti glasovanju o nezaupnici, a je na koncu le popustil, njegov »poraz« pa je bil zelo gladek, saj je bilo proti njemu več kot 80 odstotkov glasov (27:6). Še pred glasovanjem je »grozil« s pritožbo na zakonitost sklepov, po nezaupnici pa nekoliko omilil retoriko in dejal, da bo še razmislil o nadaljnjih korakih. Jasno je, da bi se s pritožbo vse skupaj le zavleklo, kar pa gotovo ne bi bilo dobro za slovenski biatlon, saj se bodo morale priprave pod novim strokovnim vodstvom kmalu začeti (mimogrede, Barbič je nameraval nov strokovni štab predstaviti prihodnji četrtek).

Pričakovati je, da bo zdaj vodstvo SZS predlog zbora za biatlon o razrešitvi Barbiča potrdilo, v roku 15 dni pa naj bi bile opravljene tudi že volitve. Na njih bo za predsednika kandidiral tudi Dolenc, ki naj bi bil dotlej v. d. »Vsi sklepi, ki smo si jih zamislili, so bili sprejeti z veliko večino, žogica pa je zdaj pri Smrekarju. Da, imamo svetovnega prvaka, finančno stanje ni slabo, a razmere vendarle niso tako urejene, kot je videti navzven, o čemer priča tudi plebiscitarna večina pri glasovanju. Naša ocena razmer je tehtna, nujno je treba razjasniti nekatere odnose, kar se je doslej pometalo pod preprogo, in mislim, da smo to sposobni urediti v kratkem času,« je komentiral Dolenc, tudi nekdanji tekmovalec, ki bo svoj program predstavil na volitvah, prav tako tudi ekipo, s katero bi delal. Gre za že preverjena imena v našem biatlonu (verjetno tudi Tomaš Kos), Dolenc, ki je bil ob tej akciji v stiku tudi s Fakom, pa se bo zavzemal za to, da ne bi bilo več individualnih ekip.