Po menjavi smuči je na lovu za rekorderko

Lara Gut se bo v Cortini težko ubranila pred napadom Lindsey Vonn.

Objavljeno
22. januar 2016 22.44
ALPINE SKIING-WOMEN/LIENZ
Špela Robnik
Špela Robnik

Cortina d'Ampezzo – S 73 zmagami v svetovnem pokalu najboljša smučarka vseh časov Lindsey Vonn ta konec tedna pod Tofanami načrtuje nov dvojček zmag. Na tej progi ji je uspel že lani, pa tudi nazadnje v Zauchenseeju. Sodeč po hitrih časih na treningih ne bi smela imeti težjega dela, toliko več ga čaka Laro Gut, ki še išče optimalno dirkaško opremo.

Švicarka je prejšnji konec tedna v Flachauu povedala, da je sicer s prehodom na opremljevalca smuči, na katerih zmaguje tudi Vonnova, naredila korak naprej. »Ja, glede na to, da sem zmagala na nekaj tekmah in da vodim v svetovnem pokalu, je to očitno bila res dobra izbira. V primerjavi s prejšnjo sezono mi res gre bolje, toda nisem še povsem zadovoljna. Na vsaki tekmi moram smučati še hitreje. Sicer pa so dobri rezultati plod dobrega dela v vseh teh letih,« je povedala Gutova, ki je včeraj preizkušala nekatere nove nastavitve, a z njimi po 13. času drugega treninga ni bila povsem zadovoljna.

Dobro namreč ve, da bo Vonnovo težko zadržala na varni razdalji. »Kako se bo odvijal najin boj? Nimam pojma, če bi vedela, bi vam povedala. Treba bo iti korak za korakom, o kristalnem globusu se bo odločalo na koncu sezone, do tja pa je še nekaj časa,« je še dejala vodilna v svetovnem pokalu, pred današnjim smukom (10.15) ima še 50 točk prednosti pred Američanko. Nekaj dodatne zaloge je dobila na nedeljskem veleslalomu, a bila pravzaprav jezna, ker ni odstopa Vonnove, ki je za tem le jezno odsmučala mimo cilja, izkoristila še bolje kot z 19. mestom.

Na obeh treningih na progi Olympia delle Tofane je bila najboljša smukačica v zgodovini prepričljivo najhitrejša, četudi je včeraj v zgornjem delu naredila večjo napako. »Zadovoljna sem s svojim smučanjem. Veliko sem delala na stabilnosti in ravnotežju. Včasih se preveč nagibam in se s tem spravljam v težave. Zato zjutraj pred smučanjem opravim ogromno vaj,« je povedala, pred današnjo dirko pa še opozorila, da bo odločal srednji del proge. »Tam je največ ključnih zavojev, v katerih lahko odneseš dobro hitrost do cilja. Sicer pa je proga v odličnem stanju, letos je še posebej gladka, na njej vedno uživam,« je še pohvalila prireditelje.

Od Slovenk bo na današnjem smuku (št. 26) in jutrišnjem superveleslalomu na štartu le Ilka Štuhec. Na treningih je smučala toplo-hladno, na prvem je bila znotraj deseterice, na drugem pa zunaj trideseterice.