Po potrditvi Kline razmišlja, kako še višje

Kline kljub tremi in napakam štiri stotinke od stopničk, trener Pen zadovoljen, da je Mariborčan takoj pokazal, kam sodi.

Objavljeno
03. december 2016 00.48
Mojca Finc
Mojca Finc
Val d'Isere – Boštjan Kline je v slogu največjih asov pred skokom v sezono povedal, da je sposoben poseči po vrhu. Štiri stotinke so mu na uvodnem superveleslalomu, na katerem je vknjižil 5. mesto, zmanjkale do stopničk. A si ne beli glave. Ko bo sestavil nastop brez napak, bodo tekmeci tisti, ki bodo preštevali stotinke.

Za Klineta je 5. mesto drugi najboljši rezultat v karieri. Boljši je bil le v prejšnji sezoni, ko se je dvakrat zavihtel na stopničke in se uvrstil tik za zmagovalcem. V Val d'Iseru, kjer je nekdanji as Jure Franko leta 1983 s 3. mestom osvojil prve superveleslalomske stopničke za slovensko smučanje, je imel – čeprav morda ni izgledalo tako – veliko tremo. Predvsem zaradi proge, s katero je imel ta teden prvi stik v karieri.

»Nisem smučal na 100 odstotkih, storil sem nekaj napak, ki jih bo v prihodnje treba odpraviti. Imel sem rezerve na štartu, prav tam sem izgubil stopničke. Vmes sem preveč taktiziral, a tako sem se odločil in se tudi najboljše počutil. Stremimo k temu, da se povzpnemo višje in smučamo na višji ravni,« je sporočil iz Francije, medtem ko je vrtel pedala na sobnem kolesu. Peto mesto je ocenil kot super rezultat, vendar v isti sapi dodal, da ga je treba ob naslednjih priložnostih popraviti. Stotinke, ki so ga ločile od zmagovalnega odra, si je izbil iz glave. Pomembno je, da je led v novo tekmovalno zimo prebil zadovoljen s pripravo na štart in prikazanim na progi, pravi.

V cilj je prismučal z veliko prednostjo pred Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem, zmagovalcem obeh tekem v prejšnji zimi, na katerih mu je Mariborčan dihal za ovratnik z 2. mesta. Čakal je še na nastop Aksla Lunda Svindala, ta ga je prehitel, a potrdil Klinetovo dobro predstavo. »Zame njegov rezultat ni bil presenečenje. Pravzaprav nimam občutka, da se vrača po poškodbi. Svindal je razred zase, vrhunski smučar, pravi profesionalec in v glavi izjemno močen tekmovalec. Za piko na i ima ogromno podporo norveške zveze in Red Bulla,« je vrnitev 33-letnika, ki se je hudo poškodoval januarja na smuku v Kitzbuhlu, komentiral Kline.

Trener slovenske ekipe za hitre discipline Peter Pen je zaploskal svojemu tekmovalcu. »Dobro se je lotil proge, bil je pravi. Na določenih delih je imel rezerve, a takšen je pač njegov slog smučanja. Moram biti več kot zadovoljen. Takšen štart v sezono, pri katerem takoj pokažemo, kam sodimo oziroma kje želimo biti, je bila moja želja,« je povedal Pen in poudaril, da so vsi njegovi smučarji imeli zaradi odlične proge priložnost za dober rezultat. Martinu Čatru so zmanjkale štiri stotinke do trideseterice. Pen pravi, da sta s Klemnom Kosijem boljša, kot sta prikazala na tekmi, Rok Perko pa se je ves teden spopadal z virozo.

Junak tekme je bil Svindal, ki se je po 10-mesečnem premoru vrnil z 2. mestom. Za sabo je imel zgolj tri tedne snežnega treninga na visoki ravni, napovedovali so mu konec kariere. A zaostal je le za svojim reprezentančnim prijateljem Kjetilom Jansrudom, ki je zmagal petnajstič v karieri. »Z Akslom sva se borila na treningu vsak dan in vedel sem, da se bo vrnil na najvišjo raven,« je po čustvenem norveškem zmagoslavju dejal Jansrud, ki je v prejšnji sezoni skupaj z »vikingi« osvojil 19 zmag. Bolj kot tekmeci pa je bil nad prikazanim presenečen Svindal: »Bil sem zelo živčen. Imam najboljše sotekmovalce na svetu, brez ekipe ne bi imel nobenih možnosti,« je po uspehu razmišljal lastnik dveh velikih kristalnih globusov. Za njim se je na stopničke povzpel še Italijan Dominik Paris.

Danes bo smuk (ob 10.45), na katerem bo poleg Klineta, Kosija in Čatra tekmoval še najizkušenejši v ekipi Andrej Šporn, v nedeljo pa se bodo merili veleslalomisti.

»Dobro se počutim,« je pred uvodnim smukom sezone razmišljal Kline. »Po obeh uradnih treningih vem, kje so moje rezerve in kaj moram narediti. Pozitivno grem na tekmo,« je bil odločen.